Πλούσια η δραστηριότητα της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις W.T.M. , Filoxenia αλλά και σε workshop που διοργάνωσε ο Ε.Ο.Τ. Κάτω Χωρών στην Αμβέρσα συμμετείχε τον μήνα Νοέμβριο η Ένωση μας.

Η W.T.M. που διοργανώθηκε για 39η φορά, την επισκέφθηκαν σχεδόν 89.000 επαγγελματίες του τουρισμού και του τύπου στις 3 ημέρες (5-7/11) λειτουργίας της. Η Ένωση μας φιλοξενήθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που βρισκόταν στο χώρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, όπου είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε σημαντικές συναντήσεις με Tour Operator αλλά και δημοσιογράφους. Από τις συζητήσεις προκύπτει ότι τα νησιά μας κινούνται αυξητικά στις προκρατήσεις,  την περίοδο αυτή από την Βρετανική αγορά, κοντά στο ποσοστό αύξησης  (περίπου 10%) που παρουσιάζει και η Ελλάδα. Ο μεσημεριανός μπουφές που πρόσφερε κάθε μεσημέρι ο Ε.Ο.Τ.  σε συνεργασία με την Π.Ι.Ν., στους επισκέπτες του Ελληνικού περιπτέρου, ήταν αφιερωμένος στην Επτανησιακή γαστρονομία, έκλεψε τις εντυπώσεις και ενίσχυσε την προβολή των Ιονίων. Επικεφαλής του περιπτέρου ήταν ο Αντιπεριφεριάρχης Τουρισμού κ. Σπύρος Γαλιατσάτος. Από το νησί μας συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Ευάγγελος Κεκκάτος, ο πρόεδρος της Ένωσης μας κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος, οι συνάδελφοι Πέτρος Ψαλλίδας (White Rocks), Νίκος Ανδρεόπουλος (Tera Mare) και το σύνολο των τουριστικών πρακτόρων.

Η σημαντικότερη τουριστική έκθεση της χώρας μας Philoxenia πραγματοποιήθηκε 9-11/11 στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αν και η περίοδος που πραγματοποιείται είναι αρκετά νωρίτερα από τον χρόνο που γίνονται οι κρατήσεις για τους Έλληνες, εντούτοις παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον το περίπτερο της Π.Ι.Ν. για το κοινό της Β. Ελλάδος, που παραδοσιακά αγαπά το Ιόνιο, αλλά και  έντονο ήταν το ενδιαφέρον από τις γειτονικές χώρες που ευνοούνται από την ευκολία πρόσβασης που δίνουν οι νέες οδικές αρτηρίες. Επικεφαλής και σε αυτή την έκθεση ήταν ο Αντιπεριφεριάρχης Τουρισμού κ. Σπύρος Γαλιατσάτος ενώ την επιμέλεια του περιπτέρου την είχε ο κ. Σπύρος Ζαμπέλης (προϊστάμενος διεύθυνσης τουρισμού Π.Ε. Λευκάδος). Από την Κεφαλονιά παρουσία είχε ο Πρόεδρος της Ένωσης μας κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος και ο συνάδελφος κ. Άγγελος Θεοδωρακάτος (Aggelos Hotel), οι οποίοι και συμμετείχαν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας του Ε.Ο.Τ. Κάτω Χωρών κας Ελένης Σκαρβέλη και την κάλυψη των εξόδων συμμετοχής από το Δήμο Κεφαλονιάς, η Ένωση μας συμμετείχε σε workshop που διοργανώθηκε στο Βέλγιο στην πόλη της Αμβέρσας. Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα νησιά μας σε 120 τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους. Σημαντική ήταν και η προβολή που είχε η Κεφαλονιά για 1 περίπου μήνα και στην Βελγική τουριστική ιστοσελίδα travel360. Στόχος ήταν, σε μια χώρα που δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Κεφαλονιά, να γίνει παρουσίαση των νησιών μας, να δημιουργηθεί ζήτηση που σε συνδυασμό και με ενέργειες που έχουν γίνει από την Π.Ι.Ν. αλλά και φιλοξενίες δημοσιογράφων που θα γίνουν το καλοκαίρι από την Ένωση μας, τα επόμενα χρόνια να προστεθεί και η Βέλγικη αγορά στην δεξαμενή των πελατών μας. Η Ένωση μας εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο κ. Γεράσιμο Τιμοθεάτο και από την πλευρά του Δήμου Κεφαλονιάς συμμετείχε o κ. Σταύρος Κορκός προϊστάμενος του τμήματος Τουρισμού.

Γεγονός είναι πως η τουριστική πολιτική προβολής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η Π.Ι.Ν. (ηλεκτρονική διαφήμιση, συνεργασία με διεθνείς τηλεοπτικούς σταθμούς, συνεργασίες με αεροπορικές εταιρίες κτλ) σε συνδυασμό με μικρότερες συμπληρωματικές αλλά σημαντικές δράσεις του Δήμου Κεφαλονιάς, έχουν μεγαλώσει την ζήτηση και έχουν δώσει την ευκαιρία, να καθιερωθεί η Κεφαλονιά με την Ιθάκη, στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας. Το ποσοστό αύξησης 120% σε σχέση με το 2010 μόνο τυχαίο δεν είναι. Η επιλογή των νησιών μας από 325.000 τουρίστες (διεθνείς αφίξεις), τον τελευταίο χρόνο, πρέπει να μας γεμίζει ευθύνη να ανταποκριθούμε σαν τόπος στις υψηλές προσδοκίες τους.

Η προσοχή μας πλέον πρέπει να στραφεί και στην λύση προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη  και του επισκέπτη μας, που σε συνδυασμό με την φυσική ομορφιά των νησιών μας  αλλά κα την συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών των επιχειρήσεων μας, θα  κρατήσουν την κίνηση μας σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια.