Ποια επαγγέλματα μένουν εκτός βαρέων και ανθυγιεινών

«Πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην εξαίρεση από τα βαρέα και ανθυγιεινά συγκεκριμένων επαγγελμάτων καθώς έκρινε συνταγματική και νόμιμη την σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Η επταμελής σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επικύρωσε την υπουργική απόφαση καθώς απέρριψε ως αβάσιμες τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί από Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στην υαλουργία, την τσιμεντοβιομηχανία, στη διακίνηση τσιμέντου, στα λατομεία αδρανών υλικών, στη χημική βιομηχανία, στην κατεργασία ελαστικών και πλαστικών, στον κινηματογράφο κλπ, που ζητούσαν να υπαχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Όπως αναφέρουν οι δικαστές μετά τη σύσταση ειδικής επιτροπής για να γνωμοδοτήσει με καθορισμένα κριτήρια, το 2010 υπεγράφη «μνημόνιο συνεργασίας» που προέβλεπε διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων στο κεφάλαιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ο περιορισμός του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Με το νέο ασφαλιστικό σύστημα (νόμος 3863/2010) που ακολούθησε, καθορίστηκε ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αφού προηγουμένως ακούστηκαν και οι απόψεις της ΓΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕΕ, κ.λπ. Στη συνέχεια σε ορισμένες περιπτώσεις, τονίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, επανεξετάστηκε ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και εντάχθηκαν ειδικότητες που είχαν αρχικά εξαιρεθεί.

Αναδημοσιευση από www.aftodioikisi.gr