Ποιο μυστικό κρύβει το λαμπάκι της μπαταρίας στον πίνακα οργάνων -Γιατί δεν πρέπει να το αγνοήσεις

Τις περισσότερες φορές μια αναμμένη λυχνία μπαταρίας στον πίνακα οργάνων δεν υποδηλώνει πρόβλημα στην μπαταρία αυτή καθαυτή, αλλά έναν περιφερειακό μηχανισμό.

Δεν χρήζει επιστημονικής τεκμηρίωσης ο καθοριστικός ρόλος που επιτελεί η μπαταρία για την εύρυθμη λειτουργία του αυτοκινήτου μας, μιας και αποτελεί το «εξάρτημα» που τροφοδοτεί το όχημά μας με ρεύμα, ενεργοποιώντας τα φώτα, το ραδιόφωνο, το σύστημα ανάφλεξης κ.ο.κ.

Όπως, ωστόσο, συμβαίνει με όλα τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου, η μπαταρία ενδέχεται να αντιμετωπίζει κάποια βλάβη που απαιτεί επιδιόρθωση.

Πολλοί σε αυτό το σημείο θα αναρωτηθούν το εξής: «Πώς μπορώ να γνωρίζω ότι η μπαταρία μου έχει κάποιο πρόβλημα»; Γι’ αυτό θα φροντίσει μία κόκκινη ένδειξη στον πίνακα οργάνων που έχει τη μορφή μπαταρίας.

Προτού, βέβαια, πανικοβληθούμε, πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν γυρνάμε το κλειδί στη μίζα για να ενεργοποιήσουμε το μοτέρ, η σχετική ένδειξη πάντα ανάβει, αλλά στιγμιαία. Λόγος ανησυχίας συντρέχει αποκλειστικά στην περίπτωση που η εν λόγω λυχνία παραμένει αναμμένη ή αναβοσβήνει για πολλή ώρα μετά την ενεργοποίηση του μοτέρ.

Πού οφείλεται το πρόβλημα;

Η αναμμένη λυχνία της μπαταρίας μπορεί να υποδηλώνει πολλές βλάβες, μεταξύ των οποίων ένα χαλαρό ή διαβρωμένο καλώδιο μπαταρίας, χαλασμένες πλάκες στο εσωτερικό της μπαταρίας κ.ο.κ.

Κατά κανόνα, ωστόσο, ένα αναμμένο λαμπάκι της μπαταρίας «φωνάζει» πρόβλημα που σχετίζεται όχι με την μπαταρία αυτή καθαυτή, αλλά με τον εναλλάκτη (δυναμό), δηλαδή τον μηχανισμό που φροντίζει για την τροφοδότηση της μπαταρίας με ρεύμα.

Σε περίπτωση, δηλαδή, που το δυναμό παράγει πολύ χαμηλή τάση, τότε προκαλείται γρήγορη εκφόρτιση της μπαταρίας, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε βραχυκύκλωμα και βλάβη στα ηλεκτρικά συστήματα του αυτοκινήτου.

Το αυτοκίνητο θα φροντίσει να «επικοινωνήσει» το πρόβλημα του εναλλάκτη στον οδηγό μέσω της σχετικής ένδειξης στον πίνακα οργάνων. Ένα ακόμα σύμπτωμα που υποδηλώνει πρόβλημα με το δυναμό μπορεί να είναι η μη αποδοτική λειτουργία των προβολέων.

Τι πρέπει να κάνω;

Πολλοί οδηγοί, όταν δουν αναμμένη τη σχετική λυχνία, θεωρούν ότι η μπαταρία πρέπει να αντικατασταθεί. Προτού, ωστόσο, ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση, κρίνεται απαραίτητο να ελεγχθεί αν ο εναλλάκτης παράγει τη σωστή τάση για τη φόρτιση της μπαταρίας.

Αν αντικαταστησουμε μπαταρια δίχως να επιλυθει το πρόβλημα με τον εναλλακτη, τότε και η νέα μπαταρία ενδεχομένως να χρειαστεί σύντομα αντικατάσταση μιας και θα εκφορτίζει πλήρως με αποτέλεσμα ή αχριτευθεί ή να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος ζωής της, κάτι που συνεπάγεται νέα έξοδα.

Πηγή: carandmotor.gr