Ποιοι καλούνται αν γίνει επιστράτευση; Η λίστα με ηλικίες και φύλλα πορείας

Μεγάλη ένταση υπάρχει και πάλι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε…

Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται πως βρίσκονται οι σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας. Η χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (MGK) της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι αναφορές για πιθανή ανάληψη δράσης εναντίον της Ελλάδας ενίσχυσαν τον προβληματισμό για το αν η Άγκυρα προετοιμάζει μια κρίση επί του πεδίου.

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας» υπογραμμίζονταν στην ανακοίνωση του MGK, η οποία συνιστούσε εκλογίκευση των «κύκλων» που ενθαρρύνουν την Ελλάδα «να εξοπλίζει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς».«Παρά τις εκκλήσεις μας να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, η Ελλάδα συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες της και εξετάστηκαν όλες οι προκλητικές ενέργειες» σημειωνόταν επιπλέον.

Η συνεδρίαση του MGK διήρκησε τέσσερις ώρες, ενώ τα δύο πρώτα σημεία του ανακοινωθέντος αφορούσαν στην -κατά την Άγκυρα- κουρδική απειλή, τόσο εντός χώρας όσο και στην ευρύτερη γειτονιά.

Πως απάντησε η Ελλάδα στην Τουρκία

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση. «Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η χώρα μας «θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Στην ίδια ανακοίνωση, η Αθήνα επαναλαμβάνει τη διάθεσή της για ένα διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ενώ υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα δικαιούται «να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της».

Φωτογραφίζει συμμαχία Ελλάδας – Αμερικής ο Ερντογάν

Όσον αφορά στους «κύκλους» που ενθαρρύνουν την Ελλάδα, ο κ. Ερντογάν τους περιέγραψε με σαφήνεια μιλώντας στο τηλεοπτικό «CNN Türk». Εκεί, έκανε λόγο ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει την «αμεροληψία» τους στα ελληνοτουρκικά και ότι δεν θα μπορέσουν να ξανά βρουν σύμμαχο όπως η χώρα του. Ακόμα, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την αποστολή αμερικανικών τεθαρωακισμένων στα «αποστρατιωτικοποιημένα νησιά».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επανέλαβε χθες ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται.

Τέλος, χθες, τα τουρκικά μαχητικά προέβησαν σε 54 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), μια εκ των οποίων ήταν υπέρπτηση άνωθεν της Κινάρου. Η πλειοψηφία των παραβιάσεων, που έλαβαν χώρα σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, πραγματοποιήθηκε από μη επανδρωμένα (UAV). Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν.

Η επιστράτευση δεν υπάρχει ούτε ως σενάριο αυτή τη στιγμή, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα σε περίπτωση που η Τουρκική πλευρά… αλλάξει στάση.

Επιστράτευση: Τι γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση

Η επιστράτευση μπορεί να είναι «γενική» ή «μερική» όπου η δεύτερη αφορά συγκεκριμένες εφεδρικές κλάσεις ή ορισμένες περιοχές, περιφέρειες ή διαμερίσματα της επικράτειας καθώς και ειδικές κατηγορίες ή ειδικότητες εφέδρων, (αξιωματικών, στρατιωτών).

Ειδικότερα ο γενικός κανόνας είναι ότι στην κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού (όχι πολέμου), επιστρατεύονται όλες οι σειρές (ΕΣΣΟ) που έλαβαν απολυτήρια τα τελευταία δύο έτη, καθώς επίσης και τα μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ναρκαλιευτές, χειριστές ραντάρ κλπ) και φυσικά οι ειδικοδυναμίτες (ΟΥΚ, πεζοναύτες, ΛΟΚ κλπ).

Αναλυτικά :

α) Κατάσταση ειδικής (συγκεκριμένες ειδικότητες) ή μερικής (συγκεκριμένες περιοχές) επιστράτευσης (πορτοκαλί συναγερμός):

Καλούνται με Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως (τα οποία επιδίδονται από την αστυνομία όλο το 24ώρο) οι υπόχρεοι να παρουσιαστούν στις μονάδες που αναγράφουν πάνω τα ΦΑΠ μέσα στο χρονικό διάστημα που αναγράφεται. Στις περιοχές πρώτης γραμμής το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται ως ΑΜΕΣΑ και όχι πέραν των 2-4 ωρών (τελευταία μερική επιστράτευση έγινε στο ανατολικό αιγαίο τον Γενάρη του 1996 και όριζε χρονικό διάστημα 2 ωρών).

Στις υπόλοιπες περιοχές το χρονικό περιθώριο αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση. Οι μετακινήσεις προς τη μονάδα και πίσω (μετά τη λήξη) είναι δωρεάν και γίνονται με ειδικά κουπόνια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του ΦΑΠ.

Σε δύο φάσεις η επιστράτευση – Οι ηλικίες

Σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχουν δύο φάσεις επιστράτευσης.

Στην πρώτη φάση καλούνται όσοι είναι κάτω των 41 ετών και στην δεύτερη οι μεταξύ 41 και 45 ετών. Οι μεγαλύτεροι των 45 ετών απαλλάσσονται προσωρινά της ειδικής και μερικής επιστράτευσης.

Πρακτικά όμως όσοι έχουν πράσινα φύλλα πορείας είναι αυτοί που θα κληθούν πρώτοι. Όσοι έχουν λευκά ανήκουν στη Β΄ Φάση! Υπάρχουν άτομα που έχουν λευκά φύλλα πορείας σε ηλικία μικρότερη των 41 ετών, αυτοί δεν έχουν κρίσιμη ειδικότητα γι΄αυτό και δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Συγκεκριμένες ειδικότητες έχουν και άλλα χρώματα φύλλων πορείας. Στην περίπτωση αυτή ήδη γνωρίζουν τι να πράξουν και αν το έχουν ξεχάσει πρέπει να απευθυνθούν στις στρατολογικές υπηρεσίες, γιατί συνήθως αυτοί έχουν απόρρητες οδηγίες.

Όλοι οι έφεδροι (όσοι δλδ έχουν ολοκληρώσει τη θητεία μας) έχουμε λάβει Ειδικό Φύλλο Πορείας. Πάνω στο ΕΦΠ αναγράφονται ειδικοί κωδικοί, για τους οποίους έχετε ενημερωθεί από την μονάδα σας και δεν γράφω περαιτέρω λεπτομέρειες γιατί έχουν υπαχθεί σε καθεστώς απορρήτων. Όσοι δεν θυμάστε που αντιστοιχούν οι κωδικοί μπορείτε να μεταβείτε στην στρατολογική υπηρεσία της περιοχής σας.

Οι κάτοχοι λευκών ΕΦΠ μεταβαίνουν ΟΠΟΥ ΔΙΑΤΑΧΘΟΥΝ, αλλά όπως είπαμε εντάσσονται στη β΄φάση, οπότε θεωρητικά θα τους έρθει στο σπίτι ειδοποίηση. Καλό είναι να έχετε δηλώσει την στρατολογική σας υπηρεσία για τις μεταβολές των διευθύνσεων κατοικίας, γιατί την κρίσιμη ώρα θα σπαταλώνται κρίσιμες δυνάμεις για να σας ψάχνουν ενώ εσείς ίσως ήδη έχετε μεταβεί στις μονάδες σας.

Επιστράτευση: Τι γίνεται σε κόκκινο συναγερμό

β) Κατάσταση ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ – ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΠΟΛΕΜΟΣ

Το ΦΑΠ που του έστειλε η Επιστρατεύουσα Αρχή.

Το Ειδικό Φύλλο Πορείας.

Το Ατομικό Βιβλιάριο Μεταβολών και Εκπαίδευσης (όσοι έχουν).

Την Αστυνομική ταυτότητα και τα Επιστρατευτικά έγγραφα.

Την Στρατιωτική άδεια οδηγήσεως αυτοκινήτου ή ειδικοποιημένου Μηχανήματος (όσοι διαθέτουν).

Τη μεταλλική Ταυτότητα.

Λοιπά (κατά την κρίση του) : Αντίγραφο Πτυχίου ΑΕΙ – ΤΕΙ – ΙΕΚ (αποκτηθείσας ειδικότητας που δεν είχε δηλωθεί κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας), πιστοποιητικό επάρκειας γνώσης Ξένων Γλωσσών κ.α.

δ)Τι άλλα είδη φέρουν μαζί τους όσοι καλούνται:

Τροφή για την κίνηση μέχρι την Μονάδα (ξηρά τροφή δύο ή τριών ημερών). Η τροφοδοσία θα αρχίσει με την κατάταξη στη Μονάδα.

Ένα μικρό σακίδιο με τα απαραίτητα ατομικά είδη (υγιεινής)

Πηγή: newsme.gr