Ποιοι οδηγοί θα χάσουν το Market Pass; Πώς το αυτοκίνητο που οδηγείς επηρεάζει το Market Pass

Το Market Pass, το βοήθημα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που έχει ανακοινωθεί από το τέλος του 2022, πρόκειται να υλοποιηθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου. Η επιδότηση που θα δοθεί στους δικαιούχους αντιστοιχεί στο 10% των μηνιαίων αγορών, αναλόγως της κατηγορίας στην οποία ανήκουν με βάση το αν είναι έγγαμοι/άγαμοι, με παιδιά και πόσα κ.λπ.

Η επιδότηση θα δοθεί μέσω της σχετικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που είχε λειτουργήσει και για το Fuel Pass, θα ισχύει για 6 μήνες και το ύψος της θα είναι από 132 έως 600 ευρώ, αναλόγως περίπτωσης. Συνολικά, το μέτρο θα ελαφρύνει τα έξοδα 3,2 εκατομμυρίων νοικοκυριών, κάτι που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 8,5 εκατομμύρια άτομα. Ωστόσο, κάποιοι άτυχοι θα χάσουν το Market Pass από εκεί που δεν το περιμένουν.

Πώς το αυτοκίνητο που οδηγείς επηρεάζει το Market Pass

Όπως αναφέρεται στις διευκρινίσεις του υπουργείου, από την επιδότηση του Market Pass θα εξαιρεθούν όσοι δεν πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά και όσοι πληρώνουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Δυστυχώς σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητο με κυβισμό άνω των 1.929 cc και ηλικία έως 10 χρόνια.

Ουσιαστικά, όποιος διαθέτει ένα 2λιτρο ή υψηλότερου κυβισμού αυτοκίνητο το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία 10ετία, πληρώνει κάθε χρόνο φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Πρόκειται για ένα ποσό που εξαρτάται από το τεκμήριο του αυτοκινήτου και την ηλικία του, αφού μειώνεται κατά 30% μετά την 5ετία και μηδενίζεται στη δεκαετία. Για ένα 2λιτρο αυτοκίνητο, δηλαδή με κυβισμό από 1.929 cc και πάνω, ο φόρος πολυτελείας είναι 440€ για την πρώτη 5ετία, και πέφτει στα 300 € για τα επόμενα 5 χρόνια.

BMW X1

Τι χάνουν οι κάτοχοι ΙΧ άνω των 2.000 cc

Η επιδότηση του Market Pass αντιστοιχεί στο 10% κάποιων προκαθορισμένων μηναίων αγορών. Το ύψος της ξεκινάει από 22 ευρώ/μήνα για κάποιον άγαμο χωρίς παιδιά, γίνεται 32 €/μήνα για έγγαμους χωρίς παιδιά ή για μονογονεϊκές οικογένειες, και στη συνέχεια αυξάνεται κατά 10 €/μήνα για κάθε επιπλέον παιδί. Ανώτατο όριο είναι τα 100 €/μήνα, δηλαδή 600 € για όλο το 6μηνο το οποίο επιδοτείται με αυτή την ενέργεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ποσά μειώνονται κατά 20% αν κάποιος δεν επιλέξει την άυλη ψηφιακή κάρτα αγορών, αλλά προτιμήσει την κατάθεση της επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος