Ποιοι παίρνουν τζάμπα, μειωμένο εισιτήριο στα ΜΜΜ – Βγήκε ΦΕΚ

ΜΜΜ: Γνωστό έγινε το ποιοι παίρνουν μειωμένο και ποιοι δωρεάν εισιτήριο στα Μέσα Μαζική Μεταφοράς. Δείτε το ΦΕΚ που βγήκε.

Βγήκε με κάθε επισημότητα το ποιοι θα επωφεληθούν στα Μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ειδικότερα, οι κατηγορίες που θα λάβουν δωρεάν εισιτήρια και οι κατηγορίες που θα μπαίνουν με έκπτωση.

Δείτε αναλυτικά…

Ποιοι θα μπαίνουν τζάμπα και ποιοι με έκπτωση στα ΜΜΜ

ΜΜΜ: Όπως έγινε γνωστό μέσω των υπουργείων Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, καθώς και η διαδικασία για δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ.

Η ΚΥΑ προβλέπει για μία ακόμα χρονιά την ανταποδοτική δωρεάν μετακίνηση για τους αστυνομικούς με τα συγκεκριμένα μέσα. Ως αντάλλαγμα δίνεται η προσφορά δωρεάν υπηρεσιών ασφαλείας εντός των μέσων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, οι κατηγορίες προσώπων που δικαιούνται να μετακινούνται δωρεάν ή με μειωμένους τύπους κομίστρου, καθορίζονται από τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες, ως δικαιούχοι ειδικού εισιτηρίου έχουν ορισθεί οι κάτωθι:

Ποιοι μπαίνουν δωρεάν

Άνεργοι, που διαμένουν μόνιμα εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής (πλην της Π.Ε. Νήσων)
Άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.) με παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας >67%
Μαθητές όλων των βαθμίδων της Δημόσιας εκπαίδευσης που κατοικούν σε απόσταση από τη σχολική μονάδα φοίτησης
Οπλίτες θητείας και Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων
Ανάπηροι πολέμου και ειρηνικής περιόδου
Ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, των Συνοριακών Φυλάκων και Ειδικών Φρουρών
Ένστολο προσωπικό Πυροσβεστικού Σώματος (μόνιμοι και πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης)
Ένστολο προσωπικό και δόκιμοι του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής
Παιδιά κάτω των έξι (6) ετών

Ποιοι παίρνουν μειωμένο εισιτήριο

Φοιτητές της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Φοιτητές Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Πανεπιστημίων της αλλοδαπής έως την ηλικία των 25 ετών, με την επίδειξη ισχύουσας
Φοιτητικής Ταυτότητας «Student Card – University ID» και ισχύοντος Διαβατηρίου ή Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας
Σπουδαστές Δημόσιων Ι.Ε.Κ. έως την ηλικία των 22 ετών
Φοιτητές – Σπουδαστές Δημόσιων Σχολών αρμοδιότητας Υπουργείων Πολιτισμού, Άμυνας, Ναυτιλίας, Εργασίας, Υγείας και Τουρισμού
Πολύτεκνοι γονείς και μέλη των οικογενειών τους
Παιδιά ηλικίας από 7 έως 12 ετών
Νέοι ηλικίας από 13 έως 18 ετών
Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ για δωρεάν μετακίνηση ή μειωμένο ειστήριο για ανέργους και ΑμεΑ ΕΔΩ

Πάρτε μείωση και διαγραφή προστίμων στα ΜΜΜ

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακά αίτηση για μείωση ή διαγραφή του προστίμου που τους επιβλήθηκε κατά τη χρήση μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, Τραμ) έχουν από την Πέμπτη οι πολίτες.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, η νέα υπηρεσία είναι πλέον διαθέσιμη στο gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις».

Η χρήση της υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα απλή. Αρχικά, ο πολίτης συνδέεται με τους κωδικούς Taxisnet και καλείται να συμπληρώσει τον αριθμό του προστίμου που του έχει επιβληθεί και την ημερομηνία παράβασης, όπως αναγράφονται στο έντυπο βεβαίωσης της παράβασης. Στη συνέχεια, επιλέγει μέσα από τη διαθέσιμη λίστα τους λόγους για τους οποίους αιτείται τη μείωση ή διαγραφή του προστίμου, ενώ μπορεί να περιγράψει αναλυτικότερα τους λόγους που επικαλείται, συμπληρώνοντας το αντίστοιχο πεδίο. Τέλος, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να επισυνάψει έγγραφα που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του (προσωποποιημένη κάρτα σε ισχύ, δελτίο μερικής απαλλαγής κλπ).

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την υποβολή της αίτησης προς την Ψηφιακή Θυρίδα της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ ΑΕ) στο gov.gr. Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, ο πολίτης ενημερώνεται για το αποτέλεσμα της αίτησής του με SMS και email, ενώ η σχετική απόφαση αποστέλλεται και στην ψηφιακή θυρίδα του (my.gov.gr).

Διευκρινίζεται ότι η αίτηση ακύρωσης ή μείωσης προστίμου θα πρέπει να υποβληθεί αυστηρά μέσα σε εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες από την επόμενη της επιβολής του. Επιπλέον, η υποβολή της αίτησης δεν αναστέλλει την δεκαήμερη προθεσμία εξόφλησης του προστίμου στο μισό της αξίας του.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από την ΣΤΑΣΥ ΑΕ, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET) και τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα στοιχεία των πολιτών αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Πηγή: newsme.gr