Air Condition χρειάζονται οι περισσότεροι για να κοιμηθούν τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού. Δείτε έξυπνα τρικ για να το αποφύγετε.

Με τις τιμές πλέον στο ρεύμα, πολλοί προσπαθούν να βρουν τρόπους για να χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο το air condition.

Παρακάτω ακολουθεί μια σειρά από τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να δροσίσετε κάπως το κρεβάτι και τον χώρο ώστε να να κοιμηθείτε καλύτερα.

Δείτε αναλυτικά τι μπορείτε να κάνετε…

Έξυπνα τρικ για να αντικαταστήσετε το Air Condition

1. Κάντε ένα δροσερό ντους πριν πέσετε για ύπνο

Ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν τα κρύα ντους, ένα χλιαρό θα σας βοηθήσει. Αποφύγετε το ζεστό ντους λίγες ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι, καθώς χρειάζεται πολύς χρόνος για να κρυώσει το σώμα σας.

2. Κρατήστε παράθυρα, περσίδες και παντζούρια κλειστά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας
Εάν κάνει ζέστη έξω, κρατήστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστές κατά τη διάρκεια της ημέρας (αφήστε απλά ένα μικρό άνοιγμα για εξαερισμό). Εάν έχετε κουρτίνες, περσίδες ή παντζούρια, διατηρήστε τις κλειστές όλη την ημέρα.

3. Ανοίξτε τα παράθυρα το βράδυ

Ανοίξτε τα παράθυρα όταν η θερμοκρασία πέσει το βράδυ για να αφήσετε λίγο (ελπίζουμε) ψυχρότερο αέρα να εισέλθει στο σπίτι και την κρεβατοκάμαρά σας. Ανάλογα με το δάπεδο και το παράθυρό σας, ένα κόλπο που αξίζει να δοκιμάσετε είναι να κρεμάσετε μια βρεγμένη δροσερή πετσέτα από το ανοιχτό παράθυρο για να δείτε εάν μπορεί να κάνει τον αέρα λίγο πιο δροσερό.

4. Χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα

Αν έχετε ανεμιστήρα οροφής, βάλτε τον σε λειτουργία ώστε να “τραβάει” προς τα πάνω τον αέρα και όχι να τον “σπρώχνει” προς τα κάτω. Ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον κρύο, οπότε πάντοτε το πάνω μέρος του δωματίου είναι πιο ζεστό. Άρα βάλτε τον ανεμιστήρα οροφής να τραβάει αέρα, ώστε να σηκώνει τον κρύο αέρα από κάτω και να τον φέρνει προς τα πάνω. Αν έχετε ανεμιστήρα δαπέδου ή επιτραπέζιο δοκιμάστε να τοποθετήσετε κάτι παγωμένο από πίσω του. Όπως ο ανεμιστήρας “τραβάει” τον αέρα από πίσω και τον σπρώχνει μπροστά, θα τραβάει τον δροσερό αέρα γύρω από το δοχείο και θα τον στέλνει προς τα εσάς.

5. Προσοχή στα γεύματά σας

Μην καταναλώνετε το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας αργά το βράδυ. Η πέψη των τροφών αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος (ειδικά αν φάτε μεγάλη μερίδα κρέατος). Επομένως, είναι καλύτερα να τρώτε μεγάλο γεύμα το μεσημέρι και να πολύ πιο ελαφρύ το βράδυ. Είναι επίσης καλύτερο να τρώτε γενικώς πιο δροσερά φαγητά, όπως σαλάτες ,το βράδυ και να αποφύγετε ψητά στον φούρνο.

6. “Παγώστε” το κρεβάτι σας πριν πέσετε για ύπνο

Ένα έξυπνο κόλπο είναι να βάλετε τα σεντόνια σας μέσα μια πλαστική σακούλα και μετά στην κατάψυξη για λίγη ώρα πριν πάτε για ύπνο. Ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να σας κρατήσετε το κρεβάτι δροσερό για αρκετή ώρα για να σας πάρει ο ύπνος.

7. Μείνετε καλά ενυδατωμένοι όλη την ημέρα

Προσπαθήστε να μην πίνετε αλκοόλ, τσάι ή καφέ πριν πάτε για ύπνο. Κρατήστε ένα ποτήρι νερό δίπλα στο κρεβάτι για να πίνετε κατά τη διάρκεια της νύχτας αν ζεσταίνεστε.

Τι ισχύει με το Air condition στο αυτοκίνητο

Μερικοί οδηγοί θεωρούν ότι η οδήγηση με ανοιχτά παράθυρα είναι σωστή και οικονομική, ενώ κάποιοι άλλοι ενεργοποιούν αμέσως το air condition για μεγαλύτερη άνεση, μιας και πιστεύουν ότι η επίπτωση της χρήσης του συστήματος κλιματισμού δεν θα φέρει μεγάλη αλλαγή στην κατανάλωση καυσίμου. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Κατά την ενεργοποίηση του air condition ο συμπιεστής ενεργοποιείται επιβαρύνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία του κινητήρα. Το αυξημένο έργο του κινητήρα μεταφράζεται σε αυξημένη κατανάλωση καυσίμου, με την επιβάρυνση να ξεπερνά ακόμα και το 10%.

Για αυτό τον λόγο πρέπει να μάθουμε πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε σωστά το σύστημα κλιματισμού. Σε πολλές δοκιμές έχει αποδειχθεί ότι σε ταχύτητες μεγαλύτερες των 90 χλμ./ώρα, η αεροδυναμική αντίσταση που προκαλούν τα ανοικτά παράθυρα είναι μεγαλύτερη από την επιβάρυνση που θα προκαλέσει η χρήση του κλιματισμού.

Αντιθέτως, σε χαμηλότερες ταχύτητες, η χρήση του air condition θα μας κοστίσει περισσότερο από τον φρέσκο αέρα που θα μπει από ένα ανοικτό παράθυρο. Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε αστικές συνθήκες προτιμάμε να οδηγούμε με ανοιχτά παράθυρα (αρκεί να νιώθουμε άνετα με την θερμοκρασία), ενώ στον αυτοκινητόδρομο είναι ορθότερο να ενεργοποιηθεί ο κλιματισμός για δροσιά, άνεση και ησυχία.

Έτσι πρέπει να το χρησιμοποιείτε

Υπάρχουν λοιπόν κάποιες συμβουλές προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη υπερκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κλιματιστικά.

Τα δύο πιο συχνά λάθη που κάνουν τα κλιματιστικά να «καίνε» πολύ
Τα μυστικά για την αποφυγή υπερκατανάλωσης των κλιματιστικών είναι δύο: η λελογισμένη χρήση και η καλή συντήρηση. Ας πιάσουμε το πρώτο. Όπως επισημαίνουν αρκετοί ειδικοί, το κλιματιστικό θα πρέπει να είναι ανοιχτό όλη τη μέρα, αλλά σε μια μέτρια θερμοκρασία.

Συγκεκριμένα, η ιδανική θερμοκρασία το καλοκαίρι είναι από τους 25 έως τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Τουναντίον, η ρύθμιση της θερμοκρασίας στους 18 βαθμούς Κελσίου, το μόνο που θα καταφέρει είναι να εκτινάξει την κατανάλωση ρεύματος. Αυτό συμβαίνει καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του εξωτερικού περιβάλλοντος και του εσωτερικού, τόσο πιο μεγάλη προσπάθεια καταβάλλει η ηλεκτρική συσκευή για να καταφέρει να πιάσει την επιθυμητή απόδοση.

Και στο τέλος, αυτό που θα καταφέρουμε είναι απλά να ξοδευτεί τζάμπα ενέργεια, καθώς το air condition δεν θα καταφέρει να πιάσει ποτέ – ούτε να διατηρήσει φυσικά – την τόσο χαμηλή θερμοκρασία.

Δε φτάνει, όμως, μόνο αυτό. Μια φορά τον χρόνο θα πρέπει να γίνεται μια καλή συντήρηση του κλιματιστικού, κατά τους ειδικούς. Μπορεί τα 50 ή 60 ευρώ που κοστίζει η όλη διαδικασία, να μοιάζει μεγάλο ποσό, πρόκειται, ωστόσο, για μια ψευδαίσθηση. Κι αυτό γιατί ένα κακοσυντηρημένο κλιματιστικό ξοδεύει πολύ περισσότερη ενέργεια, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, από οποιοδήποτε άλλο.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ένα air condition που δεν συντηρείται τακτικά χάνει τουλάχιστον το 5% της απόδοσής του ετησίως. Με τα χρόνια, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και οι ψυκτικοί συνιστούν από ένα σημείο και έπειτα να γίνεται η αντικατάστασή του με ένα καινούργιο που θα καταναλώνει σαφώς λιγότερη ενέργεια εάν χρησιμοποιείται σωστά.

Πηγή: newsme.gr

Προηγούμενο άρθροΘρίλερ: Νεκροί οι δύο επιβαίνοντες στο ΙΧ που έπεσε στη θάλασσα – Τι ερευνούν οι αρχές
Επόμενο άρθροΘλίψη: Δεν άντεξε η Φλόρα- “Έφυγε” μόλις στα 45 της χρόνια (εικόνα)