Πώς περνάω μέσα από λιμνάζοντα νερά;

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και η κακοκαιρία είναι κάτι που συναντάμε όλο και πιο συχνά στην καθημερινότητα μας. Ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα της εποχής είναι οι βροχοπτώσεις, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία αντίξοων συνθηκών κατά την οδήγηση.

Το πρώτο και κύριο μέλημα του οδηγού είναι ο έλεγχος των ελαστικών, που πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. Από εκεί και πέρα, μία από τις περιπτώσεις που απαιτούν προσοχή είναι πως πρέπει να αντιδράσει κάποιος αν χρειαστεί να περάσει από λιμνάζοντα νερά.

Λίμνη στους δρόμους: αργά και σταθερά!

Καταρχάς, ανεξαρτήτως βάθους, το πέρασμα από νερό απαιτεί προσοχή. Ακόμη και αν είναι πολύ… ρηχά τα νερά, πρέπει να μειώσουμε την ταχύτητά μας καθώς δεν αποκλείεται τα ελαστικά να μην προλάβουν να διώξουν όλη την ποσότητα από τις αυλακώσεις τους και να προκληθεί υδρολίσθηση. Ένα φαινόμενο επικίνδυνο και αρκετά συχνό, ειδικά αν τα ελαστικά έχουν φθορά. Επίσης, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς κρύβεται από κάτω.

Μεγάλη λακούβα, πέτρες, αιχμηρά αντικείμενα που ίσως μας κόψουν το λάστιχο και πολλοί άλλοι κίνδυνοι ίσως κρύβονται κάτω από το νερό. Τέλος, δεν γνωρίζουμε τι βάθος έχει η λακούβα. Αν περάσουμε γρήγορα, ίσως το αυτοκίνητο κοπανήσει με το πάτωμα ή τον προφυλακτήρα. Αν πηγαίνουμε αργά η ζημιά είτε δεν θα προκληθεί καθόλου, είτε θα είναι πολύ μικρότερης έκτασης. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει η δυνατότητα αποφυγής της λακούβας, είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο.

Μέχρι να περάσετε από τα λιμνάζοντα νερά, διατηρείστε την ίδια σχέση στο κιβώτιο. Στη συνέχεια, δοκιμάστε τη λειτουργία των φρένων, ενώ μπορείτε πατώντας ελαφρά και επαναλαμβανόμενα το πεντάλ για να στεγνώσετε δίσκους και τακάκια και να βεβαιωθείτε ότι το σύστημα λειτουργεί το ίδιο καλά με πριν.

Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο σταματήσει σε λιμνάζοντας νερά, μην αποπειραθείτε να θέσετε σε λειτουργία και πάλι τον κινητήρα, αφού θα ρισκάρετε να κάνετε μεγαλύτερη ζημιά. Αν η στάθμη του νερού ανεβαίνει, είναι προτιμότερο να βγείτε από το αυτοκίνητο έγκαιρα και να καλέσετε την οδική βοήθεια.

Πηγή: gocar.gr