Πώς θα βρεις τον κατάλληλο πάροχο σύμφωνα με το δικό σου ενεργειακό προφίλ

Δεν είναι λίγες οι φορές, που όταν δούμε το λογαριασμό του ρεύματος μέσα μας  βγαίνει μία φωνή που λέει, “τώρα αλλάζω πάροχο ότι και να γίνει”.

Η αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, είναι πλέον κάτι συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια, με ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών να έχει προέβη σε αυτήν την αλλαγή χωρίς δεύτερη σκέψη, απογοητευμένο από τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια.

Γιατί λοιπόν να μην κοιτάξεις και εσύ, τί καλύτερο μπορείς να κάνεις για σένα και την οικογένειά σου, εφόσον βλέπεις ότι ο οικονομικός προϋπολογισμός του σπιτιού έχει ήδη κλονιστεί, μετά από όλες αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω σου. Μήπως θες να περιμένεις να αλλάξει η κατάσταση, για να μειωθεί το τιμολόγιο σου; Μήπως περιμένεις ότι η κυβέρνηση θα βγάζει συνέχεια επιδότησης που αυτή τη στιγμή κρατάνε κάπως τις τιμές του ρεύματος χαμηλά. Δεν είναι μόνο στο χέρι των κυβερνήσεων, να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά, όταν οι εξελίξεις είναι παγκόσμιες και οι αλλαγές έχουν επηρεάσει αν όλη την Ευρώπη.

Μέσα λοιπόν από αυτή την λαίλαπα των τιμών, οι εταιρείες προσπαθούν να γίνουν όλο και πιο ανταγωνιστικές, προσφέροντας οικονομικά τιμολόγια βασισμένα στις ανάγκες του σπιτιού και της επιχείρησης φτάνοντας την προσφορά ρεύματος στα άκρα. Τα δώρα και τα προνόμια που προσφέρουν για να ελκύσουν περισσότερους καταναλωτές, είναι πολλές φορές αρκετά δελεαστικά. Πριν πάρουμε όμως οποιαδήποτε απόφαση, θα πρέπει να εξετάσουμε κάποιους βασικούς παράγοντες που θα μας βοηθήσουν να βρούμε το πιο φθηνό ρεύμα για εμάς, το νοικοκυριό μας  ή την επιχείρησή μας.

Πολύ αποφασίζουν να αλλάξουν πάροχο, γιατί ένας γείτονας ή ένας φίλος τους ή κάποιος συγγενής, έμεινε ευχαριστημένος από κάποια εταιρεία και χωρίς καν να το ψάξουμε στέλνουμε την αίτηση, νομίζοντας ότι θα απαλλαγούμε από τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Σίγουρα η γνώμη των άλλων είναι σημαντική και ουσιώδης. Αυτό όμως δεν πρέπει να αναιρέσει τη δική μας προσπάθεια για έρευνα. Με λίγη υπομονή και σωστή σκέψη, σίγουρα θα βρούμε κάτι καλύτερο, μία καλύτερη και πιο οικονομική προσφορά από ότι είχαμε πριν, κομμένη και ραμμένη στα δικά μας μέτρα. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κοιτάξουμε είναι οι ανάγκες μας σε ηλεκτρικό ρεύμα, είτε αυτές περιλαμβάνουν την κατοικία μας ή την επιχείρησή μας ή και τα δύο. Μπορούμε να επωφεληθούμε οικονομικά από ένα ενιαίο συμβόλαιο, βάζοντας μέσα και το σπίτι και την επιχείρηση, ακόμα και το φυσικό αέριο, εφόσον υπάρχει και είναι διαθέσιμο στην περιοχή μας.

Αφού κάνουμε μία ενεργειακή εκτίμηση, ίσως και με τη βοήθεια κάποιου φίλου ηλεκτρολόγου,  θα μπορέσουμε να ζητήσουμε μία γραπτή προσφορά από τις εταιρείες, μαζί με τους όρους του συμβολαίου, όπως και τις απαλλαγές που μπορούμε να έχουμε ή τις εκπτώσεις. Εξετάζουμε όλα τα προνόμια και φροντίζουμε ότι μας υποσχεθούν, να αναγράφεται στην προσφορά που μας έχουνε στείλει.

Οφείλουμε να κοιτάξουμε και τα ψιλά γράμματα, που εκεί αναγράφονται και κάποιες ρήτρες που μπαίνουν στο λογαριασμό χωρίς εμείς να πάρουμε είδηση. Τα δημοτικά τέλη, ο δημοτικός φόρος, το τέλος ακίνητης περιουσίας, το ΦΠΑ, το ειδικό τέλος για την εκπομπή αερίων ρύπων, όπως και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, το τελος της ΕΡΤ, είναι χρεώσεις που αναγράφονται στο λογαριασμό ανεξάρτητα με την κατανάλωση του ρεύματος.