Πότε η φαγούρα μπορεί να είναι καρκίνος του δέρματος

Καθώς ο καρκίνος του δέρματος επηρεάζει το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, μπορεί να υποθέσετε ότι ο κνησμός είναι ένα σίγουρο σύμπτωμα. Αλλά αυτό μπορεί να μην συμβαίνει πάντα.

Γενικώς, ο κνησμός (φαγούρα) ως σύμπτωμα μπορεί δυνητικά να σημαίνει καρκίνος του δέρματος, αλλά θα εκδηλωθεί διαφορετικά ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγχώνεστε για κάθε σημείο που έχετε φαγούρα. Υπάρχουν και άλλα σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

Ο πλαστικός χειρουργός και ωτορινολαρυγγολόγος, δρ. Brian Gastman, εξηγεί τον κνησμό ως σύμπτωμα του καρκίνου του δέρματος και πώς να τον αναγνωρίσετε.

Προκαλεί φαγούρα ο καρκίνος του δέρματος;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το δέρμα σας μπορεί να σας προκαλεί φαγούρα. Το τσίμπημα κουνουπιού, το έκζεμα και η ξηροδερμία είναι μόνο λίγοι από αυτούς. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να είναι σημάδι καρκίνου του δέρματος.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

“Πολλοί καρκίνοι εμφανίζονται λόγω χρόνιας φλεγμονής. Αυτή η χρόνια φλεγμονή εμπλέκει κύτταρα του ανοσοποιητικού που απελευθερώνουν ερεθιστικούς παράγοντες, οι οποίοι προκαλούν ερεθισμό που εστιάζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή”, εξηγεί ο δρ. Gastman. Μάλιστα, για τον ίδιο λόγο, οι καρκίνοι που δεν σχετίζονται με το δέρμα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε φαγούρα ως σύμπτωμα.

Φυσικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα του πώς η συσχέτιση δεν είναι ίδια με την αιτιότητα. Με άλλα λόγια, οι καρκίνοι του δέρματος δεν θα προκαλούν πάντα φαγούρα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε.

Τι τύπος καρκίνου του δέρματος προκαλεί φαγούρα;

“Όλοι οι καρκίνοι του δέρματος μπορεί δυνητικά να προκαλούν φαγούρα επειδή υπάρχει ένα φλεγμονώδες συστατικό”, σημειώνει ο δρ. Gastman. “Δεν θα έλεγα ότι είναι το πιο κοινό σύμπτωμα, αλλά σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του δέρματος -από το μελάνωμα, το πλακώδες έως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα- μπορεί να έχουν ένα ερεθισμένο, κνησμώδες συστατικό σε αυτούς”.

Εάν αισθάνεστε φαγούρα, το επόμενο βήμα θα ήταν να κοιτάξετε την περιοχή για τυχόν άλλα οπτικά συμπτώματα, όπως αλλαγές στην υφή, το σχήμα ή το χρώμα.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για τον εντοπισμό διαφορετικών τύπων καρκίνου του δέρματος:

Μελάνωμα

Ο δρ. Gastman επισημαίνει τον κανόνα ΑΧΠΕΔ (ασυμμετρία, χρώμα, περίγραμμα, εξέλιξη, διάμετρος) του μελανώματος. Συνήθως, εάν αντιμετωπίζετε φαγούρα λόγω μελανώματος, θα το δείτε στο στάδιο «Ε» (εξέλιξη). Αυτό σημαίνει ότι θα παρατηρήσετε ότι μια ελιά έχει αλλάξει σε μέγεθος, σχήμα, χρώμα ή εμφάνιση. Προσθέτει ότι οι βλάβες από το μελάνωμα είναι συνήθως λιγότερο πιθανό να είναι επώδυνες ή να προκαλούν φαγούρα σε σύγκριση με άλλες.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

Σύμφωνα με τον δρ. Gastman, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι πιο πιθανό να προκαλέσει βλάβες που είναι επώδυνες και προκαλούν φαγούρα. Μαζί με την φαγούρα όμως, θα δείτε και έλκη (ανοιχτές πληγές) και αιμορραγία.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Με το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, πιθανότατα θα δείτε στο δέρμα σας ροζ περιοχές με “μαργαριταρένια” όψη. Μπορεί επίσης να προκαλέσει έλκη με διαρροή υγρού ή αιμορραγία. “Έχουν πολύ σαρκώδη και κοκκινωπή όψη”, προσθέτει ο δρ. Gastman.

Συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Και πάλι, ένα αίσθημα φαγούρας από μόνο του δεν είναι λόγος να υποθέσουμε ότι είναι καρκίνος του δέρματος. Αλλά επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε επίσης οποιεσδήποτε αλλαγές στο δέρμα σας, όπως νέες κηλίδες ή κρεατοελιές που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε γιατρό για ενδεχόμενο προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του δέρματος σε όλο το σώμα, εάν αντιμετωπίζετε επίσης:

  • Φλεγμονώδεις κηλίδες δέρματος
  • Κόκκινες κηλίδες στο δέρμα σας ή κόκκινες κηλίδες με περίγραμμα σαν δαχτυλίδι γύρω τους
  • Μόνιμες ανοιχτές πληγές που αιμορραγούν, στάζουν ή σχηματίζουν κρούστα
  • Ελιές δέρματος που γίνονται πιο σκούρες στο χρώμα ή αλλάζουν σε υφή και μέγεθος
  • Έντονος πόνος που “ακτινοβολεί” μακριά από το σημείο που έχετε φαγούρα

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

Πηγή: iatropedia.gr