«Πρακτικά ήμουν νεκρός για 90 λεπτά. Αυτό είδα!»-Τι συμβαίνει τελικά μετά θάνατον;

Ένας άντρας που πρακτικά ήταν νεκρός για 90 λεπτά μιλάει για αυτό το διάστημα. Σκοτάδι ή φως; Οι διαφορετικές εμπειρίες και η επιστημονική θέση.

Ο Αυστραλός, Άλιστερ Μπλέικ είναι από εκείνους που δικαιούται να λέει ότι πήγε στην… άλλη πλευρά και γύρισε. Πριν από τρία χρόνια ο Μπλέικ υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ κοιμόταν. «Πρακτικά ήμουν νεκρός για 90 λεπτά θα πει.

«Ήταν μια μάλλον κανονική ημέρα. Έκανα μια βόλτα με τη μηχανή μου και πέρασε χρόνο με τη σύζυγο μου Μελίντα. Μετά πήγα στο κρεβάτι» θυμάται ο Μπλέικ. Λίγο πριν τις 03:10 η Μελίντα ξύπνησε από τον θόρυβο που έκανε ο σύζυγος της. «Ευτυχώς κοιμάται ελαφρά και πετάχτηκε από τον ρόγχο μου. Έπιασε το κινητό της και κάλεσε ασθενοφόρο. Της είπα να με κατεβάσει από το κρεβάτι και να μου κάνει ΚΑΡΠΑ. Το έκανε για 20 λεπτά και στη συνέχεια έφτασαν οι γιατροί. Μου έκαναν και αυτή ΚΑΡΠΑ και μετά χρησιμοποιήσαν τον απινιδωτή. Πρέπει να το έκαναν συνεχόμενα για 10 ή 12 φορές» εξιστορεί ο Μπλερ.

Η κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή και το ιατρικό προσωπικό είπε στην Μελίντα ότι οι πιθανότητες να επιζήσει ο σύζυγος της ήταν ελάχιστες. Για 90 ολόκληρα λεπτά οι γιατροί έδιναν αγώνα για να επαναφέρουν τον Άλιστερ Μπλέικ. Ήταν έτοιμοι να σταματήσουν ότι εντόπισαν παλμό.

Μετά από περίπου μια εβδομάδα ο Μπλέικ ξύπνησε στον νοσοκομείο και μάλιστα οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο εγκέφαλος του δεν είχε επηρεαστεί. Οι γιατροί του τον αποκαλούσαν «Λάζαρο» καθώς όπου του έλεγαν επέστρεψε από του νεκρούς.

Μιλώντας στο podcast «I’ve Got News For You» ο Μπλέικ λέει ότι δεν θυμάται πολλά από τη στιγμή του καρδιακού επεισοδίου αλλά και την παραμονή στο ξενοδοχείο. «Θυμάμαι ότι έπεσα για ύπνο και το επόμενο να ξυπνάω σε ένα φορείο στο νοσοκομείο όταν με μετέφεραν από την εντατική στο δωμάτιο» λέει. Το μεγάλο ερώτημα που του τέθηκα όμως ήταν τι είδε στο διάστημα που τεχνικά ήταν νεκρός.

«Πολλοί με ρωτούν αν είδα κάτι, τι ένιωσα. Όχι δεν είδα τίποτα. Ούτε λευκά φώτα, ούτε τίποτα παρόμοιο» τονίζει ο Μπλέικ (φωτό κάτω με τη σύζυγο του) και προσθέτει ότι ήταν σαν το εγκέφαλος του να έχει πάθει μπλακ άουτ.

Η άλλη άποψη

Η Τζέσι Σόγερ ήταν ένα επίσης άτομο που τεχνικά ήταν νεκρή για ένα διάστημα. Αυτή υποστηρίζει ότι σε εκείνο το διάστημα είδε έναν νεκρό φίλο της να την περιμένει. «Σε απόσταση είδα κάποιον να περιμένει. Ήταν ο Άντονι, ο οποίος έχει πεθάνει πριν δύο χρόνια. Τότε συνειδητοποίησα ότι ήταν για εμένα. Αυτή δεν ήταν μια χαρούμενη συνάντηση αλλά κάτι σοβαρό συνέβαινε. Πίσω από τον Άντονι, στα δεξιά, το φως άρχισε να εμφανίζεται και τότε κατάλαβα ότι αυτό είναι ο θάνατος. Αυτό ήταν ο θάνατος μου και ο Άντονι ήταν εκεί για να με οδηγήσει στο σπίτι» θα πει.

Στο podcast παρουσιάζονται κι άλλες ιστορίες όπως αυτή της Σίνθια Μπουτς (που υποστήριξε ότι είδε τη νεκρή γιαγιά τής η οποία της έλεγε να επιστρέψει) αλλά και του Κέρι Πάρκερ που απλά θα τονίσει: «Έχω πάει στην άλλη πλευρά και αφήστε μας να σας πω ότι δεν υπάρχει τίποτα εκεί».

Η επιστημονική άποψη

Ερευνητές αναφέρουν ότι ο εγκέφαλος αντιδρά διαφορετικά όταν διακόπτεται η παροχή οξυγόνου για αυτό υπάρχει και αυτή τη διαφορά στις μαρτυρίες.

Ο ψυχολόγος Πάτρικ Στίλι μίλησε στο podcast για τις εμπειρίες αυτές τονίζοντας: «Πνευματικά κάποια άνθρωποι πιστεύουν ότι το λευκό φως είναι μια ματιά στη μετά θάνατο ζωή ή ένα σημάδι ότι η ψυχή φεύγει από το σώμα. Από την πλευρά του ψυχολόγου κάποιοι λένε ότι είναι ένα αμυντικός μηχανισμός ή ένα φλάσμπακ σε προηγούμενες αναμνήσεις. Η οπτική της ιατρικής, την οποία και υποστηρίζω περισσότερο, είναι περισσότερο μια αλλαγή στο πώς δουλεύει το σώμα μας και κυρίως ο εγκέφαλος μας.

Όπως γνωρίζεται ο εγκέφαλος για να κάνει σωστά τη δουλειά του χρειάζεται πολύ οξυγόνο και παροχή αίματος. Όταν η οξυγόνωση δεν λειτουργεί τότε και ο εγκέφαλος δεν συμπεριφέρεται φυσιολογικά.

Η αλλαγή στην παροχή αίματος που συμβαίνει δημιουργεί μια αίσθηση ότι μπαίνουμε σε ένα τούνελ. Το σκοτάδι έρχεται από έξω προς τα μέσα πριν χάσεις τις αισθήσεις σου. Για εμένα αυτό το λευκό φως είναι περισσότερο μια μεγαλοποιημένη μορφή λιποθυμίας».

Πηγή: janus.gr