Πρέπει, μπορούμε, θα τα καταφέρουμε….

Πρέπει, μπορούμε, θα τα καταφέρουμε….

Η χθεσινή (23/11) μαζική και δυναμική παρουσία μας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Ι.Ν για το κρίσιμο ζήτημα των εξορύξεων υδρογονανθράκων, όπως όλες πλέον οι τοπικές κοινωνίες των νησιών του Ιονίου είδαμε, κατέδειξε με τον πιο αναμφισβήτητο τρόπο, την θεσμική, πολιτική και κοινωνική ήττα της Περιφερειακής αρχής και πλειοψηφίας της Π.Ι.Ν, η οποία για μια ακόμη φορά στάθηκε, όχι απλά μόνο, αναντίστοιχη της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων των νησιών μας.

Κατά την κρίσιμη αυτή συνεδρίαση, η Περιφερειακή Αρχή με την πλειοψηφία της στο Π.Σ, επιστρέφοντας τον θεσμικό ρόλο της δευτεροβάθμιας περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε εποχές …γκρίζες και ξεπερασμένες, “ομολόγησε” με απολύτως ξεκάθαρο τρόπο και με τα πιο πρόδηλα τεχνάσματα πως αγνοεί επιδεικτικά τις τοπικές κοινωνίες και τις χιλιάδες υπογραφές των κατοίκων, όπως και τους φορείς, τις ενώσεις, τα επιμελητήρια, αλλά παράλληλα παραγκωνίζει αγνωόντας με θεσμικό ατόπημα τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, τις αποφάσεις δηλαδή των Δημοτικών Συμβουλίων του νησιού μας, όπως και της ΠΕΔΙΝ, που έχουν ταχθεί ενάντια στο εξορυκτικό, κοινωνικό και ανθρώπινο “έγκλημα”. Μένοντας με υποκρισία και επικοινωνιακές μεθοδεύσεις πιστή στην σαφή κυβερνητική εντολή και τα συμφέροντα που υπηρετεί, παρουσία μάλιστα του κυβερνητικού βουλευτή.

Παράλληλα όμως, με την χθεσινή στάση της και την τελική της εισήγηση-απόφαση, ομολόγησε ακόμη πιο κυνικά και μια ακόμη ήττα της: Γνωρίζοντας την μεγάλη κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και το δυναμικό κίνημα που αναπτύσσεται, κάλεσε χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση έτσι ώστε να “εξαφανίσει” τον αντίλογο, τεχνοκράτες του αρμόδιου υπουργείου και της διαχειριστικής Αρχής με μοναδικό σκοπό να θολώσει τα νερά. Τα ίδια νερά που με την τελική της απόφαση, οδηγεί στην μαύρη καταστροφή.

Έτσι, μετατρέποντας ένα πολιτικό θεσμικό όργανο της αυτοδιοίκησης σε μια πρόχειρα στημένη επιστημονική-δήθεν- ενημέρωση, παντελώς μονομερή και με τα επιφωνήματα συμβούλων της πλειοψηφίας ότι “θέλουμε να ενημερωθούμε” να ομολογούν πως λίγους μόνο μήνες πριν την έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων στο Ιόνιο δεν ξέρουν τι έχουν αποδεχτεί, επιχείρησε η παράταξη της κας Περιφερειάρχη, με τα “golden boys & girls” του “κράτους των πετρελαϊκών”, με ξεπερασμένα και ανακριβή, προκλητικά ασταθή και αναληθή, εντελώς προπαγανδιστικά δηλαδή “επιστημονικά” και στατιστικά επιχειρήματα και χωρίς δυνατότητα αντιλόγου, να διαμορφώσουν μια φιλο-”καταστροφική” εξορυκτική γραμμή, με την copy-paste σφραγίδα των πετρελαϊκών συμφερόντων.

Η ξεπερασμένη αυτή τακτική, τα ακόμη πιο ξεπερασμένα τεχνάσματα και τα παραδείγματα που χρησιμοποιήθηκαν από τους “ανεπίσημα επίσημα” και εν κρυπτώ καλεσμένους της κας Κράτσα, αποδεικνύουν πως τόσο στην ίδια την κυβέρνηση όσο και στην Περιφέρεια, φοβούνται τις τοπικές κοινωνίες και την λαϊκή κινητοποίηση και οργή. Επιδιώκοντας να… προσπεράσουν τον δίκαιο, κοινό, μαζικό και δυναμικό αγώνα των τοπικών κοινωνιών, τα τεχνάσματα τους έγιναν αντιληπτά και φυσικά αποδοκιμάζονται ακόμη και σήμερα, εκτός των άλλων και από ένα μεγάλο σύνολο ΜΜΕ.

Και μπορεί να νιώθουν, Περιφερειακή Αρχή και η πλειοψηφία της στο Π.Σ, πως κατάφεραν να πάρουν μια απόφαση με τον τρόπο που την πήραν, γνωρίζουν όμως ότι αυτή η απόφαση, όπως και στο παρελθόν συνέβη, δεν έχει καμία κοινωνική και λαϊκή νομιμοποίηση. Και όσα χθες νιώθουν πως πέτυχαν, πολύ σύντομα ο αγώνας των τοπικών κοινωνιών, θα ανατρέψει. Γιατί χθες τα “ΟΧΙ” μας δεν νικήθηκαν, το αντίθετο, επιβεβαιώθηκαν ακόμη περισσότερο από τις παρωχημένες τακτικές μιας “έντρομης” πλειοψηφικής γραμμής, αυτής που “τρεμοπαίζει” ανάμεσα στην κυβερνητική και όχι μόνο υποταγή και σε έναν αγώνα που και οι ίδιοι θα έπρεπε να γνωρίζουν κι ας μην ομολογούν, πόσο δίκαιος είναι.

24/11/2019
Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογανανθράκων