Στο χθεσινό-βραδυνό δημοτικό συμβούλιο (30-09-2019) ενημερώθηκα οτι αναφέρθηκε το όνομα μου σχετικά με τις λεκάνες ανάσχεσης του ρέματος της Αγ. Δυνατής (“αυλάκι”).
Δυστυχώς έφτασα καθηστερημένα στο χωρο του Συμβουλίου και δεν ήθελα να διακόψω την διαδικασία, μιας και είχε προχωρήσει σε επόμενο θέμα.
Ως πρόεδρος Μακρυωτίκων σας διαβεβαιώ ότι ουδέποτε ανέφερα ότι οι λεκάνες ανάσχεσης ήταν γεμάτες.
Μάλιστα 10-15 μέρες πρίν τις πλημμύρες είχα επισκεφθεί τις λεκάνες με την Αντιδήμαρχο κ.Αμαλία Αλυσανδράτου όπου και διαπιστώσαμε την καλή κατάσταση τους.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι οι λάκκοι ανάσχεσης δεν είναι σχεδιασμένοι για να κρατούν το νερό αλλά για να κόβουν την ορμή του χειμμάρου και κατά συνέπεια τα φερτά υλικά.
Σαν μέλος της εθελοντικής Ομάδας Προστασίας Περιβάλλοντος Πυλάρου έχω παρατηρήσει το φαινόμενο αρκετές φορές κατά την εξέλιξή του. Διαπίστωσα αυτή τη φορά ότι οι λεκάνες όντως λειτούργησαν, με αποτέλεσμα την μη μεταφορά μεγάλης
ποσότητας βαρέων φερτών υλικών (μπάζα, πέτρες κτλ.) στην Αγία Ευφημία και κατ’επέκταση την ελαχιστοποίηση της απειλής και των ζημιών σε περιουσίες.
Παρόλα αυτά θεωρώ απαραίτητα
• Το έγκαιρο καθάρισμα και άνοιγμα των λεκανών ανάσχεσης καθώς και την δημιουργία νέων , εάν αυτο κριθεί απαραίτητο απο τους αρμόδιους μηχανικούς της περιφέρειας.
• την υλοποίηση των ήδη υπαρχόντων μελετών αντιπλυμμηρικών έργων (π.χ. υπογειοποίηση ρέματος εντος Αγ. Ευφημίας) ,
• την μελέτη και υλοποίηση έργων σε σημεία που κρίνεται απαραίτητο (π.χ. “Ιρλανδικές” διαβάσεις Δρακοπουλάττων και Μακρυωτίκων) καθώς και
• την ολιστική προσέγγιση στην κατανόηση του φαινομένου υποβάθμισης των ορεινών μας όγκων, με μαρκοχρόνιο στόχο την ελαχιστοποίηση της διάβρωσης.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι πλημμύρες δεν είναι παρά ένα από τα αποτέλεσματα ενος προβλήματος με πολλαπλά και βαθύτερα αίτια.
Για την Τοπική Κοινότητα
O Πρόεδρος
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΔΙΠΛΑΣ