Προσοχή! Alert από τον ΠΟΥ για μολυσμένα σιρόπια με αιθυλενογλυκόλη και στην ανατολική Μεσόγειο

Τα φάρμακα, που είναι σε υγρή μορφή και περιέχουν δραστικές ουσίες για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, περιείχαν απαράδεκτα επίπεδα της μολυσματικής ουσίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μολυσμένα σιρόπια και εναιωρήματα έχουν εντοπιστεί σε χώρες της Αμερικής, την Ανατολικής Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Δυτικού Ειρηνικού.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, τα προϊόντα έχουν παρασκευαστεί από την Pharmix Laboratories στο Πακιστάν και εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις Μαλδίβες και το Πακιστάν. Κάποια από τα μολυσμένα προϊόντα έχουν επίσης βρεθεί στο Μπελίζ, στα Φίτζι και στο Λάος.

Τα φάρμακα, που είναι σε υγρή μορφή και περιέχουν δραστικές ουσίες για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, περιείχαν απαράδεκτα επίπεδα της μολυσματικής ουσίας αιθυλενογλυκόλη, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Η ειδοποίηση είναι η τελευταία προειδοποίηση που έχει εκδώσει ο Οργανισμός σχετικά με παρόμοια μολυσμένα φάρμακα που παρασκευάζονται στην Ινδία και την Ινδονησία, τα οποία συνδέθηκαν με τον θάνατο περίπου 300 παιδιών παγκοσμίως πέρυσι.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες στον ΠΟΥ σχετικά με τα παραγόμενα στο Πακιστάν σιρόπια, ανέφερε η δήλωση του Οργανισμού.

Παρ’ όλα αυτά, ο ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να εντείνουν την επαγρύπνηση και να περάσουν από έλεγχο τα προϊόντα που παρασκεύασε η εταιρεία μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022.

Η μόλυνση εντοπίστηκε στο σιρόπι Alergo σε έναν έλεγχο ρουτίνας από την Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των Μαλδίβων τον Νοέμβριο και επιβεβαιώθηκε από την αυστραλιανή ρυθμιστική Αρχή.

Επακόλουθη επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις παραγωγής της Pharmix, που διενεργήθηκε από τον πακιστανικό Οργανισμό Φαρμάκων διαπίστωσε ότι και άλλα προϊόντα ήταν μολυσμένα. Διέταξε, τότε, την εταιρεία να σταματήσει να παράγει όλα τα από του στόματος υγρά φάρμακα και εξέδωσε προειδοποίηση ανάκλησης τον Νοέμβριο.

Τα πέντε προϊόντα είναι το σιρόπι ALERGO, το εναιώρημα EMIDONE, το σιρόπι MUCORID, το σιρόπι ULCOFIN και το σιρόπι ZINCELL. Συνολικά επηρεάζονται 23 παρτίδες αυτών των προϊόντων.

Ο δηλωμένος παρασκευαστής όλων των επηρεαζόμενων προϊόντων είναι η PHARMIX LABORATORIES (PVT.) LTD (Πακιστάν).

Οι κίνδυνοι

Η διαιθυλενογλυκόλη και η αιθυλενογλυκόλη είναι ουσίες τοξικές για τον άνθρωπο όταν καταναλώνονται και μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες.

Τα προϊόντα που αναφέρονται στην ειδοποίηση του ΠΟΥ δεν είναι ασφαλή και η χρήση τους, ειδικά σε παιδιά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη ή θάνατο. Οι τοξικές επιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, έμετο, διάρροια, αδυναμία ούρησης, πονοκέφαλο, αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση και οξεία νεφρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

πηγή: iatropedia.gr