Το ελαιόλαδο, αυτός ο πανίσχυρος σύμμαχος της μεσογειακής διατροφής, μπορεί να κρύβει παγίδες για την υγεία μας, αν δεν ξέρουμε πώς να το επιλέξουμε. Ενώ όλοι το θεωρούμε ένα φυσικό αγαθό, υπάρχουν κάποιες πρακτικές και παραποιήσεις στην αγορά που κάνουν το λάδι να φαίνεται πιο πολυτελές απ’ ό,τι πραγματικά είναι. Αν δεν προσέξετε, μπορεί να πληρώσετε ακριβά για κάτι που δεν αξίζει ή, ακόμα χειρότερα, να βλάψετε την υγεία σας.
Για παράδειγμα, ορισμένα “εξαιρετικά παρθένα” ελαιόλαδα που κυκλοφορούν στην αγορά μπορεί να είναι γεμάτα με αμφίβολης ποιότητας μίγματα ή, σε πιο ακραίες περιπτώσεις, να περιέχουν σπορέλαιο το οποίο έχει χρωματιστεί με χημικά για να μοιάζει με ποιοτικό ελαιόλαδο. Οι συνέπειες δεν είναι μόνο οικονομικές, αλλά και υγειονομικές: από πεπτικές διαταραχές μέχρι συσσώρευση τοξινών στο σώμα.
Και αν νομίζετε ότι όλα τα ελαιόλαδα είναι ίδια, σκεφτείτε το ξανά. Έχετε ανοίξει ποτέ ένα μπουκάλι ελαιόλαδο και έχετε μυρίσει κάτι παράξενο; Αν ναι, τότε ξέρετε ότι το λάδι αυτό δεν είναι πια κατάλληλο για κατανάλωση, ακόμα κι αν δεν έχει «λήξει». Η φθορά του, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
Αλλά ακόμα και αν τα ελαιόλαδα φαίνονται οικονομικά σε μια προσφορά, η τιμή μπορεί να σας προειδοποιεί για κάτι ύποπτο. Αν το ελαιόλαδο έχει εξαιρετικά χαμηλή τιμή, είναι πιθανό να πρόκειται για ένα προϊόν κακής ποιότητας. Ένα πραγματικά καλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν κοστίζει λιγότερο από 7 ευρώ για μπουκάλι λίτρου.
Πώς να επιλέξετε το σωστό ελαιόλαδο; Ορίστε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βρείτε το καλύτερο προϊόν και να αποφύγετε τις παγίδες:
- Η ετικέτα: Βεβαιωθείτε ότι η ετικέτα αναφέρει σαφώς την προέλευση των ελιών και το ελαιοτριβείο παραγωγής.
- Η τιμή: Μην περιμένετε να βρείτε καλό ελαιόλαδο κάτω από 7 ευρώ για λίτρο.
- Το χρώμα: Μην παρασύρεστε από το χρώμα – μπορεί να ποικίλει από βαθύ πράσινο έως χρυσό, αλλά αποφύγετε τα πολύ ανοιχτόχρωμα ή διαφανή λάδια.
- Η μυρωδιά και η γεύση: Το καλό ελαιόλαδο έχει έντονο φρουτώδες άρωμα και ελαφρώς πικρή γεύση, κάτι που δηλώνει την παρουσία πολύτιμων πολυφαινολών.
- Η πιστοποίηση: Αναζητήστε προϊόντα με πιστοποιήσεις, που εγγυώνται υψηλά ποιοτικά στάνταρ και σαφή προέλευση.
- Η επίσκεψη στο ελαιοτριβείο: Αν έχετε την ευκαιρία, επισκεφτείτε ένα ελαιοτριβείο για να δείτε από κοντά τη διαδικασία παραγωγής και να δοκιμάσετε κάτι πραγματικά εξαιρετικό.
Το ελαιόλαδο είναι θησαυρός, αλλά μόνο αν κάνετε τη σωστή επιλογή. Μην το αφήσετε στην τύχη!
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ