Προσοχή, κίνδυνος! Αυτή είναι η χειρότερη ώρα για να πιείτε καφέ

Καφές: Με αυξημένο στρες που μπορεί να προκαλέσει άσχημες αντιδράσεις στην υγεία τους κινδυνεύουν όσοι συνηθίζουν να πίνουν καφέ το πρωί με κλειστά τα μάτια, καθώς τους βοηθάει να ξυπνήσουν, σύμφωνα με το ieidiseis.gr.

Μελέτη ειδικών ερευνητών αναφέρει ότι το ανθρώπινο σώμα μετά το πρωινό εγερτήριο, έχει ήδη υψηλά επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) , γι αυτό , και υπάρχει σύσταση τα ρόφημα να πίνεται τουλάχιστον μια ώρα αργότερα.

Μπορεί να ξυπνάτε και να πίνετε αμέσως τον καφέ σας, αλλά αυτή ίσως να μην είναι και η καλύτερη επιλογή, καθώς μελέτες δείχνουν ότι η ορμόνη του στρες, δηλαδή η κορτιζόλη, φτάνει σε υψηλά επίπεδα όταν ξυπνάμε.

Επομένως, αν πιούμε νωρίς έναν καφέ, το ρόφημα ενισχύει περισσότερο την κορτιζόλη και έτσι δεν νιώθουμε καλά. Οι ειδικοί, λοιπόν, εκτιμούν ότι η καλύτερη ώρα για να πιείτε τον καφέ σας είναι μεταξύ 09:30 π.μ. και 11:00 π.μ..

Καφές: Η έρευνα

Ακόμα, η Αμάντα Μοσίρ, αθλητική διατροφολόγος στη Φλόριντα, έχει δηλώσει στην ιστοσελίδα «Well and Good»: «Αν και δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες σε ανθρώπους σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ καφέ, κορτιζόλης και κιρκαδικού ρυθμού, γνωρίζουμε αρκετά για το καθένα ξεχωριστά ώστε να υποδηλώνουμε ότι είναι καλή ιδέα να περιμένουμε λίγο, το πρωί, πριν πιούμε το πρώτο φλιτζάνι καφέ».

Επιπλέον, η ίδια συμπλήρωσε: «Αν και είναι χρήσιμος (σ.σ. ο καφές) για να “ξυπνήσετε”, τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης σε περιόδους στρες είναι επίσης επιβλαβή.

Έτσι, αν συνδυάσετε το αυξημένο επίπεδο κορτιζόλης με τον καφέ, δημιουργείτε μια περιττή αντίδραση στρες στο σώμα. Αυτή η αντίδραση θα μπορούσε να μετριαστεί με το να περιμένετε μια ώρα περίπου πριν απολαύσετε τον πρωινό σας καφέ».

Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση καφέ μισή ώρα πριν από την άσκηση είναι η καλύτερη στιγμή για να έχετε καλά αποτελέσματα από την αδρεναλίνη, σύμφωνα με ανασκόπηση δεκάδων μελετών από τη Διεθνή Εταιρεία Αθλητικής Διατροφής με έδρα τις ΗΠΑ.

Όσο για την προσπάθεια να κοιμηθείτε, σύμφωνα με τον «Independent», η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς δύο ορμονών, δηλαδή της αδενοσίνης και της μελατονίνης, γεγονός που μπορεί να κάνει τον ύπνο πιο δύσκολο.

Έτσι, οι άνθρωποι πρέπει να την αποφεύγουν έως και έξι ώρες πριν από τον ύπνο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Από την πλευρά της, η Δρ. Ντίερντρ Κονρόι, ειδική σε θέματα ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, συνιστά να σταματήσετε να πίνετε καφέ οκτώ ώρες πριν από τον ύπνο. Η ίδια δήλωσε στην «Daily Mail»:

«Οι άνθρωποι έχουν διαφορετική ευαισθησία στην καφεΐνη και οι άνθρωποι που καταναλώνουν καφεΐνη πιο συχνά, μπορεί να ανταποκριθούν διαφορετικά από εκείνους που δεν την καταναλανώνουν καθόλου. Σε γενικές γραμμές, όμως, η οδηγία μας είναι οκτώ ώρες πριν πάτε για ύπνο, θα πρέπει να αποβάλλετε όλα τα προϊόντα με καφεΐνη».

Καφές: Μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος;

Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με πολλά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών οφελών για την υγεία, όπως μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Είναι όμως η απώλεια βάρους, ένα από αυτά τα πιθανά οφέλη;

Ο αγαπημένος σου καφές, κάνει περισσότερα από το να σου χαρίζει ενέργεια μέσα στην ημέρα. Προσφέρει επίσης, μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Στην πραγματικότητα, ο καφές βοηθά το σώμα να επεξεργαστεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ ταυτόχρονα μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η καρδιακή ανεπάρκεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος του Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Μπορεί ακόμη και να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο. Τι ισχύει όμως όταν μιλάμε για την απώλεια βάρους;

Πώς ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες για απώλεια βάρους με διάφορους τρόπους.

Ανεβάζει τον μεταβολισμό

Ο καφές αυξάνει τον μεταβολισμό, επειδή το κύριο συστατικό του, η καφεΐνη, είναι ένα διεγερτικό που ενισχύει τη μεταβολική θερμογένεση, μια διαδικασία με την οποία το σώμα παράγει θερμότητα από τις τροφικές που έχουμε καταναλώσει.

Ένας γρήγορος μεταβολισμός σημαίνει ότι θα κάψεις περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε κινείσαι, είτε όχι. Αυτό σημαίνει ότι ένας ταχύτερος μεταβολικός ρυθμός, προάγει την ταχύτερη απώλεια βάρους από έναν πιο αργό.

Καταστέλλει την όρεξη

Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση καφέ σύμφωνα με τους ειδικούς, προάγει το αίσθημα πληρότητας. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το βάρος σου, αφού αν δεν επιδιώκεις επιπλέον γεύματα και σνακ όλη την ημέρα, μπορεί να καταναλώνεις συνολικά λιγότερες θερμίδες.

Σχετική μάλιστα έρευνα, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν καφεΐνη 30 λεπτά έως 4 ώρες πριν από ένα γεύμα, κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες τροφής.

Συνδέεται με μειωμένο σωματικό λίπος

Σχετική μελέτη, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περίπου 250 ml, τρεις φορές την ημέρα, είδαν μειωμένο σωματικό λίπος, μετά από τέσσερεις εβδομάδες.

Μια άλλη μελέτη αντίστοιχα, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα, οδήγησε σε μείωση 4% του σωματικού λίπους, μετά από 24 εβδομάδες, πιθανότατα λόγω της ικανότητας του καφέ να υποστηρίζει τον μεταβολισμό.

Ο καφές που καταναλώνεις επίσης, πριν από την προπόνηση σου, μπορεί επίσης να ενισχύσει τη διαδικασία καύσης λίπους του σώματος. Μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι ακόμα και σε δημοφιλή προγράμματα διατροφής που περιορίζουν ή καταργούν τροφές ή ομάδες τροφίμων, ο καφές σπάνια είναι εκτός ορίων.

Τι να προσέξεις

Αν δεν είσαι προσεκτική όμως, ο αγαπημένος σου καφές, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμιδική βόμβα. Εάν προσθέτεις ζάχαρη, γάλα και άλλα συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, θα μπορούσες να προσθέσεις 300 έως 500 θερμίδες ανά ρόφημα, στην καθημερινή σου διατροφή.

Όταν ο στόχος σου είναι η απώλεια βάρους, ο σκέτος καφές είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, ορισμένα πρόσθετα, όπως τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη και οι μικρές ποσότητες γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, δεν επηρεάζουν τους στόχους σου για απώλεια βάρους.

Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία;

Πριν ξεκινήσεις να πίνεις καφέ όλη την ημέρα, να έχεις κατά νου, ότι ενώ υπάρχουν κάποια επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν την θετική επίδραση του καφέ στην απώλεια βάρους, δεν πρέπει να το παρακάνεις.

Ο καφές μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο, γεγονός το οποίο τελικά μπορεί να κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό . Και αυτό επειδή ο κακός ύπνος, αυξάνει την πείνα και την όρεξη, επηρεάζοντας σημαντικά τις ορμόνες που επηρεάζουν το αίσθημα πληρότητας.

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης, μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας, όπως νευρικότητα, ναυτία και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Ένας καλός, εμπειρικός κανόνας είναι να μην υπερβαίνεις τα 400 mg καφεΐνης (περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ) την ημέρα. Και βεβαιώσουν ότι το τελευταίο φλιτζάνι καφέ που πίνεις μέσα στην μέρα, είναι περίπου έξι ώρες πριν τον βραδινό σου ύπνο.

Πηγή: newsme.gr