Προσοχή: Σταματήστε άμεσα να χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο – Δείτε το λόγο

Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζοντας πως πρέπει να αποφευχθεί η χρήση αλουμινόχαρτου στο μαγείρεμα.

Προσοχή στη χρήση αλουμινόχαρτου στο μαγείρεμα συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το βασικό πρόβλημα με το αλουμινόχαρτο είναι όταν ζεσταίνεται ή ψήνεται. Επιβαρυντικός παράγοντας αν η τροφή που περιέχει είναι ξινή ή πικάντικη και ψήνεται σε δυνατή φωτιά. Μετά το ψήσιμο παραμένουν στην τροφή ίχνη αλουμινίου, ειδικά όταν το πιάτο περιλαμβάνει δυνατά υλικά, όπως το λεμόνι, ο χυμός ντομάτας, το λευκό κρασί ή και το αλάτι.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα 40 mg αλουμινίου ανά κιλό την ημέρα είναι η φυσιολογική ποσότητα πρόσληψης για το ανθρώπινο σώμα, αλλά μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερο από τα επιτρεπτά επίπεδα.

Η υψηλή θερμοκρασία ψηφίσματος καθιστά δυνατή την απελευθέρωση του μετάλλου που περιέχει το αλουμινόχαρτο, το οποίο στη συνέχεια απορροφάται από τον οργανισμό μέσω της τροφής.

Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ, η υπερβολική συγκέντρωση αλουμινίου στον εγκέφαλο συνδέεται στενά με νευρωτικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και μειώνει το σχηματισμό νέων κυττάρων.

Aλουμινόχαρτο: Πότε μπορεί να γίνει ιδιαίτερα τοξικό

Η χλωρίνη είναι ίσως το πιο γνωστό δυνητικώς επικίνδυνο αντικείμενο στο σπίτι, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα αντικείμενα που μπορεί να σχετίζονται με προβλήματα υγείας.

Κάποια πράγματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή μπορεί να αποδειχθούν ανθυγιεινά για εμάς αν δεν τα χρησιμοποιούμε σωστά, όπως το αλουμινόχαρτο, τα αποσμητικά χώρου και οι εκτυπωτές λέιζερ.

Ακολουθεί μια λίστα με αντικείμενα οικιακής χρήσης που μπορεί να γίνουν τοξικά, ανθυγιεινά και επικίνδυνα, εάν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα.

1. Αλουμινόχαρτο

Τα σωματίδια αλουμινίου μπορούν να μεταφερθούν στο φαγητό σας. Σύμφωνα με μια μελέτη, ειδικά όταν μαγειρεύετε το φαγητό σας τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, μπορεί να καταναλώνετε υψηλότερα επίπεδα τέτοιων σωματιδίων από ό,τι συνιστάται.
Οι επιπτώσεις στην υγεία από την υπερβολική κατανάλωση σωματιδίων αλουμινίου συνδέονται με ασθένειες και μπορεί να επιδεινώσουν κάποιες άλλες, όπως η νόσος του Crohn.

2. Αντικολλητικά τηγάνια

Επειδή είναι επικαλυμμένα με χημικά πολυφθοροαλκυλίου (PFC), μπορεί να απελευθερώσουν τοξικά αέρια και χημικά όταν θερμανθούν.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα PFC μπορούν να εισέλθουν στο φαγητό σας μέσω αντικολλητικών ταψιών καθώς και κάποιων συσκευασιών τροφίμων. Μάλιστα, περαιτέρω μελέτες δείχνουν ότι το 98% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει PFC στο αίμα του!

3. Καθαριστικά για σωλήνες και φούρνους

Επειδή αυτά τα καθαριστικά έχουν σχεδιαστεί για την απομάκρυνση βρωμιάς και υλικών που μπλοκάρουν τους σωλήνες, μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Τα καθαριστικά φούρνων περιέχουν διαβρωτικά αλκάλια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα, αναπνευστικά προβλήματα και πολλά άλλα εάν εισπνευστούν ή χυθούν στο δέρμα.

Τα καθαριστικά για σωλήνες ενέχουν επίσης κίνδυνο για την υγεία σε περίπτωση εισπνοής, κατάποσης ή σε επαφή με τα μάτια σας και μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν τριοξείδιο του θείου και θειικό οξύ, συστατικά που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία σας.

4. Πλαστικά τάπερ

Κάποια (όχι όλα) πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων εκλύουν χημικές ουσίες στο φαγητό σας εάν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων για να το θερμάνετε μέσα σε αυτά. Αυτές οι χημικές ουσίες ονομάζονται BPA (δισφαινόλες) και τις καταναλώνουμε από πλαστικά, όπως τάπερ και πλαστικά μπουκάλια.

Η θέρμανση πλαστικών κουτιών στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να σημαίνει ότι καταναλώνετε περισσότερο BPA, το οποίο φαίνεται να σχετίζεται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία όπως ο καρκίνος, η υπογονιμότητα, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

5. Αποσμητικά χώρου

Αυτά τα σπρέι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, σύμφωνα με αρκετές μελέτες. Μία μελέτη δείχνει ότι μπορεί να επηρεάσουν την αναπαραγωγική ανάπτυξη και μια άλλη ότι μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες και αναπνευστικά προβλήματα.

6. Ναφθαλίνη

Η ναφθαλίνη εξατμίζεται και μπορεί βλάψει τα ερυθρά αιμοσφαίρια αν την εισπνέετε. Η εισπνοή ναφθαλίνης μπορεί να είναι επικίνδυνη και να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καταρράκτη και επιπλοκές του ήπατος.

7. Εκτυπωτές λέιζερ

Μία μελέτη έδειξε ότι οι εκτυπωτές λέιζερ μπορεί να απελευθερώσουν σωματίδια στον αέρα, σε ποσότητες παρόμοιες με εκείνες από τον καπνό του τσιγάρου. Επειδή τα σωματίδια αυτά είναι πολύ μικρά, μπορούν να προκαλέσουν κάποια προβλήματα υγείας όταν εισπνέονται.

Μια μελέτη δείχνει ότι λόγω των πιθανών κινδύνων για την υγεία των εκτυπωτών λέιζερ, θα πρέπει να φύγετε από το δωμάτιο όταν κάνετε μια μεγάλη εργασία εκτύπωσης και να ανοίξετε τα παράθυρα.

8. Μπαταρίες

Οι μπαταρίες είναι κάτι που όλοι μας έχουμε και χρειαζόμαστε, αλλά μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνες για την υγεία μας, αν χρησιμοποιηθούν λάθος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές μπαταρίες παρασκευάζονται με θειικό οξύ το οποίο είναι επιβλαβές για το δέρμα εάν διαρρεύσει.

Μία μελέτη δείχνει ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου (αυτές που χρησιμοποιούμε στα τηλέφωνά μας) μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς σε περίπτωση βλάβης. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορούν να απελευθερώσουν ένα τοξικό φθοριούχο αέριο, το οποίο είναι επικίνδυνο για την υγεία μας, ειδικά εάν η μπαταρία πάρει φωτιά.

9. Χλωρίνη

Οι κίνδυνοι από τη χλωρίνη είναι γνωστοί, καθώς μπορεί να προκαλέσει δερματικά εγκαύματα, τύφλωση και αναπνευστικά προβλήματα. Μια μελέτη λέει επίσης ότι μπορεί να σχετίζεται με συμπτώματα άσθματος.

Επίσης η χλωρίνη μπορεί να προκαλέσει χημική αντίδραση με επικίνδυνους καπνούς και αέρια, όταν αναμιχθεί με χλωριούχο αέριο.

Αλουμινόχαρτο: Πώς μπορεί να σας σώσει το αυτοκίνητο!

Πολλά καινούρια μοντέλα έχουν ένα απίστευτο χαρακτηριστικό: ένα σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί. Με αυτό το χαρακτηριστικό μπορείτε να ανοίξετε το αυτοκίνητο σας χωρίς να βάλετε το κλειδί στην κλειδαριά ή να πατήσετε ένα κουμπί.

Το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί αισθητήρες για να συνδεθεί με το κλειδί και να ανοίξει την πόρτα. Μόλις καθίσετε μπορείτε να εκκινήσετε το αυτοκίνητο πατώντας ένα κουμπί. Αυτό ακούγεται ιδανικό, αλλά κάποιοι πονηροί κλέφτες έχουν βρει τρόπο για να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση.
Προστατέψετε το κλειδί του αυτοκινήτου σας.

Κλειδιά αυτοκινήτου

Τα κλειδιά αυτοκινήτου που έχουν το σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί δουλεύουν μέσω μια ασύρματης σύνδεσης. Αυτό το σήμα δουλεύει μόνο όταν είστε εντός δύο μέτρων από το αυτοκίνητο, αλλιώς δεν μπορεί να συνδεθεί. Δυστυχώς, κάποιοι πονηροί κλέφτες έχουν βρει τρόπο να χακάρουν αυτό το σήμα και να το δυναμώσουν. Δεν απαιτείται πολύπλοκη τεχνολογία για κάτι τέτοιο στις μέρες μας: οι συσκευές που απαιτούνται για να χακάρουν το σήμα υπάρχουν σε διάφορα καταστήματα και δεν είναι και πολύ ακριβές.

Οι κλέφτες χρησιμοποιούν ένα είδος βελτιωτή ή ενισχυτή για να βελτιώσουν την σύνδεση ανάμεσα στο κλειδί και στο αυτοκίνητο. Για κάτι τέτοιο θα πρέπει να είστε κοντά στο αυτοκίνητο αλλά όχι τόσο κοντά ώστε να μπορείτε να ανοίξετε το αυτοκίνητο μόνοι σας. Για παράδειγμα, τα κλειδιά σας θα μπορούσαν να βρίσκονται στο σπίτι σας και το αυτοκίνητο να είναι παρκαρισμένο έξω, ή να είστε στο γραφείο και το αυτοκίνητο σας να βρίσκεται στο παρκινγκ. Οι κλέφτες χρησιμοποιούν τον ενισχυτή για να βελτιώσουν το σήμα ανάμεσα στα κλειδιά σας και το αυτοκίνητο έτσι ώστε να ανοίξουν τις πόρτες όταν δεν είστε κοντά.

Πρόληψη

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικά κόλπα για να εμποδίσετε το σήμα. Ο ευκολότερος και ο πιο φτηνός τρόπος είναι να τυλίξετε τα κλειδιά σας σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο πριν τα βάλετε στην τσάντα ή στην τσέπη σας. Αυτό θα εμποδίσει το σήμα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα ειδικό μεταλλικό πορτοφόλι που θα εμποδίσει το σήμα. Ένα άλλο κόλπο είναι να βάλετε τα κλειδιά σας στην κατάψυξη όταν είστε σπίτι! Η κατάψυξη θα εμποδίσει το σήμα. Θα πρέπει να θυμάστε ότι τα βάλατε εκεί όμως … Και πάλι δεν νοιώθετε ασφάλεια; Μπορείτε να πείτε στην αντιπροσωπεία που αγοράσατε το αυτοκίνητο να απενεργοποιήσει το σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί. Με αυτό τον τρόπο κανένας δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

Πηγή: xristika.gr