Προσοχή: Τι αλλάζει με τις ταυτότητες για όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο

Από αύριο, Δευτέρα 08 Απριλίου 2019 τίθεται σε εφαρμογή από την Ελληνική Αστυνομία ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 458/2017, σύμφωνα με τον οποίο διεξάγονται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν προς και από χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν, έλεγχοι διαβατηρίων και έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων με χρήση βάσης δεδομένων.

Λόγω του ενδεχόμενου αυξημένου χρόνου αναμονής στο διαβατηριακό έλεγχο, παρακαλούνται όλοι οι επιβάτες που ταξιδεύουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν:
– για την έγκαιρη προσέλευσή τους στα σημεία ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή τους για να φτάσουν στην Πύλη Αναχώρησης της πτήσης τους.
– για τη χρήση διαβατηρίου, έναντι της Αστυνομικής Ταυτότητας, προς επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου.

Οι πτήσεις εσωτερικού καθώς και εκείνες προς και από χώρες Εντός Σένγκεν εξακολουθούν να μην εμπίπτουν στις προβλέψεις της εν λόγω οδηγίας. Η Ελλάδα είναι μέλος της Συνθήκης Σένγκεν όπως επίσης και οι χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία.

Διαβάστε μερικές ακόμη χρήσιμες πληροφορίες αν πρόκειται να ταξιδέψετε, στην επίσημη ιστοσελίδα του Ελ. Βενιζέλος.

Έλεγχος Ασφαλείας

Η τελευταία διαδικασία πριν την είσοδό σας στην Έξοδο Αναχώρησης της πτήσης σας είναι ο Έλεγχος Ασφαλείας. Με γνώμονα την ταχύτερη δυνατή διεκπεραίωση του Ελέγχου Ασφαλείας, που θα συμβάλει στη μείωση του χρόνου αναμονής σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
– Παρακαλούμε αφαιρέστε τα υγρά προϊόντα, άνω των 100ml (συμπεριλαμβανομένων σπρέι και τζέλ) και τα αιχμηρά αντικείμενα από τη χειραποσκευή σας.
– Τοποθετήστε σε καλάθι:
* Τσιγάρα, Κινητό τηλέφωνο, Κέρματα, Κλειδιά κλπ.
* Τη διαφανή επισφραγιζόμενη σακούλα 1 λίτρου
* Το φορητό υπολογιστή σας, χωρίς τη θήκη του.
– Τοποθετήστε την ειδική συσκευασία αγορών των υγρών προϊόντων πάνω στον ιμάντα.
– Τοποθετήστε το παλτό και το σακάκι σας σε καλάθι.
– Τοποθετήστε τις χειραποσκευές σας πάνω στον ιμάντα.

Αναδημοσιευση από www.newsit.gr