Πρόσωπο της Χρονιάς από το ΙΚΙ ο Γεράσιμος Σταματάτος

Αποχαιρετώντας το 2018, τοΙΚΙ  επιχειρεί έναν πρώτο απολογισμό της χρονιάς που πέρασεκαι προγραμματίζει το έργο τουγια το 2019,σύμφωνα με τους στόχους που  αναφέρονται στο καταστατικό του: Περιβάλλον,Ανάπτυξη Πολιτισμός στην Κεφαλονιά και Ιθάκη και γενικότερα στο Ιόνιο Αρχιπέλαγος. Οι στόχοιαυτοίυπηρετούνται μέσα από ποικίλες δράσεις όπως επιστημονικές εκδηλώσεις (συμπόσια,ημερίδες,  κλπ. )  μηνύματα, εκδόσεις, κ.α. σε συνεργασία πάντα και με άλλους τοπικούς και κεντρικούςφορείς,μεδεδομένες τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη ανάπτυξη  του προγράμματός του.

Ας σημειωθεί ότιεφέτος οι δράσεις του ΙΚΙ συσχετίστηκαν και  εντάχθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 (Η κληρονομιά μας: εκεί που το παρελθόν συναντά το μέλλον).

Συγκεκριμένα, μέσα στο 2018, το ΙΚΙ,με  τη βοήθεια και την εθελοντική εργασία φίλων και συνεργατών  του,πραγματοποίησετα ακόλουθα:

 

17ο Επιστημονικό Συμπόσιο

 

Το συμπόσιο διοργανώθηκεαπό το ΙΚΙστο Αργοστόλι (7-7-2018), με θέμα «Ελληνικός Νησιωτικός Χώρος: περιβαλλοντικές, οικονομικές, πολιτισμικές προκλήσεις» υπό την αιγίδα και την ενίσχυση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καιτου Υπουργείου Πολιτισμού,σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα καιμε την υποστήριξη της ΚΕΔΗΚΕ και της ΠΙΝ- ΠΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σεπαραδοσιακάτοπικά έντυπα(ξεχωριστά στοιχεία άυλης κληρονομιάς)από διάφορες περιοχές της Κεφαλονιάς και Ιθάκηςγια την πολύχρονη συμβολή τους στην ενημέρωση, την τοπική παράδοση και τον πολιτισμό. Τα έντυπα αυτά ήταν τα ακόλουθα :

Τα Νέα της Ιθάκης (εκπρόσωπος Αικατερίνη Γρηγορίου)

Η Βοή της Πυλάρου (εκπρόσωπος Παναγής Καλλιακούδης)

Η φωνή των Καμιναράδων (εκπρόσωπος Θεόδωρος Κούτσης)

Η  Εύγερος (εκπρόσωπος Παρασκευή Πετεινάτου)

Φαρσινά Νέα (εκπρόσωπος Αγγελος Μπενετάτος)

Τα Φραγκάτα (εκπρόσωπος Νικόλαος Γαρμπής)

Εμείς οι νέοι του Πυργιού (εκπρόσωπος Χάρης Κοκκόσης)

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Συμπόσια αυτά έχουν παρουσιαστεί εκατοντάδες εισηγήσεις από κορυφαίους Έλληνες και ξένους επιστήμονες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, διάφορες χώρες (Δανία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Γιουγκοσλαβία κ.α.). Η πρωτοβουλία των Συμποσίων της Κεφαλονιάς, μετρά ήδη 18 χρόνια επιστημονικής και πνευματικής προσφοράς σε µια περίοδο όπου η διάδοση της γνώσης για το περιβάλλον και την ανάπτυξη  είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία.

 

Εκδήλωση για τον κεφαλονίτη αρχιτέκτονα Θουκυδίδη Βαλεντή

Το ΙΚΙ με την ενίσχυση του ΥΠΠΟΑ και σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Ο Πάλιος» και την υλικοτεχνική στήριξη του Κοργιαλενείου Συμβουλίου,οργάνωσεμια εσπερίδα στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκητην 1η Σεπτεμβρίου 2018, για να τιμηθεί ο κεφαλονίτης αρχιτέκτονας και καθηγητής ΕΜΠ Θουκυδίδης Βαλεντής (1908-1982) με καταγωγή από τα Φαρακλάτα.Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση του Γ. Γαλανού με φωτογραφίες και σχέδια από  το έργο του τιμώμενου.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κόρη του Θουκυδίδη Βαλεντή, κα Μαρία Βαλεντή, ο σύζυγός της Φραγκίσκος Τούρλος καθώς και τα εγγόνια Πέτρος Τούρλος και Ελένη Βαλεντή. Σκοπός της εσπερίδαςήταν αφενός να αναδείξει την προσωπικότητα και  τη δράση του Θουκυδίδη Βαλεντή, πρωτοπόρου της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και αφετέρου την ανάγκη ολοκλήρωσης της αποκατάστασης του παλαιού Α’ Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου, εμβληματικού έργου του κεφαλονίτη αρχιτέκτονα και πολύτιμου στοιχείου της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου μας. Για το σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν υπογραφές από τους παρισταμένους και στη συνέχεια από άλλους συμπολίτες μας, που  υποστηρίζουν την επιστολή που συνέταξε και απέστειλε το ΙΚΙ στο Δήμο Κεφαλονιάς με κοινοποίηση στην ΠΙΝ καθώς και στην Βουλευτή του Νομού, μεαίτημα την αποπεράτωση του Δημοτικού Σχολείου.

Σημειώνεται ότι παραπλήσια με το αίτημα αυτό, είναι και ηπρωτοβουλία πουανέλαβε εφέτος το ΙΚΙ για τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων, αξιολογωνκτιρίων μοντέρνας αρχιτεκτονικήςτων νησιών μας.

 

Έκδοση βιβλίου για τις ξηρολιθικές κατασκευές-Εγγραφή της  τέχνης της ξερολιθιάς στην παγκόσμια άυλη  κληρονομιά της UNESCO

 

Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το ΙΚΙ  προέβη στην έκδοση του βιβλίου «Ξηρολιθικές κατασκευές και κτισμένη κληρονομιά/Dry Stone Constructions and Built Heritage/Constructions en Pierre Sèche et Patrimoine Bâti» το οποίο περιλαμβάνει τις εργασίες του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις ξηρολιθικές κατασκευές που  πραγματοποιήθηκε το 2016 στο Αργοστόλι και διοργανώθηκε από το ΙΚΙ και την Societé Scientifique Internationale pour l’ Etude   Pluridisciplinaire de la Pierre Sèche  (SPS) με την  ενίσχυση των υπουργείων ΥΠΠΟΑ και ΥΠΕΝ και την στήριξη τοπικών φορέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο αυτό συνέβαλλε καθοριστικά  στη λήψη της απόφασης για την σύνταξη φακέλου με σκοπό την εγγραφή της τέχνης της Ξερολιθιάς στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Σχετικήαναφορά υπάρχει στην εισήγηση που έγινε από μεσογειακές κυρίωςχώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Κροατία, Σλοβενία, Ελβετία) με την Ελλάδα σε συντονιστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο (Artofdrystonewalling, knowledgeandtechniques [No. 01393]forinscriptionontheRepresentativeListoftheIntangibleCulturalHeritageofHumanity). Η εγγραφή έγινε τελικά στις 28 Νοεμβρίου 2018, με απόφαση της UNESCO που λήφθηκε ύστερα από την ενεργό δράση της Διεθνούς Εταιρίας για τις Ξηρολιθικές Κατασκευές και ειδικά της κας Αντας Ακοβιτσιώτη-Hameau γραμματέα του ΔΣ αλλά και την καθοριστική συμβολή της κας Βίλλυ Φωτοπούλου αρμόδιας διευθύντριας του ΥΠΠΟΑ  η οποία διηύθυνε τις εργασίες της επιτροπής των οκτώ χωρών της UNESCOστο συνέδριο  της Κεφαλονιάς το 2016.

Πρόσωπο της χρονιάς (για το 2018)ο Γεράσιμος Σταματάτος

Τιμητική διάκριση από το ΙΚΙ για την προσφορά του στην πολιτιστική κληρονομιά 

 

Στο πλαίσιο πάντα του χαρακτηρισμού του φετινού χρόνου2018 ως Ευρωπαϊκού ΈτουςΠολιτιστικής Κληρονομιάς, το ΙΚΙ θέλοντας να προβάλλει περιπτώσειςεξαίρετης  προσφοράςσυμπατριωτών μας στο πεδίοτης προστασίας της υλικής και άυλης κληρονομιάς, αποφάσισε να τιμήσει τον συμπολίτη μας Γεράσιμο Σταματάτο ανακηρύσσοντας τον ως Πρόσωπο της Χρονιάς για την Κεφαλονιά και Ιθάκη το 2018. Πρέπει να τονιστεί ότι ο Γεράσιμος  Σταματάτος, για δεκαετίες ολόκληρες και από διάφορες θέσεις κάθε φορά, εργάστηκε με επιμονή και υπομονή για την προστασίατων μνημείων και γενικά των πολιτιστικών αγαθώντου τόπου μας με κορυφαίο παράδειγμα τον αγώνα και την αγωνία του για τη διάσωση της ΠαλαιοχριστιανικήςΒασιλικής του Φισκάρδου, μοναδικού μνημείου στο είδος του σε όλα τα Ιόνια Νησιά. Το ΙΚΙ αποδίδοντας τη τιμητική διάκριση στον Γεράσιμο Σταματάτο, τη συνοδεύει με 99+ 1ολόθερμες ευχές για ένα ευτυχισμένο νέο χρόνο στον ίδιο και στους οικείους του. (Θα υπάρξει ενημέρωση για τις σχετικέςενέργειες του ΙΚΙ)

Προγραμματισμός για το 18ο επιστημονικό Συμπόσιο ΙΚΙ

Για το νέο χρόνο 2019, το ΙΚΙ, όπως κάθε χρόνο, προγραμματίζει και έχει αρχίσει ήδη την προετοιμασία για το 18ο Επιστημονικό του Συμπόσιο θα γίνει τον  επόμενο Ιούνιομε ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο σε ολόκληρο τον κόσμο και την Ελλάδααλλά και ιδιαίτερα σημαντικό για τα νησιά μας: Κρίσεις, Κίνδυνοι, Καταστροφές: Η νέα κανονικότητα στην ανθρωπόκαινο».

Επίσης προγραμματίζει την πραγματοποίηση συναφών εκδηλώσεων αλλά και εκδοτικών  πρωτοβουλιών σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τον πολιτισμό στα νησιά μας και την ευρύτερη περιοχή τους, σεσυνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και σύμφωνα με τους ιδρυτικούς του στόχους

 

Το ΙΚΙ εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όσους συμμετείχαν, βοήθησαν και συνέβαλλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση των παραπάνω δράσεων.

Ευχόμαστε σε όλες και όλους Χρόνια Πολλά- Καλή Χρονιά!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του ΙΚΙ στον ιστοσελίδα :  www.ikifoundation.gr