Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες ΙΧ – Ποιους απειλεί με οικονομικό μαρασμό-Βαθιά το χέρι στην τσέπη όσοι κυκλοφορούν με…

Ένα αυτοκίνητο αποτελεί χρήσιμο «εργαλείο» στα χέρια κάθε πολίτη, δεδομένου ότι αποτελεί το μέσο μετακίνησης στο χώρο εργασίας του, φροντίζει για τα ταξίδια του κ.ο.κ.

Ένα αυτοκίνητο, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί δυσβάσταχτο «βάρος», μιας και ο ιδιοκτήτης του, πέρα από τα έξοδα για τα καύσιμα και τη συντήρηση, καλείται να πληρώνει φόρους (π.χ. πολυτελούς διαβίωσης), ασφάλιστρα, Τέλη Κυκλοφορίας.

Για να «γλιτώσει» κανείς από τα τελευταία υπάρχει μόλις ένας τρόπος που δεν είναι άλλος από την εκούσια ακινησία του οχήματος, κάτι το οποίο γίνεται εύκολα, ηλεκτρονικά. Μάλιστα, δεν χρειάζεται η κατάθεση πινακίδων σε σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ), μιας και αρκεί η αφαίρεσή τους από το ΙΧ και η φύλαξή τους.

Έλεγχος Τροχαίας σε οδηγό
Έλεγχος Τροχαίας σε οδηγό

Πώς θέτω το αυτοκίνητό μου σε ακινησία

-Συνδεόμαστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR (εδώ) με τους κωδικούς Taxisnet.

-Επιλέγουμε ή καταχωρούμε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμούμε να θέσουμε σε ψηφιακή ακινησία.

-Καταχωρούμε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.

-Δηλώνoυμε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

-Υποβάλουμε την αίτησή μας και εάν είμαστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα μας δίνει αριθμό αίτησης και μας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

-Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα μας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τα πρόστιμα «μαμούθ»

Σε περίπτωση που εντοπισθεί, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται από τα αρμόδια όργανα από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, όχημα το οποίο έχει δηλωθεί σε ακινησία να κυκλοφορεί ή να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία.

Επίσης, επιβάλλονται από την ΑΑΔΕ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση δε υποτροπής, το πρόστιμο αυτό τριπλασιάζεται στις 30.000 ευρώ, και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Σημειωτέον ότι όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

Πηγή: Athensmagazine.gr