Πρόστιμο έως 5.000 ευρώ – Η παράβαση που κάνουμε όλοι και μπορεί να στοιχίσει μια περιουσία

Τα λιμνάζοντα νερά στην άκρη του δρόμου μπορεί να στοιχίσουν πολύ ακριβά στους απρόσεκτους οδηγούς αλλά και σε εκείνους που θέλουν να το… διασκεδάσουν περνώντας από μέσα με φόρα.

Πολύ τσουχτερά για την τσέπη των οδηγών μπορεί να είναι τα πρόστιμα που αφορούν την απρόσεκτη οδήγηση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Μ. Βρετανία, σε μια χώρα όπου συνήθως βρέχει περισσότερες από τις μισές ημέρες του χρόνου.

Οι αρχές συστήνουν την προσοχή των οδηγών τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένονται ακραία φαινόμενα με τις έντονες βροχοπτώσεις να προκαλούν λιμνάζοντα νερά στην άκρη του δρόμου. Το να περνά κανείς μέσα από λιμνάζοντα νερά για λόγους διασκέδασης δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για τους Βρετανούς ακόμη και στις αστικές περιοχές, ενώ είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά που παρατηρείται και στην Ελλάδα. Και στις δύο περιπτώσεις «καραδοκούν» πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας «Αν ένα άτομο οδηγεί ένα μηχανοκίνητο όχημα σε δρόμο ή σε κάποιο άλλο δημόσιο μέρος χωρίς τη δέουσα φροντίδα και προσοχή, ή χωρίς να λαμβάνει υπόψη του άλλα άτομα που χρησιμοποιούν το δρόμο ή το μέρος, είναι ένοχος για παράβαση. Θυμίζουμε παράλληλα και το πρόστιμο από 80 μέχρι 200 ευρώ – Οριστική απόφαση για όλα τα ελληνικά αυτοκίνητα

Πρόστιμο σε οδηγούς για παράβαση στον δρόμο
EUROKINISSI/ ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ

Το μικρότερο «γενικό» πρόστιμο για άτομο που δεν οδηγεί με τη δέουσα προσοχή στους βρετανικούς δρόμους είναι τα 113 ευρώ (100 λίρες Αγγλίας), ωστόσο ο ΚΟΚ των Βρετανικών Νησιών γίνεται πολύ πιο αυστηρός όταν το εν λόγω άτομο αποδειχθεί ότι εσκεμμένα δεν σέβεται και προσέχει τους άλλους χρήστες του δρόμου.

Συγκεκριμένα ο ΚΟΚ αναφέρει ότι αν οδηγεί με τέτοιο τρόπο που δείχνει ξεκάθαρα ανικανότητα, ιδιοτέλεια, ανυπομονησία και επιθετικότητα, τότε το πρόστιμο από τις αστυνομικές αρχές μπορεί να φτάσει έως και το αστρονομικό ποσό των 5.640 ευρώ (5.000 λίρες).

Παρόμοιο με το παραπάνω άρθρο έχει και ο ελληνικός ΚΟΚ, συγκεκριμένα η πρώτη παράγραφος του άρθρου 12, η οποία μας λέει τα εξής:

«Αυτοί που χρησιμοποιούνται τις οδούς πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε συμπεριφορά που είναι ενδεχόμενο να εκθέσει σε κίνδυνο ή να παρεμβάλλει εμπόδια στην κυκλοφορία, να εκθέσει σε κίνδυνο πρόσωπα ή ζώα ή να προκαλέσει ζημιές σε δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες. Οι οδηγοί υποχρεούνται να οδηγούν με σύνεση και με διαρκώς τεταμένη την προσοχή, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά, στους υπερήλικες, στα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) και γενικώς στα πρόσωπα που χρειάζονται βοήθεια και να μην προκαλούν γενικά με τη συμπεριφορά τους τρόμο, ανησυχία ή παρενόχληση στους λοιπούς χρήστες των οδών, στους παρόδιους ή στους κατοικούντες πλησίον αυτών.»

Επίσης η 4η παράγραφος του συγκεκριμένου άρθρου αναφέρει πως αν οι οδηγοί δεν μπορούν να αποφύγουν τη δημιουργία κινδύνου ή εμποδίου είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την απομάκρυνση ή αποτροπή αυτού και αν δεν μπορούν οφείλουν να ειδοποιούν τους λοιπούς χρήστες της οδού για την ύπαρξη του εμποδίου ή του κινδύνου.

Για τους οδηγούς που παραβαίνουν τις παραπάνω διατάξεις το διοικητικό πρόστιμο στην Ελλάδα φτάνει στα 200 ευρώ.

Όποτε την επόμενη φορά που θα οδηγείτε με βροχή και στην άκρη του δρόμου λιμνάζουν νερά, ενώ δίπλα ακριβώς υπάρχει πεζοδρόμιο καλό είναι να είστε σε εγρήγορση για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

πηγή: Athensmagazine.gr