Προσβάλλει τους πνεύμονες, εξαπλώνεται στο Κατάρ: Τα συμπτώματα του ιού που σκοτώνει 1 στους 3

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε και ακούγαμε κυρίως για την Covid-19, όμως με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει έρθει στο προσκήνιο και ο “ιός της καμήλας”, που ουσιαστικά είναι ένας άλλος τύπος κορονοϊού (MERS-Cov).

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα αναφέρθηκε στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας τον Απρίλιο του 2012. Μέχρι τον Ιούλιο του 2015, κρούσματα MERS-CoV είχαν αναφερθεί σε περισσότερες από 21 χώρες, στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως βρίσκονται σε επιφυλακή, διότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του “ιού της καμήλας” μετά το Μουντιάλ, από την επιστροφή των ταξιδιωτών. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει τον κορονοϊό MERS ως πιθανή αιτία μελλοντικής επιδημίας.

Ο συγκεκριμένος ιός μολύνει ανθρώπους, καμήλες και νυχτερίδες. Πρόκειται για έναν ζωονοσογόνο ιό, δηλαδή μεταδίδεται μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Συνήθως οι άνθρωποι μολύνονται μετά από στενή επαφή με καμήλες., ωστόσο υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης και από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως σε δομές υγειονομικής περίθαλψης.

Οι καμήλες στη Μέσα Ανατολή είναι από τα πιο διαδεδομένα ζώα. Χρησιμοποιούνται αφενός ως μεταφορικό μέσο, αφετέρου καταναλώνεται το κρέας τους και το γάλα τους.

Ο κορονοϊός που σχετίζεται με το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής είναι πολύ πιο θανατηφόρος από την Covid-19Προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πάνω από το ένα τρίτο των πασχόντων καταλήγουν, ενώ στον κοινό κορονοϊό η θνητότητα δεν ξεπερνάει το 4%.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει ότι από το 2012 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022, διαπιστώθηκαν παγκοσμίως 2.600 κρούσματα του “ιού της καμήλας” και 935 θάνατοι. Το ποσοστό δηλαδή των πασχόντων που κατέληξαν αγγίζει το 36%!

Το θετικό είναι ότι έξω από χώρους υγειονομικής περίθαλψης έχει παρατηρηθεί περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους γιατρούς σε άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα, πυρετό, βήχα και καταβολή.

Πηγή: menshouse.gr