Την πολυπόθητη «επιστροφή στην κανονικότητα» που αναμένεται να επέλθει από Δευτέρα με την κατάργηση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας και την περαιτέρω απελευθέρωση των δραστηριοτήτων επισκιάζει η αναμενόμενη έως τέλος Αυγούστου επικράτηση της ινδικής μετάλλαξης (Δέλτα) σε όλη την Ευρώπη -και την Ελλάδα. Ο κίνδυνος επιστροφής σε τοπικά lockdown είναι ορατός, ειδικά για περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, γι’αυτό και οι ειδικοί τονίζουν σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών και ύψωσης του τείχους ανοσίας σε επίπεδο 75-80%.
«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Εμβολιασμοί για να μην ξαναμπούμε στη «δίνη» των lockdown
Η πρόβλεψη περί επικράτησης του στελέχους Δέλτα εντός του καλοκαιριού έχει θέσει και πάλι σε εγρήγορση την επιστημονική κοινότητα. Βασικός λόγος ανησυχίας των ειδικών είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι 50-60% πιο μεταδοτική από την Άλφα (βρετανική), η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό.
«Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια. Πρώτον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Δεύτερον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκατομμύρια δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατομμύρια στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. Τρίτον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας σε πρωινές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.
Σε παρόμοιους τόνους κινήθηκε και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, απευθύνοντας μέσω του ΑΝΤ1 έκκληση στους άνω των 55 ετών να εμβολιαστούν άμεσα. «Οι εμβολιασμένοι προστατεύονται σε ένα ποσοστό 88% από την ινδική μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι από τους 100 εμβολιασμένους, οι 12 δεν έχουν άμυνα, οι 88 έχουν άμυνα έναντι της μετάλλαξης ‘Δέλτα’, για αυτό πρέπει να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν».
Όπως τόνισε, εν μέσω του συναγερμού που έχει σημάνει και στην Ελλάδα για το στέλεχος Δέλτα, «η ινδική μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ γρήγορα. Όταν αύριο-μεθαύριο τα νοσοκομεία θα ξαναγεμίσουν από ασθενείς με κορωνοϊό που δεν έχουν εμβολιαστεί, σημαίνει ότι οι υπόλοιποι ασθενείς δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, όπως γινόταν εδώ και πολλούς μήνες».
Στα νησιά τα 70 από τα 173 κρούσματα
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί, επίσης, η διασπορά του κορωνοϊού στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπως αποτυπώνεται από τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Μπορεί ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων να βρίσκεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα πλέον (395 το τελευταίο 24ωρο), πηγή αγωνίας για τους ειδικούς, όμως, αποτελεί η συνεχής παρουσία νέων μολύνσεων σε περιοχές με αυξημένη τουριστική επισκεψιμότητα και παράλληλα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η Ρόδος και η Κως, στις οποίες αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης, καλώντας τους κατοίκους «να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην αλλάξουν επίπεδο και να συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται στο σύνολο της χώρας». Σήμερα στα δύο νησιά των Δωδεκανήσων εντοπίστηκαν 11 και 7 νέα κρούσματα αντίστοιχα και ένα ακόμη εντοπίστηκε στην Κάλυμνο.
Στην Κρήτη -που από χθες βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων λόγω της αυξημένης παρουσίας κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δέλτα – καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 36 νέα κρούσματα (Ηράκλειο 13, Ρέθυμνο 10, Χανιά 10, Λασίθι 3), τέσσερις διαγνώσεις έγιναν στις Σποράδες, από δύο σε Εύβοια, Άνδρο και Λέσβο και από μία σε Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Μήλο, Χίο και στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Αττικής. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες των τουριστικών περιοχών να φροντίσουν άμεσα για τον εμβολιασμό τους, καθώς η εισροή τουριστών από χώρες του εξωτερικού όπου η ινδική μετάλλαξη είναι ακόμα πιο διαδεδομένη αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά την επιδημιολογική κατάσταση.
Στην ηπειρωτική χώρα, πάντως, η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη, με την Αττική να σημειώνει σήμερα 195 κρούσματα, εκ των οποίων τα 57 στο κέντρο της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκη να περιορίζεται στα 27, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των 37.307 διαγνωστικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην επικράτεια.
Με ρυθμό 15/ημέρα μειώνονται τις τελευταίες τρεις ημέρες οι διασωληνωμένοι, φτάνοντας σήμερα τους 239 και πλησιάζοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών για 200 διασωληνωμένους ασθενείς στα τέλη Ιουνίου. Από αυτούς, όμως, οι πέντε είναι άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών, στοιχείο που δείχνει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προσβάλει σοβαρά ακόμα και νεότερους σε ηλικία ανθρώπους. Σημειώνεται, τέλος, ότι οι θάνατοι συμπολιτών μας από COVID-19 ανήλθαν σε 21 το τελευταίο 24ωρο, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 53 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.