“Ζητάμε την ίδρυση του δήμου Σάμης με όρια αυτά της πρώην επαρχίας Σάμης”-Απόντες Δήμαρχος & Βουλευτής (pics+video)

Πραγματοποιήθηκε χτες σε αίθουσα του Δημ. Σχολείου Σάμης, συγκέντρωση – διαμαρτυρία κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, για τη μη δημιουργία Δήμου Σάμης, στα όρια της πρώην Επαρχίας Σάμης.
Εισήγηση που τόνιζε την αναγκαιότητα δημιουργίας Δήμου Σάμης, έγινε από τον Γεράσιμο Μονιά και σύντομη τοποθέτηση για τις σημερινές εξελίξεις επί του θέματος, από τον Τάσο Καβαλλιεράτο.
Όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κ.Π.Ε.Σ., τόνισαν την αναγκαιότητα δημιουργίας του Δήμου και ζήτησαν από τους αρμόδιους, να σεβαστούν τις δεσμέυσεις τους, απέναντι στο λαό της Επαρχίας Σάμης, κατά τις δυο λαϊκές συνελεύσεις Πυλάρου – Ερίσου και Σάμης, που ζητούσαν την δημιουργία «Δήμου Σάμης, στα όρια της πρώην Επαρχίας Σάμης.»
Τέθηκε επίσης θέμα επανάληψης της συγκέντρωσης, κάτι το οποίο αποφασίστηκε τελικά να γίνει.
Από τους αιρετούς, το παρών έδωσε ο Αντ/ρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας, που αναφέρθηκε και στα ψηφίσματα για το συγκεκριμένο αίτημα, του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης το 2009, του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης, Πυλάρου και Ερίσου το 2010. Δήλωσε παρών και συμπαραστάτης στο αίτημα των κατοίκων της Επαρχίας, καθώς επίσης τόνισε και τη συμπαράσταση της Περιφέρειας, για το ίδιο θέμα.
Ακολουθούν δυο video με όλη τη διαδικασία και το ψήφισμα που εκδόθηκε στο κλείσιμο της συγκέντρωσης.
Τάσος Καβαλλιεράτος.

Αναδημοσίευση από https://samikefalonias.wordpress.com

ΨΗΦΙΣΜΑ  ΛΑΪΚΗΣ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΣΑΜΗ   29/9/2018

Οι κάτοικοι της επαρχίας Σάμης που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Σάββατο 29 Σεπτέμβρη του 2018 στο δημοτικό σχολείο Σάμης με θέμα συζήτησης τη διοικητική διαίρεση του δήμου Κεφαλονιάς καταλήξαμε στην πιο κάτω απόφαση˙

Ο μεταρρυθμιστικός νόμος της τοπικής αυτοδιοίκησης <<Καλλικράτης>> επειδή αποτέλεσε μνημονιακή επιταγή δεν υπολόγισε τις σύγχρονες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών ούτε τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου όπως θα περίμενε κανείς.

Θεσμοθετήθηκε  λοιπόν ένα τέτοιο πλαίσιο που οδηγήθηκε σε κάποιες περιοχές όπως στο νησί μας σε οικτρή αποτυχία, βυθίζοντας σε τέλμα την περιοχή μας και καθυστερώντας την ανάπτυξη του τόπου.

Με αυτό σαν γεγονός θεωρούμε:                                                Πρώτον ότι τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται στο <<πόδι>> καθώς θα πρέπει να διέπονται νομοθετικά από αυτοδιοικητικό ,διάφανο και λειτουργικό πλαίσιο ώστε να είναι βελτιωτικές και να αποφεύγονται λάθη του παρελθόντος.

Δεύτερον η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων είναι προϋπόθεση για να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες και σε αρμοδιότητες που τους επιφόρτισαν οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

ΚΑΙ   ζητάμε την ίδρυση του δήμου Σάμης με όρια αυτά της πρώην επαρχίας Σάμης έτσι όπως είχε ζητηθεί από τις δύο λαϊκές συνελεύσεις  των κατοίκων της Σάμης ,της Πυλάρου και της Ερίσσου το 2013 και στις οποίες είχε δεσμευτεί και υποσχεθεί η βουλευτίνα του νομού μας κ. Α. Θεοπεφτάτου.

Είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου δήμου γιατί οι αποστάσεις πλέον των κατοίκων των κοινοτήτων από το αστικό κέντρο, το Αργοστόλι,  που είναι και κέντρο διοικητικό είναι μεγάλες.

Τις δυσκολεύει δε και η γεωμορφία  της περιοχής μας με τις ανοργάνωτες συγκοινωνίες  ακόμη περισσότερο  και καθιστά σχεδόν αδύνατη τη συμμετοχή των κατοίκων στους τόπους  που συζητούνται και αποφασίζονται λύσεις για τις ανάγκες τους  και τα προβλήματά τους.

Έτσι καταργείται εντελώς η όποια αμεσότητα της δημοκρατίας ίσχυε, που είναι η πεμπτουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης και η ταυτότητα μιας δημοκρατικής χώρας.

Η δημιουργία του δήμου θα δώσει επίσης την δυνατότητα αξιοποίησης του φυσικού, του αρχαιολογικού και του ιστορικού πλούτου έχοντας σαν συνέπεια την ανάπτυξη της περιοχής –εργασία, πολιτισμός- με την παράλληλη  άνοδο του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων˙απέναντι στην απαξίωση που βιώνουμε σαν περιοχή εννιά χρόνια από το συνδυασμό ενός ανεπαρκούς νομικού πλαισίου και μιας ακατάλληλης διοικητικής αρχής.

Γι΄αυτούς τους λόγους ζητάμε από τους αρμόδιους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο λαό της περιοχής και στα προβλήματά του κάνοντας νόμο τις προτάσεις μας.