Ράγισαν οι καρδιές για τον Γιατρό της Ομογένειας (βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ράγισαν οι καρδιές των ομογενών που το μεσημέρι της Δευτέρας, 11 Μαϊου 2020, προσήλθαν στον ιερό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον του Λονγκ Άϊλαντ για να παρακολουθήσουν τη νεκρώσιμη ακολουθία και να απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό στον Δρ. Εμμανουήλ Πάππου (Emmanuel George Pappous), που απεβίωσε το Σάββατο, 2 Μαϊου 2020, σε ηλικία 71 ετών από τον κορωνοϊό.

Οι συγγενείς και οι φίλοι προσήλθαν νωρίτερα και στάθμευσαν τα οχήματά τους στον χώρο στάθμευσης απέναντι στον ναό και παρακολουθούσαν μέσω ανοικτού κυκλώματος από τις έξυπνες συσκευές τους, τη νεκρώσιμη Ακολουθία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου βοηθούμενου υπό του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας, π. Ιωάννη Λαρδά.

Η σύζυγος, τα παιδιά, η μητέρα, οι πεθεροί και τα αδέλφια τηρώντας τις αποστάσεις και φορώντας προστατευτικές μάσκες παρακολουθούσαν την Ακολουθία εντός του ναού και προσπαθούσαν να δαμάσουν τον πόνο και την θλίψη. Όταν όμως ο Αρχιεπίσκοπος μύρωνε την σορό η νεκρική σιωπή διακόπηκε από τους λυγμούς και τα αναφιλητά.

Την ώρα που άρχισε να κτυπά λυπητερά η καμπάνα οι συγγενείς και οι φίλοι βγήκαν από τα οχήματά τους και έσκυψαν ευλαβικά το γόνυ.

Στη συνέχεια εισήλθαν στα αυτοκίνητά τους και σχημάτισαν μια τεράστια πομπή, η οποία θύμισε στον τουλάχιστον στον γράφοντα τις προ κορωνοϊού εποχές με τις πάνδημες κηδείες.

Άγιο τέκνο της Χίου και της ομογένειας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος μετά το πέρας της Νεκρώσιμης Ακολουθίας αναφώνησε το «Αιωνία Αυτού η μνήμη» και το «Χριστός Ανέστη» και εξέφρασε τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στους οικείους και τους συγγενείς και τους κάλεσε να διατηρήσουν και να καταστήσουν αέναες τις αναμνήσεις από την ζωή, την πολυσχιδή δράση και την πολυδιάστατη προσφορά του «άξιου τέκνου», όπως τον χαρακτήρισε, της Χίου και της ομογένειας.

Ο Δρ. Εμμανουήλ Πάππου (Emmanuel George Pappous). Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στην προσφορά του ως γιατρού και ως φιλανθρώπου και τόνισε ότι διακρίθηκε σε όλη του την ζωή για την πίστη του στον Θεό, για την ευρυμάθειά του, την αφοσίωσή του στον Όρκο του Ιπποκράτη και για την αγάπη για τους συνανθρώπους.

«Οι αναμνήσεις από τη ζωή του και το έργο του να σας συνοδεύουν σε όλη σας την ζωή», κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Ιατρικός Σύλλογος  

O αείμνηστος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι ο πρώτος ομογενής γιατρός που ηττήθηκε από τον κορωνοϊό στην Μητροπολιτική Περιοχή της Νέας Υόρκης. Ο πρόεδρος του ιστορικού Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας και τα άλλα στελέχη και μέλη του Συλλόγου εξέδωσαν ανακοίνωση μέσω της οποίας αποκαλούν τον αείμνηστο «γιατρό της ομογένειας».

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος που εξέδωσε ο Σύλλογος έχει ως εξής: «Φτωχότερη η ιατρική κοινότητα μετά τον θάνατο του Δρα Εμμανουήλ Γ. Παππού, του γιατρού της «Ομογένειας» που καθημερινά ασκούσε το λειτούργημά του με αγάπη για τον συνάνθρωπο. Ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος Νέας Υόρκης εκφράζει τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. Αιωνία η μνήμη του!»

Στιγμιότυπο από την Νεκρώσιμη Ακολουθία του Δρα. Εμμανουήλ Πάππου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Γιατρός της Ομογένειας

Ο Δρ. Μάικ, όπως αποκαλούσαν οι συγγενείς και οι φίλοι, καθώς επίσης και οι ασθενείς τον Δρ. Εμμανουήλ Πάππου (Emmanuel George Pappous), το πρωί του Σαββάτου, 2 Μαϊου 2020, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 71 ετών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενός από τα καλύτερα νοσοκομεία του Λονγκ Αϊλαντ, όπου νοσηλευόταν τις πέντε τελευταίες εβδομάδες βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά του, τους συγγενείς και τους φίλους.

Ο Δρ. Μάικ είναι ο δεύτερος ομογενής γιατρός που ηττήθηκε από τον κορωνοϊό. Προηγήθηκε ο θάνατος του Δρ. Βαγγέλη Πατσάλη του Νίκου (Angelo Nick Patsalis), πρώην προέδρου της Ακαδημίας των Οικογενειακών Γιατρών του Μίσιγκαν (Michigan Academy of Family Physicians). Ο Δρ. Πατσάλης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», απεβίωσε στις 6 Απριλίου2020 σε ηλικία 63 ετών.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Κατερίνα το γένος Φέγγου, τα παιδιά του Γιώργο, Δημήτρη και Αργυρώ – Θεοδώρα, τα αδέλφια Μαρία και Δρ. Κωνσταντίνο Πάππα, Δρ. Κωνσταντίνο και Ζωή το γένος Μιχαλοπούλου, τους πεθερούς Δημήτριο και Λόλα Φέγγου, τους κουνιάδους Νίκο Φέγγο και Δρ. Κατερίνα το γένος Κωστάκου, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ενώ μυρώνει και συλλυπάται τους οικείους του Δρ. Εμμανουήλ Πάππου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Δρ. Μάικ Πάππους γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου 1948 στον Άγιο Γεώργιο Συκούσης Χίου. Οι αείμνηστοι γονείς του Γεώργιος και Αργυρώ το γένος Ζήμνη έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά τον Εμμανουήλ, την Μαρία και τον Κωνσταντίνο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Το 1955 ήρθαν για μια καλύτερη ζωή στη Νέα Υόρκη και αξιώθηκαν να ζήσουν στο ακέραιο το αμερικανικό όνειρο. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Hell’ s Kitchen του Μανχάταν και μετά από μερικά χρόνια μετακόμισαν στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια.

Ο Γεώργιος Πάππους εργάστηκε στα εστιατόρια και με την πάροδο του χρόνου απέκτησε τα δικά του Coffee Shops, ενώ η Αργυρώ ασχολήθηκε με την ανατροφή των παιδιών και αργότερα των εγγονιών τους.

Στιγμιότυπο από την τελευταία έξοδο του Δρα Εμμανουήλ Πάππου από τον ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο Δρ. Εμμανουήλ Πάππους λάτρευε την Ελλάδα και ανήκει στην κατηγορία των ομογενών γιατρών που αποφοίτησαν από τις Ιατρικές Σχολές της γενέτειρας και έχουν αξιοζήλευτη σταδιοδρομία. Αποφοίτησε το 1978 από ην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στην Παθολογία (Internal medicine) και για τρεις και πλέον δεκαετίες διατηρούσε το δικό του ιατρείο στο Γουάιτστόουν του Κουίνς.

Στις 2 Ιανουαρίου 1999 χόρεψε τον Χορό του Ησαϊα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Χάμπεστεντ του Λονγκ Αϊλαντ με την εκλεκτή της καρδιάς του, την Κατερίνα το γένος Φέγγου που είχε σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία παιδιά τον Γιώργο, τον Δημήτρη και την Αργυρώ – Θεοδώρα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Οι συγγενείς και οι φίλοι παρακολούθησαν από τα έξυπνα τηλέφωνα την Νεκρώσιμη Ακολουθία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους, όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του στην κοινότητα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Archangel Michael Greek Orthodox Church, 100 Fairway Drive, Port Washington, N.Y. 11050, είτε στο «St. Jude’s Children’s Hospital» κάνοντας κλικ στο https://fundraising.stjude.org/site/TR/GiftFunds/GiftFunds?px=6630832&pg=personal&fr_id=39300&fbclid=IwAR0WpJg6AZMJRmiTa-BUN12kEE_HSrzWoa4EZqwW1Kw2xiJI-v1OK8N_oUQ

Ο περικαλλής ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθίας του Δρα. Εμμανουήλ Πάππου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Ο ιερός ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον έχει ήδη λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Πηγή: anamniseis.net