Ράγισαν οι καρδιές, ράγισε ο Τίμιος Σταυρός για τον αδικοχαμένο Γιώργο Ζαπάντη (pics)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ράγισαν οι καρδιές των συγγενών και φίλων που από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 29 Αυγούστου 2020 προσήλθαν στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστοουν για να παρακολουθήσουν την Νεκρώσιμη Ακολουθία και να απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό στον Γιώργο Ζαπάντη που το βράδυ της 21ης Ιουνίου 2020 υπέκυψε στα κτυπήματα με τέιζερ των Αστυνομικών.

Στα πρόσωπά τους διέκρινε κανείς τον πόνο, την θλίψη και την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη στον 29χρονο Γιώργο Ζαπάντη.

Αν και δεν έχουν αρθεί πλήρως τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας για τις συναθροίσεις εν τούτοις ήταν όλοι εκεί και περίμεναν στο λιοπύρι την άφιξη του Αρχιεπισκόπου και την είσοδο της σορού του Γιώργου. Η μητέρα του δεν άντεξε τον πόνο και ξέσπασε σε λυγμούς, διακόπτοντας την νεκρική σιωπή που επικρατούσε στο προαύλιο του ναού.

Στιγμιότυπο από την αξόδιο ακολουθία του 29χρονου Γιώργου Ζαπάντη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πίνακας με τα μηνύματα των συγγενών και φίλων που συμμετείχαν στο τρισάγιο και στην αγρυπνία που διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής και οι φωτογραφίες από την ζωή του Γιώργου, σε συνδυασμό με τα στεφάνια και τα πολύχρωμα λουλούδια καθιστούσαν ακόμη πιο τραγική την κατάσταση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» το απόγευμα της Πέμπτης επισκέφθηκε το σπίτι της Αθανασίας Ζαπάντη, συνομίλησε μαζί της και υποσχέθηκε να ασκήσει όλη του την επιρροή ούτως ώστε να επισπευστούν οι έρευνες και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Μετά το πέρας της Νεκρώσιμης Ακολουθίας απευθύνθηκε στην μητέρα του αδικοχαμένου Γιώργου και μεταξύ άλλων τόνισε: «Σήμερα συγκεντρωθήκαμε για ένα πολύ λυπηρό και δυσάρεστο καθήκον που έπρεπε να επιτελέσουμε για να συνοδέψουμε στην αιώνια ζωή και στην αιωνιότητα ένα νέο παλικάρι. Να αποχαιρετήσουμε τον Γιώργο και να τον παραδώσουμε στα χέρια του Θεού, που σήμερα παραλαμβάνει την ψυχή του από την μητέρα του την Αθανασία».

Οι φωτογραφίες και ο πίνακας με τα μηνύματα από την αγρυπνία για τον Γιώργο Ζαπάντη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

«Μετά από τον αποχαιρετισμό μας στον Γιώργο, η καρδιά, τα μάτια μας και ο νους μας στρέφονται προς την μητέρα, την Αθανασία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος πόνος, πιο αφύσικο πράγμα από το μια μητέρα να κηδεύει το παιδί της. Η φύση είναι τα παιδιά να κηδεύουν τους γονείς και όχι η μάνα το παιδί», επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος υπενθυμίζοντας ότι «μία βιαιότητα που δεν είχε καμιά λογική στέρησε από μια μητέρα σαν την Αθανασία το παιδί».

«Σαν ελληνορθόδοξη κοινότητα, αλλά και σαν αμερικανική κοινωνία, είμαστε τόσο λυπημένοι, απογοητευμένοι και πολλές φορές και θυμωμένοι γι αυτήν την αδικία που έγινε σε βάρος ενός αδελφού μας. Δεν θα κάνω κήρυγμα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν έχω μπροστά μου ένα νεκρό παλικάρι και μια μάνα που κλαίει, την Αθανασία», επεσήμανε.

«Ο Κύριος σήμερα παραλαμβάνει την ψυχή του και θα την φροντίζει, ενώ η Παναγία, Αθανασία, θα σε παρηγορεί και θα είναι δίπλα σου. Δεν είσαι μόνη σου. Μπορεί το μονάκριβο παιδί σου να φεύγει, αλλά έχεις μαζί σου όλους εμάς, όλη την κοινωνία, όλον τον ελληνισμό.

Αριστερά σε πρώτο πλάνο η μητέρα Αθανασία Ζαπάντη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

«Έχεις μαζί όλη την αμερικανική κοινωνία, η οποία σκέπτεται με υγιή τρόπο και σωστά. Δε θα σε αφήσει κανείς, ούτε η Αρχιεπισκοπή, ούτε η κοινωνία, ούτε η ομογένεια. Είσαι από εδώ και στο εξής η μάνα, η Ελληνίδα, η οποία θα είναι μάνα όλων μας και θα σου συμπαραστεκόμαστε και θα είμαστε όλοι παιδιά σου, γιατί ο Κύριος σε παραδίδει πλέον σε μας. Έχεις όλους εμάς».

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του Γεωργίου, να είναι αιωνία η μνήμη του. Και εδώ αυτή η έκφραση έχει μεγάλη σημασία και να μην το ξεχάσουμε αυτό. Να μην το ξεχάσουμε όχι για να μισήσουμε κανέναν, όχι για να εκδικηθούμε κανέναν, αλλά για να προλάβουμε τον άδικο χαμό και άλλων παιδιών αυτής της κοινωνίας.

Διότι εάν σιωπούσαμε στον άδικο χαμό του George Floyd με τι μούτρα θα βγαίναμε σήμερα να διαμαρτυρηθούμε για τον άδικο χαμό του δικού μας του Γιώργου. Γι’ αυτό αγαπητοί μου ποτέ να μην κλείνουμε την φωνή μας όταν βλέπουμε την αδικία, διότι η αδικία μπορεί να χτυπήσει μια μέρα και την δική μας πόρτα. Να μην ξαναχτυπήσει ποτέ και καμία πόρτα», επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος προτρέποντας τους ομογενείς να αγκαλιάσουν την Αθανασία και την μονάκριβη κόρη της και να μην τις αφήσουν να στεναχωρηθούν ξανά.

Οι ομογενείς ενώ εξέρχονται από τον ναό του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστουν όπου απηύθυναν τον ύστατο χαιρετισμό στον αδικοχαμένο Γιώργο Ζαπάντη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

«Να την αγκαλιάσουμε, να την προστατεύσουμε και να είμαστε δίπλα της και να της συμπαραστεκόμαστε, διότι μόνο έτσι η μνήμη του Γεωργίου θα είναι αιώνια, θα είναι χριστιανική και θα είναι ειρηνική», κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Στη συνέχεια οι συγγενείς και οι φίλοι προσκύνησαν την σορό και απηύθυναν τον ύστατο χαιρετισμό στον Γιώργο Ζαπάντη.

Στην κηδεία παρέστησαν ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιώργος Βομβολάκης, ο πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Νίκος Μπάρδης, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Κεφαλλονιτών και Ιθακησίων «Οδυσσεύς», Κώστας Βαγγελάτος, στελέχη και μέλη των Κεφαλλονίτικων συλλόγων, καθώς επίσης και της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν.

Στιγμιότυπο από την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ ανάβει το κεράκι του. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πηγή: anamniseis.net