Σάμη: Δημοτικό Συμβούλιο με σημαντική αναφορά στα Πουλάτα

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αγίας Ευφημίας η 3η τακτική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Σάμης, με κύριο θέμα τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν πρόσφατα τον Δήμο μας.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος κ. Γεράσιμος Μονιάς – Νέττης αναφέρθηκε στις αιτίες των πλημμυρών, όπως η κλιματική αλλαγή και τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα στα αιολικά πάρκα, εισηγούμενος οκτώ παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, πρότεινε να πραγματοποιηθεί με ευθύνη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων υδρολογική μελέτη στη περιοχή της Πυλάρου, να εκπονηθεί μελέτη για τα έργα στα αιολικά πάρκα, να κατασκευαστούν υδατοφράχτες σε όσα σημεία κριθεί αναγκαίο και να εκτελεστεί η μελέτη της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αγίας Ευφημίας. Επίσης εισηγήθηκε να ενταχθούν οι Δημοτικές Ενότητες Σάμης και Πυλάρου στο σχέδιο διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αλλά και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αντιπλημμυρικές μελέτες και έργα στα Πουλάτα, στον Καραβόμυλο και στα Δρακοπουλάτα. Επισήμανε ωστόσο, ότι οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για το χωριό μας είναι ασφαλώς μικρότεροι συγκριτικά με την Αγία Ευφημία.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα, με πρωτοβουλία της προέδρου της Κοινότητάς μας κυρίας Γεωργίας Φλαμιάτου – Φιοβαράντε, πραγματοποιήθηκαν από συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας εκτεταμένοι καθαρισμοί και αποψιλώσεις στο ρέμα που διασχίζει το χωριό μας, καθώς και σε όσα άλλα σημεία κρίθηκε αναγκαίο. Ωστόσο η επισήμανση του Δημάρχου για την αναγκαιότητα ολοκληρωμένης παρέμβασης στα Πουλάτα είναι απολύτως ορθή, καθώς η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων απαιτεί σχεδιασμό και τεχνικές παρεμβάσεις. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι στην κορυφογραμμή του ορεινού όγκου ακριβώς πάνω από τα Πουλάτα και εντός των διοικητικών ορίων των Διλινάτων, υπάρχει αιολικό πάρκο. Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα αποτελέσει στο μέλλον εστία κινδύνου για το χωριό μας.

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr