Λίμνη Καραβόμυλος. Μια λίμνη ιδιαίτερου φυσικού κάλους και γεωλογικού – υδρολογικού ενδιαφέροντος, αφού τα νερά της προέρχονται από τις Καταβόθρες του Αργοστολίου, ακολουθώντας την υπόγεια διαδρομή, Καταβόθρες, λεκάνη του Αίνου, Μελισσάνη, λίμνη Καραβομύλου και από εκεί στον κόλπο της Σάμης.
Με μελέτη που έγινε το 2010 από το ΙΓΜΕ, διαπιστώθηκε πως τα νερά της λίμνης που χύνονται στη θάλασσα, κυμαίνονται από 0.07 m3/secεως 0.6 m3/sec.
Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 14 –19 C.
Όλη τη μελέτη , μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ 
Ανήκει δε, στο σύμπλεγμα των “καρστικών μορφών της Κεφαλονιάς, μαζί με τη λίμνη “Άβυθος” και τη “Μικρή Άκολη”.
Σχετικά δες ΕΔΩ
Το πράσινο που την περιβάλει, ο γραφικός περίγυρος ( εγκαταλελειμμένος  στη τύχη του τα τελευταία χρόνια ), μαζί με τη γειτνίαση στο κόλπο της Σάμης, “συμπληρώνουν το παζλ”, μιας πανέμορφης και πολυεπισκέψιμης περιοχής.
Στη πανίδα της λίμνης αναφέρονται ψάρια, κεφαλικά και λαβράκια, χέλια, καθώς επίσης, στο σπήλειο που υπάρχει στη κορυφή της, νυχτερίδες.
Από το 2012, με το προεδρικό διάταγμα ΑΔΑ: Β4ΘΟ0-ΠΜΜ, η λίμνη εντάσσεται στους , “μικρούς νησιωτικούς υγρότοπους”.

Δες ΕΔΩ
Με το διάταγμα αυτό, απαγορεύεται και επίσημα, το ψάρεμα της λίμνης και μια σειρά άλλες δραστηριότητες, που διαταράσσουν το οικοσύστημά της.
Τις τελευταίες ημέρες, κάτοικοι του χωριού, παρατήρησαν, την εξαφάνιση των ψαριών από τη λίμνη.
Εκατοντάδες κεφαλικά και λαβράκια…εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας!!!
Εκεί που καθόσουν και τα έβλεπες να πλέουν στο νερό, αναζητώντας τη τροφή τους, τώρα, ζήτημα είναι αν θα δεις ένα ή δυο.
Τι έγινε…δεν γνωρίζουμε…το μόνο που γνωρίζουμε σίγουρα, είναι πως τα ψάρια, δεν έφυγαν μόνα τους από τη λίμνη…κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, λόγω της πόρτας και του μύλου που υπάρχουν στην εκβολή της!!!
Το 2013, είχαμε ξαναγράψει για τη λίμνη και είχαμε ζητήσει τη προστασία της, από τη τότε Δημοτική Αρχή και τις αρμόδιες, αρχές...
Στον επίλογο του σχολίου μας, γράφαμε σχετικά:
“Η παρούσα ανάρτηση γίνεται με μοναδικό σκοπό την προστασία της λίμνης από ενέργειες τέτοιες που διαταράσσουν το οικοσύστημά της. Ελπίζουμε το Τοπικό Συμβούλιο Καραβομύλου και ο Δήμος Κεφαλονιάς, να ασχοληθούν με το θέμα και να τηρήσουν τους περιοριστικούς όρους δραστηριοτήτων, που επιβάλει το προεδρικό διάταγμα που παραθέτουμε… γιατί τώρα τελευταία η κατάσταση μάλλον έχει ξεφύγει!!”
Δες ΕΔΩ
Φυσικά, κανενός τα αυτί δεν ίδρωσε…
Ελπίζουμε να ιδρώσει τώρα και να ασχοληθούν σοβαρά, με τη προστασία της, τον καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου , τοποθέτηση σχετικής καλαίσθητης πινακίδας, που να αναφέρεται, στη σπουδαιότητα της λίμνης, στο γεωλογικό και υδροφορικό σύμπλεγμα της Κεφαλονιάς .
Τάσος Καβαλλιεράτος.

Πηγή: vlahatasamis.blogspot.com

Προηγούμενο άρθροΓιάννης Αντετοκούνμπο: Εκλεισε όλους τους λογαριασμούς στα social μετά το θάνατο του Κόμπι
Επόμενο άρθροΚεφαλονιά: Ξημερώνει στο λιμάνι του Αργοστολίου (pics)