Σάμη: Η κίνηση πολιτών και τα βασικά σημεία του ομόφωνου ψηφίσματος για τις εξορύξεις

H Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του νέου Δήμου Σάμης της 30ης Σεπτεμβρίου 2019, που μεταξύ άλλων θεμάτων συζήτησε και το πολύ σημαντικό ζήτημα των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην περιοχή μας, προσήλθε με συγκεκριμένες θέσεις και συνδιαμόρφωσε το τελικό κείμενο του ομόφωνου ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου, τα βασικά σημεία του οποίου αποτελούν:

  • το κάθετο ¨όχι¨ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
  • η διατύπωση εκ νέου του αιτήματος για διενέργεια Περιφερειακού Συμβουλίου για το μείζον αυτό ζήτημα
  • η εξουσιοδότηση από όλες τις παρατάξεις στο δήμαρχο Σάμης, προκειμένου να έρθει σε επαφή με τους νέους δημάρχους της ΠΕΔΙΝ αλλά και ευρύτερα της Δυτικής Ελλάδας -που όλοι πλήττονται από το ενδεχόμενο των εξορύξεων- και με στόχο το συντονισμό των ενεργειών τους, για την από κοινού αποτροπή των εξορύξεων.

 

ΘΕΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΑΜΗΣ ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ–ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΑΜΗΣ 30.09.2019

Θεωρούμε πολύ σημαντική, θα λέγαμε ιστορική, τη στιγμή που, στο νέο δήμο μας, το δήμο Σάμης, έρχεται να συζητηθεί αυτό το μείζον ζήτημα, των εξορύξεων υδρογονανανθράκων στην περιοχή μας, στο νότιο Ιόνιο. Και τούτο γιατί, όπως όλοι γνωρίζετε, έχουν ήδη περάσει από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής κι επίκειται –μέσα στη βδομάδα που διανύουμε- η ψήφιση από την Ολομέλεια των συμβάσεων που αφορούν στην παραχώρηση εκμετάλλευσης θαλάσσιων οικοπέδων του Ιονίου και της Κρήτης σε συμπράξεις ιδιωτικών εταιρειών, ξένων αλλά και ελληνικών συμφερόντων.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημάνει την έναρξη στο αμέσως επόμενο διάστημα (τέλη του 2019 –αρχές του 2020) ερευνών, δηλ. γεωτρήσεων στο υποθαλάσσιο υπέδαφος της πιο ευαίσθητης σεισμικά ζώνης της ευρωπαϊκής ηπείρου, στο λεγόμενο ¨τόξο του Ιονίου¨. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος επιστήμονας που να εγγυάται ότι αυτό δε θα επιβαρύνει την ήδη βεβαρυμένη σεισμικότητα της περιοχής; Εξ όσων γνωρίζουμε, όχι. Είναι δυνατόν, λοιπόν, να επιτραπεί μια τέτοια δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή, με τόσους κινδύνους για τη ζωή και το μέλλον των κατοίκων της να επαπειλούνται;

Την ώρα μάλιστα που όλος ο πλανήτης, πολλοί ηγέτες –μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας- μιλούν για την κλιματική αλλαγή, που είναι δεδομένη πια και ισχυρίζονται πως στρέφονται το ταχύτερο δυνατό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εμείς, γιατί να το ρισκάρουμε; Για το 5% περιφερειακό φόρο, που διατείνονται κάποιοι;;

Εμείς, ως Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης, τους απαντάμε: ΣΑΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΟΡΟ!  Οι ζωές μας και οι ζωές των παιδιών μας έχουν ανεκτίμητη αξία, όπως και οι θάλασσές μας.  Εξάλλου, δεν υπάρχει κανένα ιστορικό προηγούμενο εξορύξεων υδρογονανθράκων, που να συνοδεύτηκε από ανταλλάγματα στους κατοίκους των αντίστοιχων περιοχών. Το αντίθετο, μάλιστα, το μόνο που έμεινε στους κατοίκων των περιοχών ήταν οι διαρροές των πετρελαιοειδών και η μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του κόλπου του Μεξικού.

Η Κίνησή μας, η Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης, έχοντας ήδη κινητοποιηθεί στην κατεύθυνση της αναστολής ή αποτροπής του ενδεχομένου των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην περιοχή μας μέσα στο καλοκαίρι που μόλις πέρασε, έχει ενώσει τη φωνή της και συγκεντρώσει υπογραφές από 22 φορείς, ομάδες πολιτών και συλλόγους από 4 νησιά μας (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Κέρκυρα), ζητώντας από τον τότε πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων τη σύγκληση του Συμβουλίου στη Σάμη, με μοναδικό θέμα συζήτησης τις εξορύξεις στο Ιόνιο και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Το αίτημά μας δεν απερρίφθη, αλλά παραπέμφθηκε στη νέα Περιφερειακή Αρχή, λόγω ελλείψεως χρόνου.

Τούτη την ώρα, λοιπόν, που ¨οι καιροί δεν περιμένουν πια¨, είναι αδήριτη ανάγκη και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης να λάβει σαφή θέση απέναντι σε αυτό το σημαντικό για τη ζωή των πολιτών του ζήτημα. Μια δική του αρνητική τοποθέτηση στο ζήτημα των εξορύξεων –όπως και των άλλων δήμων του νησιού, που συνεδριάζουν τις προσεχείς ημέρες-  ένα δικό τους ¨ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ¨, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη, για να δοθεί ο λόγος στις τοπικές κοινωνίες και –γιατί όχι- μέσα από τοπικά ή περιφερειακά δημοψηφίσματα, να πάρουν θέση κι εκείνες απέναντι σε αυτό το μείζον για τις ζωές τους ζήτημα.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

 ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΙΟΝΙΟ

 ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ

 ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΑΜΗΣ