Ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά. Σεισμολόγοι καταγράφουν δεκάδες μικροσεισμούς, προκαλώντας ερωτήματα για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια.
Ο ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 15:29, με μέγεθος 4,3 Ρίχτερ, 24 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης στην Αμοργό, ενώ το εστιακό βάθος του ήταν στα 14,5 χιλιόμετρα. Νωρίτερα, στις 14:51, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε μία ακόμη δόνηση 4,1 Ρίχτερ, 22 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θήρας. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται, με το μέγεθός τους να κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 Ρίχτερ, εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων.
Η ανησυχία των επιστημόνων και το «ΤΑΛΩΣ 2»
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την περιοχή, καθώς η δραστηριότητα εστιάζεται κοντά στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Αμοργού – το ίδιο που το 1956 έδωσε έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς στην Ελλάδα, 7,7 Ρίχτερ, συνοδευόμενο από τσουνάμι.
Η αυξημένη σεισμική κίνηση δεν άφησε αδιάφορη την Πολιτική Προστασία, η οποία συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για το σχέδιο «ΤΑΛΩΣ 2», που αφορά την προετοιμασία για ενδεχόμενη κρίση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που ακολούθησε, η δραστηριότητα της Καλντέρας θυμίζει την περίοδο 2011-2012, όταν μικροσεισμοί διήρκεσαν 14 μήνες, χωρίς όμως να οδηγήσουν σε ηφαιστειακή έκρηξη.
Τι λένε οι ειδικοί – Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης;
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας επεσήμανε ότι η σεισμική ακολουθία παρουσιάζει ομοιότητες με το 2011-2012. Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένα επίκεντρα βρίσκονται μέσα στην Καλντέρα, αλλά τα περισσότερα κατευθύνονται προς το ρήγμα της Αμοργού και το ηφαίστειο Κολούμπο. Η παρακολούθηση του φαινομένου είναι διαρκής, με τους επιστήμονες να μετρούν αέρια και θερμοκρασίες στην περιοχή.
Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του, πρότεινε την εγκατάσταση μηχανημάτων της ομάδας ΒΑΝ στην Αμοργό για ακόμα πιο ακριβή καταγραφή των σεισμικών δονήσεων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ήπια ηφαιστειακή δραστηριότητα στα ηφαίστεια της Σαντορίνης (Νέα Καμένη και Κολούμπο), στοιχείο που ενισχύει την ανησυχία για πιθανή μελλοντική έκρηξη.
Κολούμπος: Η «χρονοβόμβα» του Αιγαίου;
Το ηφαίστειο Κολούμπος, 6,5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, είναι το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Μεσογείου. Έγινε γνωστό μετά την ισχυρή έκρηξη του 1650, που προκάλεσε τσουνάμι και καταστροφές σε απόσταση 150 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με έρευνες της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU), ένας μαγματικός θάλαμος κάτω από το ηφαίστειο μεγαλώνει με ρυθμό 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, γεγονός που δημιουργεί πιθανότητα μελλοντικής ηφαιστειακής δραστηριότητας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η Σαντορίνη του 2025 δεν είναι ίδια με εκείνη του 1950, γι’ αυτό απαιτείται διαρκής παρακολούθηση.
Μήνυμα επιφυλακής από τους σεισμολόγους
Ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε πως η αύξηση των σεισμικών μεγεθών στην περιοχή είναι ανησυχητική, καθώς όσο μεγαλώνουν, αυξάνεται και ο κίνδυνος για μεγαλύτερο σεισμό. Αν και οι επιστήμονες συμφωνούν πως, προς το παρόν, δεν υπάρχει άμεσος λόγος πανικού, συνιστούν συνεχή επιτήρηση και λήψη επιπλέον μέτρων, όπως:
- Ενημέρωση των κατοίκων των γύρω νησιών για ενδεχόμενο τσουνάμι.
- Ενίσχυση του δικτύου ανίχνευσης τσουνάμι στο Αιγαίο.
- Εγκατάσταση αισθητήρων υδρόθειου, καθώς η εκπομπή του προηγείται ηφαιστειακών εκρήξεων.
- Συστηματική δορυφορική παρακολούθηση μικρομετακινήσεων και σεισμικού θορύβου.
Η σεισμική δραστηριότητα της Σαντορίνης κρατάει τους ειδικούς σε επαγρύπνηση. Η ιστορία δείχνει ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, τόσο σε σεισμούς όσο και σε ηφαιστειακές εκρήξεις. Αν και δεν υπάρχει άμεση απειλή, το αιώνιο «θηρίο» του Αιγαίου δεν κοιμάται ποτέ…
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ