Σεισμοί: Σενάρια τρόμου για Σαντορίνη

Μια σκιά ανασφάλειας έχει σκεπάσει τα νησιά των Κυκλάδων, με επίκεντρο τη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ίο, και την Ανάφη, καθώς το συνεχές σεισμικό φαινόμενο δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Οι κάτοικοι, αγωνιώντας για το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού ή ακόμα και για την ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης, βιώνουν καθημερινά τον φόβο και την αβεβαιότητα. Πολλοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αναζητώντας καταφύγιο σε ασφαλέστερες περιοχές, ενώ η μετακίνηση με πλοία και αεροπλάνα έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση, αλλά και αμηχανία, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την εξέλιξη του φαινομένου. Όπως δήλωσε ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, εξετάζονται τρία πιθανά σενάρια:

  1. Ενεργοποίηση ρήγματος: Υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα παρόμοιο με εκείνο που προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956, μεγέθους 7,5 Ρίχτερ.
  2. Ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη: Ο φόβος για ενεργοποίηση του ηφαιστείου στην καλντέρα της Σαντορίνης παραμένει ζωντανός.
  3. Υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο: Το ηφαίστειο Κολούμπο, βόρεια της Σαντορίνης, αποτελεί επίσης έναν πιθανό κίνδυνο.

Αν και το επικρατέστερο σενάριο αφορά την ενεργοποίηση ρήγματος, οι αναλύσεις δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τους κατοίκους. Ο συνδυασμός σεισμών και φόβων για ηφαιστειακή έκρηξη έχει δημιουργήσει έντονη ανασφάλεια, η οποία εκδηλώνεται με μαζικές αναχωρήσεις και αγωνία για το μέλλον.

Η κατάσταση υπογραμμίζει τη δυσκολία στην πρόβλεψη τέτοιων φυσικών φαινομένων και την ανάγκη για ψυχραιμία, σωστή ενημέρωση και αποτελεσματικό συντονισμό των αρμόδιων αρχών. Ωστόσο, για τους ανθρώπους που βιώνουν την καθημερινή ανησυχία, η επιστημονική ανάλυση δεν αρκεί να ανακουφίσει τον φόβο για το άγνωστο.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ