Σεισμοί στην Κεφαλονιά: Ο καθηγητής που καθησυχάζει τους τουρίστες – Ο κίνδυνος κρύβεται αλλού!

Συνεχείς μικροσεισμοί τις τελευταίες μέρες έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Άσου στην Κεφαλονιά. Ο καθηγητής Σεισμολογίας Νίκος Θεοδουλίδης μίλησε αποκλειστικά στον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο και στον Ionian Galaxy 90.8, δίνοντας απαντήσεις για την πραγματική κατάσταση στο νησί.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού»

Ο καθηγητής εξηγεί ότι πρόκειται για μια φυσιολογική σεισμική ακολουθία με δονήσεις μεγέθους 2 έως 4 Ρίχτερ σε γνωστά τοπικά ρήγματα. Ο ισχυρότερος σεισμός, 4 Ρίχτερ, σημειώθηκε μόλις 6 χιλιόμετρα από την Άσο, αλλά όπως τονίζει:

«Η επιτάχυνση ήταν μόλις 1%, όταν τα Ιόνια νησιά έχουν σχεδιαστεί με βάση το 36%. Αυτό σημαίνει ότι τα κτίρια, αν είναι σωστά χτισμένα, δεν κινδυνεύουν».

Τι πρέπει να ξέρουν οι τουρίστες

Παρά τον φόβο που προκαλεί ο συνεχής σεισμικός θόρυβος, ο κ. Θεοδουλίδης υπενθυμίζει ότι:

«Η Κεφαλονιά είναι συνηθισμένη στους σεισμούς. Οι υποδομές είναι σύγχρονες και ασφαλείς. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Το πραγματικό πρόβλημα: τα παλιά δημόσια κτίρια

Ωστόσο, ο καθηγητής δεν κρύβει την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις στους ελέγχους:

«Υπάρχει νόμος που προβλέπει ελέγχους, αλλά σε πολλές περιοχές δεν εφαρμόζεται. Στην Κεφαλονιά υπάρχουν ακόμα και σχολεία χωρίς οικοδομικές άδειες! Ιδιαίτερα τα κτίρια πριν το 1985 πρέπει να ελεγχθούν άμεσα».

Νέες επιστημονικές δράσεις

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το ΙΤΣΑΚ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, ετοιμάζει ένα νέο πείραμα διεθνούς ενδιαφέροντος που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.


Συμπέρασμα:
Οι μικροσεισμοί στην Άσο δεν απειλούν την Κεφαλονιά – το μεγάλο στοίχημα είναι οι έλεγχοι στα παλιά δημόσια κτίρια.