Σεισμός: «Χορός» Ρίχτερ, κινδυνεύει η Αττική; Ανησυχία για άγνωστο ρήγμα

Σεισμός: Συναγερμός στην Ελλάδα! Εύβοια, Κάρυστος, Αττική ξύπνησαν με πολλές σεισμικές δονήσεις το πρωί της Τρίτης. Η μεγάλη ανησυχία.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06.32 το πρωί της Τρίτης (29/11) στην Εύβοια, η οποία μάλιστα έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο σεισμός εντοπίστηκε 9 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων Eυβοίας και περίπου 58 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Αθήνας, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 13.3 χιλιόμετρα.

Λόγω του μικρού εστιακού βάθους η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή, αλλά όπως προαναφέραμε και στην Αττική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά η δόνηση είχε εκτιμηθεί 4,7 Ρίχτερ, ωστόσο λίγο αργότερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναθεώρησε τη μέτρηση σε 4.8 Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αναφορά για ζημιές ή τραυματισμό, όπως τονίστηκε στο zougla.gr έπειτα από την τηλεφωνική του επικοινωνία με το πυροσβεστικό κλιμάκιο Καρύστου.

Ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος ανέφερε πως έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί, ενώ μέχρι στιγμής δεν αναφερθεί ζημιές, ούτε προβλήματα. Ο κ. Ραβιόλος εξήγησε ότι στις 5 τα ξημερώματα έγινε ένας προσεισμός περίπου 3 Ρίχτερ, αναφέρει η ΕΡΤ.

Σεισμός: Ανησυχία για το άγνωστο ρήγμα

Για επιφανειακό σεισμό που έγινε έντονα αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής έκανε λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ για τη δόνηση των 4,8 Ρίχτερ στην Εύβοια.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, με μικρότερα μεγέθη εδώ και αρκετές ημέρες, συνεπώς υπάρχει μια διέγερση, η οποία επιβάλλεται να αξιολογηθεί για να δούμε πού ακριβώς πορευόμαστε» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να αξιολογήσει εάν είναι ο κύριος σεισμός. Χρειάζεται μια προσοχή» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι καλό θα είναι να μην λειτουργήσουν τα σχολεία της περιοχής, πριν γίνει ο απαραίτητος έλεγχος.

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι η νότια Εύβοια δεν είναι μια περιοχή που θεωρείται σεισμογενής και συμπλήρωσε ότι είναι νωρίς ακόμη να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός.

Σεισμός: Άγνωστο ρήγμα πίσω από το σεισμό

Μιλώντας στο eviathema, ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, εξήγησε πως ο σεισμός είναι υπό παρακολούθηση και αξιολόγηση καθώς η περιοχή δίνει σεισμικές δονήσεις εδώ και δέκα ημέρες

«Στις 6:32 το πρωί έγινε αισθητός σεισμός στην Εύβοια 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ και ακολούθησε μετασεισμός με μέγεθος 3,2 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας, με μεγέθη.

Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει δώσει στο παρελθόν σεισμική δραστηριότητα και γι’αυτό κοιτάμε να δούμε τι δομές υπάρχουν καθώς δεν είναι εμφανές κάποιο ρήγμα. Όμως δεν αποκλείουμε να σημειωθεί ξανά σεισμός στο ίδιο μέγεθος με τον πρώτο». «Άρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι».

Αναφορές για μικρές ρωγμές σε σπίτια

Ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, δήλωσε σχετικά: «Ο σεισμός ήταν πάρα πολύ αισθητός. Δεν έχουν αναφερθεί, ευτυχώς, ζημιές. Μιλάμε με τους αντιδημάρχους και προς το παρόν δεν έχουμε κάτι. Στις 5:00 είχε γίνει ένας προσεισμός γύρω στα 3 Ρίχτερ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Ζάρακες, Χρήστος Τρανός, έκανε λόγο στον ΑΝΤ1 για μικρές ρωγμές σε σπίτια, χωρίς βέβαια η κατάσταση να εμπνέει μεγάλη ανησυχία.

Σεισμός: Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο με μεγάλο σεισμό

Οι χώρες της Μεσογείου συνεργάζονται και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού που θα προκαλέσει τσουνάμι και θα πλήξει παράκτιες περιοχές τους, με πιθανότερο σενάριο ότι αυτό θα ξεκινήσει από την Ελλάδα.

Σεισμός: Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη σεισμικότητα σε όλη τη Μεσόγειο, κατά μήκος του περίφημου Ελληνικού Τόξου -ξεκινάει από τα νησιά του Ιονίου διασχίζει τον βυθό του Νοτίου Ιονίου έξω από την Πελοπόννησο και περνώντας νοτίως της Κρήτης καταλήγει στη Ρόδο- και για αυτό είναι απολύτως υπαρκτό το ενδεχόμενο γένεσης τσουνάμι μετά από ισχυρό υποθαλάσσιο ή παράκτιο σεισμό.

Λόγω της σπανιότητας του φαινομένου για πολλά χρόνια υπήρχε αμηχανία σε ό,τι αφορά την προετοιμασία αντιμετώπισης του, ωστόσο, πλέον τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, μέσα από τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Ομάδα Συντονισμού της UNESCO, έχουν καταρτιστεί τυποποιημένα πρωτόκολλα άμεσων ενεργειών, ενώ γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας και δράσεις επιμόρφωσης των πολιτών.

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο ερευνητής σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου για τις Νέες Τεχνολογίες στην Πολιτική Προστασία «SafeThessaloniki 2022», στον σεισμό των 7 Ρίχτερ την 30η Οκτωβρίου 2020, στη Σάμο, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης (Ειδοποιήσεις Συστήματος Συναγερμού Πολιτών μέσω του 112) και σήμερα το εθνικό κέντρο που παρακολουθεί και προειδοποιεί την Πολιτεία για τον κίνδυνο τσουνάμι κινητοποιείται βάσει αυστηρού πρωτοκόλλου, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες εντός χρονικού διαστήματος έως 10 λεπτών από την καταγραφή της σεισμικής δόνησης.

Σεισμός: Ποιες περιοχές “κινδυνεύουν” στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τις σεισμογενείς περιοχές στην Ελλάδα και τις ακτές όπου είναι υψηλότερος ο κίνδυνος παραγωγής τσουνάμι ο σεισμολόγος διευκρίνισε:

«Σε όλη τη Μεσόγειο έχουμε, κατά μήκος του Ελληνικού Τόξου, την υψηλότερη σεισμικότητα, η οποία είναι και υποθαλάσσια, άρα είναι αυτονόητο και το γνωρίζουμε και από τα επιστημονικά δεδομένα, ότι εκεί ακριβώς έχουμε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παραγωγή τσουνάμι.

Το τσουνάμι διαδίδεται πολύ γρήγορα, δε “σβήνει” εύκολα και απειλεί παράκτιες περιοχές σε μεγάλες αποστάσεις, αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του φαινομένου. Μετά έχουμε μια άλλη περιοχή με πολύ υψηλό κίνδυνο, τον Κορινθιακό Κόλπο.

Επίσης έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα, όμως με τη διαφορά ότι πρόκειται για κλειστό κόλπο και δεν μπορεί, ακόμη και μεγάλο τσουνάμι, να βγει προς τα έξω και να απειλήσει άλλες περιοχές. Έπειτα, έχουμε μικρότερο κίνδυνο σε περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα και γενικότερα το Ανατολικό Αιγαίο, η Λέσβος, η Χίος».

Λιγότερο πιθανό, βάσει των δεδομένων σεισμικότητας, είναι το ενδεχόμενο να φτάσει στην Ελλάδα τσουνάμι που θα ξεκινήσει από άλλες χώρες της Μεσογείου. Αντιθέτως, άλλες χώρες όπως το Ισραήλ και η Ιταλία προετοιμάζονται συστηματικά για ένα τσουνάμι που θα μπορούσε να ξεκινήσει από το Ελληνικό Τόξο.

«Από γειτονικές χώρες απειλούμαστε ελάχιστα από την Ιταλία.

Δεν υπάρχει καταγεγραμμένος μεγάλος σεισμός που να προκάλεσε τσουνάμι και να ήλθε στη δική μας πλευρά. Δεν έχουν τόσο υψηλή σεισμικότητα όσο εμείς, παρόλα αυτά στα σενάριά μας λαμβάνουμε υπόψη κι αυτό το ενδεχόμενο.

Αντιθέτως στην Ιταλία φοβούνται πάρα πολύ τα τσουνάμι που μπορεί να ξεκινήσουν από την Ελλάδα κι έχουν κάνει πολλές έρευνες για αυτό το θέμα. Το ίδιο οι Ισραηλινοί.

Έχουμε κάνει κοινές ασκήσεις με τους Ισραηλινούς, φοβούνται πάρα πολύ τα τσουνάμι που μπορεί να δημιουργηθούν για παράδειγμα κατά μήκος της Κρήτης, ή της Ρόδου και σε 45 λεπτά, το πολύ σε μία ώρα, θα έχουν φτάσει στο Ισραήλ», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανή γένεση τσουνάμι μετά από ισχυρό υποθαλάσσιο ή παράκτιο σεισμό;

«Βεβαίως μπορούμε», απάντησε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι στην προετοιμασία της ελληνικής Πολιτείας αλλά και συνολικά των χωρών της Μεσογείου, μέσα από τη Διακυβερνητική Ομάδα Συντονισμού για το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Μετριασμού του Τσουνάμι στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό, τη Μεσόγειο και τις συνδεδεμένες θάλασσες (ICG/NEAMTWS) της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO (IOC-UNESCO), καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο σεισμός και το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού του 2004 και οι τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές στις 14 χώρες που επηρέασε.

«Για το τσουνάμι κάναμε πολύ σημαντικά βήματα, ακριβώς επειδή υπήρξε η επιταγή της συνεργασίας των κρατών. Υστερούμε, παρά το ότι έχουν γίνει πρόοδοι στα τεχνολογικά συστήματα, στη διαλειτουργικότητα, δηλαδή στο πώς συνεργάζονται μεταξύ τους οι υπηρεσίες. Το τσουνάμι δεν έχει σύνορα.

Επίσης

Στη Μεσόγειο ένα μεγάλο τσουνάμι μπορεί να χτυπήσει 10-15 χώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους. Πολλές φορές βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, ή δεν έχουν καλές σχέσεις, άλλοτε δεν έχουν το ίδιο τεχνολογικό επίπεδο, δεν έχουν το ίδιο πολιτιστικό επίπεδο, άρα χρειαζόμασταν έναν καταλύτη να φέρνει κοντά τις χώρες κι αυτός είναι η UNESCO», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σήμερα ο πάροχος υπηρεσιών τσουνάμι (TSPs) της Ομάδας ICG/NEAMTWS υποστηρίζεται τεχνικά από πέντε εθνικά κέντρα, αυτά της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Σημαντικότατη πρόκληση είναι η εξασφάλιση γρήγορων και αξιόπιστων μεταδόσεων προειδοποιήσεων για τσουνάμι, τις οποίες σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που έχουν συμφωνηθεί στην UNESCO, τα πέντε κέντρα στέλνουν με τρεις τρόπους ταυτόχρονα (email, fax και GTS) και μετά οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας πρέπει να χρησιμοποιούν εξίσου αξιόπιστα συστήματα, για να πάει προς τα κάτω το μήνυμα.

Τα πέντε κέντρα της Ομάδας ICG/NEAMTWS συνεργάζονται μεταξύ τους και έχουν καταρτιστεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα ενεργειών, από τα οποία δεν μπορεί κανείς να αποκλίνει.

Πηγή: newsme.gr