Σεισμός Κρήτη: Ζημιές σε κτίρια, κατέρρευσε εκκλησία – Ανήσυχοι οι κάτοικοι για μετασεισμούς, τι λένε οι σεισμολόγοι

Δεν συνδέεται ο σημερινός σεισμός με τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου – Υπήρξε προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι – Κατέρρευσε εκκλησία σε χωριό στο Λασίθι

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:24 το μεσημέρι της Τρίτης στον θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κρήτης, ταρακουνώντας ολόκληρο το νησί και προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους που ακόμα δεν έχουν ηρεμήσει από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου

Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε ολόκληρο το νησί. Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση πολίτες από τα σπίτια και τις δουλειές τους στους δρόμους για να προστατευτούν από τυχόν καταστροφές.

Μάλιστα ο χορός των Ρίχτερ συνεχίστηκε καθώς καταγράφηκε μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο και ένας δεύτερος 4,1 Ρίχτερ στην Ζάκρο. Μάλιστα υπήρξε και προληπτική προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι στις ακτές.

Προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι

Συγκεκριμένα, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ενώ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάλεσε τον κόσμο να απομακρυνθεί από τις ακτές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας, ο οποίος μίλησε στο ethnos.gr και στον Τίμο Φακαλή, ο σεισμός είναι μικρός για να προκαλέσει ένα τσουνάμι που να δημιουργήσει προβλήματα στους κατοίκους των παράκτιων περιοχών της Κρήτης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.

tsounami.jpg

Κατέρρευσε εκκλησία σε χωριό στο Λασίθι

Από την πολύ ισχυρή δόνηση κατέρρευσε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο χωριό Άργιλος στο Λασίθι. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν και άλλες ζημιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και το δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση.

Μικρότερες ζημιές καταγράφηκαν και σε κτίρια, κυρίως ρωγμές, ενώ υπήρξαν και κατολισθήσεις βράχων στο οδικό δίκτυο. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

245426957_323620082859797_4035522164191771152_n.jpg

Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

ekklhsia-seismos.jpg
seismos.jpg
ekriti

Λέκκας: Δεν συνδέεται με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Μιλώντας στο OPEN ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε ότι ο σεισμός ήταν σε μικρό εστιακό βάθος και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και γενικότερα τη νότια Ελλάδα.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι πρόκειται για διαφορετικό σεισμικό κέντρο σε σύγκριση με το Αρκαλοχώρι, με διαφορετική συμπεριφορά, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να συνδέονται οι δύο σεισμοί. «Οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν και να υποθέσουν ότι βρισκόμαστε σε γενικότερη διέγερση».

Παράλληλα τόνισε ότι «θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία», σημείωσε ο καθηγητής και ανέφερε ότι μπορεί να έχουμε σεισμό μέχρι και μετασεισμό 5,5 Ρίχτερ», αλλά επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

Παπαζάχος: Οι ζημιές θα είναι περιορισμένες

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος μίλησε επίσης στο OPEN , ο σεισμός έγινε σε ρήγμα που επεκτείνεται στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης. «Η εικόνα που έχω από τη διεύθυνση του ρήγματος και τον τύπο του σεισμού και την απόσταση του επίκεντρου από τις ακτές πιθανότατα οι βλάβες που θα έχει προκαλέσει θα είναι περιορισμένες. Συνήθως αυτοί οι σεισμοί κάνουν ζημιές στην άμεση γειτονιά τους, όπως εκείνος που σημειώθηκε στο Αρκαλοχώρι».

Παράλληλα τόνισε ότι δεν συνδέεται άμεσα με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου σημειώνοντας ότι ίσως «να ήταν έτοιμο το ρήγμα να δώσει έναν σεισμό και μπορεί η διαδικασία ελαφρώς να επιταχύνθηκε. Δεν προκάλεσε ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι τον συγκεκριμένο σεισμό, δεν έχει καμία σχέση».

Σε ετοιμότητα οι Αρχές

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.

245141668_4521939811208997_887150483842030879_n.jpg

Πηγή: ethnos.gr