Σεισμός στην Σάμο: Συγκλονίζει ο πυροσβέστης που βρήκε νεκρά τα παιδιά – “Προσπάθησαν να φύγουν αλλά δεν πρόλαβαν”

Θλίψη και ανατριχίλα από τις λεπτομέρειες για τον χαμό των δύο μαθητών στην Σάμο. “Είμαστε άνθρωποι κι εμείς” λέει ο πυροσβέστης που τους βρήκε. Τους βρήκαν αγκαλιασμένους στα συντρίμμια.

Θλίψη, σοκ και ανατριχίλα προκαλούν οι λεπτομέρειες για τους δύο μαθητές που έχασαν στη ζωή τους στην Σάμο, όταν ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ χτύπησε το νησί.

Το μακάβριο θέαμα αντίκρισε πρώτος ο πυροσβέστης Γιώργος Μιαούλης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ περιέγραψε τις συγκλονιστικές στιγμές.

Όπως είπε, η πυροσβεστική πήγε άμεσα στο σημείο αφού κλήθηκε, και πετραδάκι – πετραδάκι άρχισε να βγάζει τα μπάζα για να απεγκλωβίσει τα παιδιά.

Τελικά μετά από ώρα αντίκρισε το θλιβερό θέαμα. ” Είμαστε εκπαιδευμένοι, όπως και εμείς είμαστε άνθρωποι και επηρεαζόμαστε” είπε ο Γιώργος Μιαούλης, που και ο ίδιος έχει δύο παιδιά.

“Προσπάθησαν να φύγουν”

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πυροσβέστης αλλά και πληροφορίες από την Σάμο, τα παιδιά επέλεγαν κάποιες φορές να περάσουν από αυτό το στενό σοκάκι.

Λίγο πριν το σεισμό λοιπόν, είχαν κάτσει στο σκαλοπατάκι μπροστά στην είσοδο του κτιρίου που κατέρρευσε. όταν άρχισε ο σεισμός σηκώθηκαν για να φύγουν, όμως δεν πρόλαβαν. Τα συντρίμμια τους καταπλάκωσαν.

Οι δύο μαθητές Λυκείου εντοπίστηκαν αγκαλιασμένοι κάτω από τα χαλάσματα του τοίχου που τα καταπλάκωσε, μάλλον στην προσπάθειά τους να προστατευτούν.

σεισμός
Φωτογραφία από: Facebook / samos original 21 aek

Οι διασώστες μόλις εντόπισαν τα δύο εγκλωβισμένα παιδιά, τον Άρη και την Κλαίρη, άρχισαν να σκάβουν με τα χέρια τους στα συντρίμμια. Δεν άκουσαν φωνές ούτε εκκλήσεις για βοήθεια, μέχρι που ο πυροσβέστης Γιώργος Μιαούλης αντίκρισε τη μακάβρια εικόνα.

Ο πυροσβέστης συντετριμμένος μίλησε αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και την Άννα Λίτινα για τη στιγμή που τα δυο παιδιά ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους: «Μόλις απεγκλωβίσαμε δυο παιδιά. Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση, στην οδό Μισάρχου, όπου και ανασύραμε από τα ερείπια και τις σορούς των δυο παιδιών. Υπήρχε κατακρήμνιση μιας ξύλινης στέγης και πέτρες από παλιό κτίριο που είχε πλακώσει τα παιδιά… Είμαστε φορτισμένοι ψυχολογικά γιατί έχουμε οικογένειες και παιδιά», είπε.

Οι γονείς τους τα έψαχναν απεγνωσμένα

Οι τραγικές μάνες αρχίσαν να ψάχνουν τα παιδιά λίγα λεπτά μετα το χτύπημα του Εγκέλαδου. Τα περίμεναν στο σπίτι και άρχισαν να τα καλούν στα κινητά τους τηλέφωνα όμως μάταια.

Οι προσπάθειες των γιατρών να επαναφέρουν τα παιδιά στη ζωή ήταν υπεράνθρωπες, όπως είπε ο διοικητής του νοσοκομείου της Σάμου: «Τα παιδιά ήταν και τα δυο νεκρά. Προσπαθήσαμε να κάνουμε τα απαραίτητα, όπως ανάνηψη… Δυο νέα παιδιά, 16 χρονών, δεν ειναι πλέον μαζί μας. Είμαστε συντετριμμένοι με αυτό που συμβαίνει», ανέφερε.

Δύσκολη νύχτα και μεγάλες καταστροφές αφήνει πίσω του ο σεισμός

Εκτός από την τραγική αυτή απώλεια, οι υλικές καταστροφές είναι μεγάλες. Ένα 14χρονος με σοβαρά κατάγματα μεταφέρθηκε από τη Σάμο στο νοσοκομείο Παίδων. Με C-130 μεταφέρεται στην Αθήνα και 62χρονη γυναίκα που επίσης έχει βαριά κατάγματα.H νύχτα θα είναι δύσκολη για τους κατοίκους της Σάμου, ενώ οι αρχές τους απομακρύνουν από ετοιμόρροπα σπίτια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Κτίρια κατέρρευσαν ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο.

Στη Σάμο μετέβη εσπευσμένα με ελικόπτερο κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Μεγάλες είναι οι ζημιές στο Καρλόβασι και το Βαθύ. Όλα ξεκίνησαν όταν εννέα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι ο σεισμός που με σφοδρότητα ταρακούνησε το ανατολικό Αιγαίο σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της Σάμου που βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους.

σεισμός