Σημεία γύρω από τη Ζάκυνθο έχουν συσσωρεύσει σεισμική ενέργεια

Γ. Κοπανάς: «Εάν δεν παρακολουθούμε το φαινόμενο από εδώ, τοπικά, σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, δε θα είμαστε σε θέση ποτέ να προσεγγίσουμε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εκδηλωθεί κάποιος άλλος μεγάλος σεισμός στην περιοχή μας».
Η σεισμική δόνηση που αναστάτωσε το νησί μας την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου εκτιμήθηκε τελικά στα 4,5 R. Ο σεισμός αυτός εντάσσεται στην ομαλά εξελισσόμενη μετασεισμική ακολουθία του κύριου σεισμού των 6,8 R, που σημειώθηκε την 26η Οκτωβρίου 2018 στη Ζάκυνθο. Ιδιαίτερα καθησυχαστικός ήταν ο κ. Γιάννης Κοπανάς, ο οποίος σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας δήλωσε: «Ο σεισμός αυτός εντάσσεται στη μετασεισμική δραστηριότητα του σεισμού της 26ης Οκτωβρίου. Ήταν μεγέθους 4,5 σύμφωνα με το γεωδυναμικό Ινστιτούτο και βάθους 10 χιλιομέτρων, άρα μιλάμε για έναν επιφανειακό σεισμό. Θεωρείται φυσιολογική η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας που ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου. Μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί 8.500 – 9.000 σεισμικές δονήσεις».
Ο κ. Κοπανάς διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας για το συγκεκριμένο ρήγμα, καθώς το φαινόμενο δείχνει να έχει εκτονωθεί. Μας λέει χαρακτηριστικά: «Μεγάλο μέρος της σεισμικής ενέργειας σε εκείνη την περιοχή έχει εκτονωθεί, που πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν ανησυχούμε για κάποια δόνηση από το συγκεκριμένο ρήγμα». Συνεχίζει όμως, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά τη σημασία της επιτόπιας παρακολούθησης ενός φυσικού φαινομένου: «Βεβαίως πρέπει να ξέρουμε πως υπάρχουν και άλλες περιοχές γύρω από τη Ζάκυνθο, άλλα σημεία, τα οποία έχουν συσσωρεύσει σεισμική ενέργεια και αυτά μπορεί κάποια στιγμή να δώσουν έναν μεγάλο σεισμό. Εάν όμως δεν παρακολουθούμε το εν λόγω φαινόμενο και ειδικά να παρακολουθείται από εδώ, τοπικά, σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, δε θα είμαστε σε θέση ποτέ να προσεγγίσουμε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εκδηλωθεί κάποιος άλλος μεγάλος σεισμός στην περιοχή μας».
Τονίζει με έμφαση ότι είναι μέγιστη ανάγκη η παρακολούθηση των σεισμών με περισσή ένταση και μεθοδικότητα, στο τόπο εκδήλωσής τους. Αναφέρει μάλιστα: «Έχουμε κάτω από το έδαφός μας μια σεισμική τράπεζα και οφείλουμε να παρακολουθούμε συστηματικά και επιστημονικά το φαινόμενο, χωρίς να περιμένουμε την εκδήλωση του εκάστοτε φαινομένου και να λέμε το μέγεθος, το επίκεντρο και το εστιακό βάθος».
Μάλιστα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα προσεισμικά φαινόμενα θα μπορούσαν να μας προετοιμάσουν για έναν επικείμενο σεισμό. Μας δήλωσε ο κ. Κοπανάς: «Υπάρχει διάστημα προετοιμασίας ενός σεισμού. Με άλλα λόγια, ένας σεισμός, εκτός από τη στιγμή που γίνεται, έχει ένα μεγάλο διάστημα στο οποίο προετοιμάζεται για να γίνει. Κατά τη διαδικασία προετοιμασίας σημειώνονται διάφορα φυσικά φαινόμενα, τα οποία με τη συνδρομή της σύγχρονης τεχνολογίας είναι δυνατόν να ανιχνευτούν. Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε καλύτερα την περίοδο κατά την οποία πρόκειται να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός».

Διαμάχη σεισμολόγων για τους σεισμούς στο νησί μας
Τη διαρκή διαφωνία των σεισμολόγων έφερε για άλλη μια φορά στην επιφάνεια ο σεισμός των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στο νησί μας την Πέμπτη.
Η αντιπαράθεση εστιάζεται στη μετασεισμική δραστηριότητα από τον μεγάλο σεισμό των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πέρυσι τον Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα, μια μερίδα σεισμολόγων μιλάνε για περίπου 1500 μετασεισμούς από τον περυσινό μεγάλο σεισμό, ένα γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και γνωστού σεισμολόγου κ. Γεράσιμου Χουλιάρα.
Ο κ. Χουλιάρας σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε: «Άκουσα μια συνεχιζόμενη ανοησία για 1500 μετασεισμούς στην Ζάκυνθο από τα περσινά 6,8 Ρίχτερ. Σας ενημερώνω ότι αυτό είναι ανακριβές και έχουν εκδηλωθεί καταγράφει και αναλυθεί πάνω από 6 χιλιάδες μετασεισμοί όπως βλέπετε στην ανάρτηση μου στο εξάμηνο…τον άλλο μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος….και που μέτρησαν μόνο 1500 σεισμούς δεν ξέρω».

Πηγή: imerazante.gr