Σήμερα η παράδοση στις δημοτικές αρχές του Πόρου η τοιχογραφία στον Περιφερειακό δρόμο

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 στις 7.30 μμ ο Καθηγητής Craig Dongoski και οι φοιτητές του από το Πανεπιστήμιο Georgia State University της Atlanta-Georgia, USA, Department BFA, Drawing, Painting and Printmaking, θα παραδώσουν στις Δημοτικές Αρχές του Πόρου την τοιχογραφία στον περιφερειακό κοντά στο λιμάνι. Το έργο  εμπνεύστηκαν από τη ναυτική ιστορία του νησιού που ξεκινά από τον Ομηρικό Οδυσσέα. Οι καλλιτέχνες αποτίουν τιμή στους Κεφαλονίτες ναυτικούς αλλά και σε αυτούς που ξενιτεύτηκαν και δεν έπαψαν να νοσταλγούν, αλλά και σε αυτούς που τους έκλεψαν τα κύματα και τους κοίμισε η θάλασσα στην αγκαλιά της.

Ο Καθηγητής Craig Dongoski εργάζεται το νησί της Κεφαλονιάς επί σειρά ετών με ομάδες φοιτητών, έχοντες εξαιρετική εκτίμηση και σεβασμό για τον τόπο, ενώ θεωρούν συνεχή πηγή έμπνευσης κάθε φυσικό του στοιχείο  : Το θρόισμα των φύλλων, το παφλασμό του κύματος, τον ήχο των κουδουνιών των προβάτων, τον αγέρα στην κορυφή του βουνού ή το πέρασμά του ανάμεσα στους βράχους.

Θεωρούν λοιπόν ως ύστατη ανταπόδοση/ανταπόκριση προς τον τόπο που τους προσφέρει αυτή την ανάταση ψυχής, να ανταποδώσουν με τον δικό τους τρόπο – που είναι η Τέχνη τους – τα δώρα που το νησί τους έχει εμπνεύσει.

Έτσι πέρυσι ομάδα φοιτητών έφτιαξε την τοιχογραφία του 5ου Δημοτικού, εμπνεόμενη από το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου και πρόπερσι στον τοίχο του Κολυμβητηρίου αποτύπωσε στοιχεία του σεισμού.

Τη Δευτέρα 4/6, 2018 οι φοιτητές πραγματοποίησαν μια πρωτοποριακά ξεχωριστή παράσταση στο Θέατρο Κέφαλος Αργοστολίου. Συγκεκριμένα απέδωσαν  τις  Ευμενίδες  του Αισχύλου  δια μέσου ηχητικών καταγραφών προερχομένων από το φυσικό περιβάλλον  της Κεφαλονιάς. Ειδικότερα, μέσα από ένα καινοτόμο αυτοσχεδιασμό παρουσιάστηκε μια  “ηχητική δημιουργία’’ ως αρχή μιας   διαχρονικά εξελικτικής  πορείας  στην ερμηνεία της Αρχαίας Τραγωδίας.

Συμμετείχαν: Κρουστά (Daniel Betts), Αισθητικές συνθετικές  ατμόσφαιρες (Aaron Artrip), ενώ τους συνόδεψε στο Σαξόφωνο ο Κώστας Φραντζής. Επίσης στην απόδοση του πρωτοτύπου της αρχαίας τραγωδίας συμμετείχε η Σέμη Μαλαγάρη ενώ το βίντεο επιμελήθηκαν : Craig Dongoski, Masha Kouznetsova, Trey Rozzell.

Φέτος  οι φοιτητές φιλοτέχνησαν στο Πόρο Κεφαλονιάς, τον τοίχο της Περιφερειακής. Αν περάσατε από τον Πόρο, στο μεγάλο τοίχο πριν το λιμάνι, πιθανόν να είδατε τους φοιτητές να είναι σκαρφαλωμένοι στις σκαλωσιές, ζωγραφίζοντας και αψηφώντας τον ήλιο και τη ζέστη. Θυσίασαν στη δημιουργία έργου το χρόνο τους για ένα τόπο που αγαπούν και δεν χορταίνουν να απολαμβάνουν κάθε στιγμή.

Σήμερα  Παρασκευή 8/6 στις 7.30 μμ το απόγευμα – και μέσα στον τουριστικό    οίστρο του νησιού – αν πηγαίνετε προς Πόρο, σταθείτε λίγο χαμογελάστε και χαιρετήστε τους, θα είναι τόση μεγάλη η χαρά και η ικανοποίησή τους ..!

Αν μη τι άλλο φιλοτεχνούν εμπνεόμενοι από τον Πολιτισμό και την Τέχνη του τόπου μας !!

Οι φοιτητές  και όλοι οι υπεύθυνοι για το έργο ευχαριστούν θερμά:

Τα ξενοδοχεία του Πόρου που τους πρόσφεραν αφιλοκερδώς φιλοξενία.

Τα εστιατόρια που γενναιόδωρα  φρόντισαν για τη σίτισή τους

Την Τοπική Κοινότητα και την Τοπική κοινωνία για την παροχή κάθε βοηθείας και κάθε μέσου για τη διεκπεραίωση του έργου καθώς και τον ευγενικό γείτονα που επί τακτικής βάσεως δρόσιζε τους ¨ψημένους¨ φοιτητές με φρέσκα φρούτα.

Και τέλος ευχαριστούν τις Δημοτικές Αρχές του Νησιού για την εμπιστοσύνη, την προσφορά των υλικών  και τη διευκόλυνση της πραγματοποίησης του έργου.

Βασιλική Λεβεντάκου