Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η ακολουθία των Αχράντων Παθών στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα.

Οι πιστοί που βρέθηκαν στην εκκλησιά του χωριού μας, παρακολούθησαν με κατάνυξη την ανάγνωση των Δώδεκα Ευαγγελίων που περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά, τον Μυστικό Δείπνο με τους συμβολισμούς του, αλλά και την ανθρώπινη υπόσταση του Χριστού στον κήπο της Γεσθημανής, την προδοσία, την σύλληψη στο όρος των Ελαιών, την δίκη παρωδία, τα βασανιστήρια, την ταπείνωση και τέλος τη μαρτυρική σταύρωση.

Φυσικά η συγκίνηση όλων μας κορυφώθηκε όταν ο πατέρας Σπυρίδωνας κρατώντας τον Εσταυρωμένο έψαλε το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας» που σημαίνει «Σήμερα κρεμάται επάνω στο ξύλο του Σταυρού, Εκείνος που εκρέμασε κατά τη δημιουργία τη γη επάνω στα νερά των ωκεανών». Μετά δε την σταυρική θυσία που αποτελεί την υπέρτατη απόδειξη αγάπης του Χριστού προς τον άνθρωπο, θα ακολουθήσει η ταφή, η κάθοδος στον Άδη, αλλά και η προσμονή της Ανάστασης.

Αύριο νωρίς το πρωί, πιστές στο έθιμο, οι γυναίκες των Πουλάτων θα στολίσουν τον επιτάφιο και θα ακολουθήσει στις 11 η τελετή της αποκαθήλωσης.

 

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr