Σκότωσε τα παιδιά του για να εκδικηθεί τη γυναίκα του: Ο παιδοκτόνος και το αποτρόπαιο έγκλημα

Στην ιστορία έμεινε το έγκλημα που διέπραξε ο Γιώργος Μεταξάκης το 1999 πετώντας τα τρία του αγοράκια στον Αλμυρό ποταμό της Κρήτης.

Ο λόγος; Ήθελε να εκδικηθεί την γυναίκα του.

 

Πώς εξελίχθηκε το έγκλημα που σόκαρε την Ελλάδα και η καταδίκη

Τον Σεπτέμβρη του 1999 ο Γιώργος Μεταξάκης βρισκόταν σε διάσταση με την γυναίκα του, με την οποία ήταν δεύτερα ξαδέρφια και είχαν κλεφτεί 13 χρόνια πριν. Τρεις μήνες νωρίτερα και σε μία προσπάθεια να πείσει την γυναίκα του να γυρίσει ξανά κοντά του απήγαγε τα τέσσερα παιδιά του – τρία αγόρια και ένα κορίτσι – και απειλούσε να τα σκοτώσει. Κάτι που τελικά… έκανε πράξη στις 20 Σεπτεμβρίου.

 

Ο Γιώργος Μεταξακάκης πάρκαρε το αυτοκίνητό του στον ποταμό του Αλμυρού στο Ηράκλειο και έδεσε το κορίτσι στο λεβιέ των ταχυτήτων και οδήγησε τα τρία αγόρια στην όχθη του ποταμού. Εκεί τα πέταξε στα νερά του ποταμού και στη συνέχεια μπήκε στο αυτοκίνητο και έφυγε με την κόρη του στην περιοχή του Μοχού όπου και την εγκατέλειψε.

έγκλημα

Όταν τα παιδιά εντοπίστηκαν νεκρά ο ίδιος απέδωσε τον θάνατό τους σε ατύχημα, ωστόσο μετά από πιέσεις ομολόγησε. Τραγικές φιγούρες σε όλη αυτήν την ιστορία ήταν τόσο η – εν διαστάσει – σύζυγός του και μητέρα των παιδιών, Τάνια, όσο και η 32χρονη, σήμερα κόρη τους. Ο Γιώργος Μεταξάκης, μία ημέρα μετά το φρικτό έγκλημα, συνελήφθη από τις αρχές και προφυλακίστηκε. Όταν ήρθε η ώρα της δίκης ο παιδοκτόνος αρνήθηκε να απολογηθεί. Το δικαστήριο τον ενέκρινε τρεις φορές ισόβια, μία για κάθε παιδί. Ο ίδιος κατέθεσε έφεση προκειμένου να δικαστεί σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ωστόσο όταν ήρθε η ώρα της δίκης δεν εμφανίστηκε.

Μόλις τελείωσε την αποτρόπαιη πράξη του, επέστρεψε, μπήκε στο αυτοκίνητο και άρχισε να τρέχει σαν κυνηγημένος. Η Τάνια φώναζε: «Τι έκανες στα αδελφάκια μου;», αλλά εκείνος συνέχισε αμίλητος να πατάει γκάζι. Έκαναν κάπου 30 χιλιόμετρα, έφτασαν στην εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ, έξω από το χωριό Μοχός, στα όρια του νομού Λασιθίου. Ο Μεταξάκης είπε στην κόρη του ότι είχε δώσει δηλητήριο στα αδέλφια της. Της άφησε ένα τετράδιο με σημειώσεις, την εγκατέλειψε και έφυγε μέσα στη νύχτα. Λίγες ώρες αργότερα το κορίτσι κατάφερε να λυθεί και πήγε στο αστυνομικό τμήμα όπου περιέγραψε όσα είχαν συμβεί. Η ιστορία της επιβεβαιώθηκε όταν οι δύτες ανέσυραν νεκρά τα τρία αδελφάκια της από τον Αλμυρό ποταμό.

Η σύλληψη του παιδοκτόνου

Ο παιδοκτόνος μετά την αποτρόπαια πράξη του πέρασε την νύχτα του σε ένα χωράφι με ελιές. Όταν ξημέρωσε, ξυρίστηκε για να μην τον αναγνωρίσουν και πήγε σε ένα καφενείο κοντά στη Μονή Κέρας. Εκεί τα νέα είχαν φτάσει και κάποιοι τον αναγνώρισαν. Κάλεσαν την αστυνομία, όμως μέχρι να φτάσει το περιπολικό, ο Μεταξάκης είχε κάνει οτοστόπ σε ένα φορτηγό, με τον οδηγό να μην τον αναγνωρίζει. Η αστυνομία είχε στήσει μπλόκα στις γύρω περιοχές και η σύλληψή του δεν άργησε να έρθει. Συνελήφθη από αστυνομικούς των Τμημάτων Λιμένος Χερσονήσου και Μοχού έξω από τον οικισμό Λαγού του Οροπεδίου Λασιθίου. Μάλιστα, όταν ρώτησαν ποιος είναι εκείνος με απάθεια απάντησε: «Γιώργος Μεταξάκης!». Σα να μην είχε συμβεί τίποτα… Κατά τη σύλληψή του απέφυγε να πει οτιδήποτε, απλά αρκέστηκε να απαντά ότι δεν το έκανε αυτός, ενώ ζήτησε να δει και τη γυναίκα του. Μετά την σύλληψή του είπε πως ο πνιγμός των παιδιών του ήταν ατύχημα και θολωμένος καθώς ήταν προσπαθούσε να διαφύγει.

Η ανάκριση και το «θέατρο» του δράστη

Κατά την διάρκεια της ανάκρισης, ο Μεταξάκης αρνιόταν ότι είχε διαπράξει το τριπλό έγκλημα, υποστηρίζοντας ότι τα τρία αγοράκια πνίγηκαν μόνα τους στον Αλμυρό ποταμό. Ισχυρίστηκε με απόλυτη ψυχραιμία ότι όταν τα πήγε βόλτα στον ποταμό, έπεσε ο 4χρονος Νίκος (το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά του) κατά λάθος μέσα και στη συνέχεια ο 10χρονος Γιάννης πήγε να βοηθήσει και πνίγηκε και αυτός. Το δε τρίτο, το αβάπτιστο, που το κρατούσε αυτός την ώρα που πήγε να βοηθήσει, έπεσε και αυτό. Δεν είπε όμως, πώς γλύτωσε η κόρη του που ήταν δεμένη στο αυτοκίνητο. «Είναι διεστραμμένη προσωπικότητα και πολύ σκληρός. Δεν το έχω συναντήσει ποτέ αυτό…», είπε στα «ΝΕΑ» ο αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου, ο οποίος, όπως και οι υπόλοιποι αξιωματικοί, έμεινε άναυδος από τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία που επέδειξε ο δράστης. «Το μόνο που δεν μας ζήτησε, είναι να πάει στην κηδεία των παιδιών», είπε αξιωματικός που συμμετείχε στην προανάκρισης.

έγκλημα

Το πόρισμα του ιατροδικαστή και η αναπαράσταση του εγκλήματος

Το πόρισμα ωστόσο, του ιατροδικαστή έλεγε άλλα. Σύμφωνα με αυτό, ο δράστης πέταξε τους τρεις γιους του στο ποτάμι όσο ήταν ακόμη ζωντανοί, με αποτέλεσμα να πνιγούν από τα ορμητικά του νερά. Ο ιατροδικαστής εντόπισε αμυχές πάνω στο κορμί του μεγαλύτερου γιου, του Γιάννη.

Όπως φαίνεται, προσπάθησε να αντισταθεί, ωστόσο, ο πατέρας του τον έπιασε από τις μασχάλες και τον πέταξε βίαια στο νερό.

Στις 24 Σεπτεμβρίου στις 6 το πρωί με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς οι Αρχές φοβήθηκαν το ενδεχόμενο λιντσαρίσματος του δράστη ξεκίνησε η αναπαράσταση του εγκλήματος.

Ο παιδοκτόνος εμφανίστηκε στην περιοχή όπου διέπραξε το τριπλό αποτρόπαιο έγκλημα με αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ περιμετρικά του χώρου βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν ελέγξει και αργότερα απέκλεισαν την περιοχή. Ο 40χρονος δράστης δεν έδειξε ούτε μια στιγμή να μετανιώνει που πέταξε στον Αλμυρό ποταμό τα τρία αγοράκια του.

Μάλιστα, με προκλητική θρασύτητα, ο Μεταξάκης προσπαθούσε να αποκρύψει την αλήθεια και επαναλάμβανε διαρκώς τις φράσεις: «Είμαι αθώος»«ήταν ατύχημα». Οι εισαγγελείς και οι αστυνομικοί διευθυντές που βρίσκονται στο σημείο μένουν άναυδοι από την ψυχραιμία του δράστη. Όταν τον ρωτούν, μάλιστα, γιατί δεν έπεσε στο νερό για να σώσει το παιδιά του, απαντά πως δεν ήξερε κολύμπι. Η αναπαράσταση λήγει με τον Μεταξάκη να μην ομολογεί τους φόνους του.

Το ημερολόγιο «έκαψε» τον παιδοκτόνο

Ο Μεταξάκης δεν είχε υπολογίσει σε ένα στοιχείο που είχε αφήσει μετά τον φόνο. Αυτό ήταν το ημερολόγιο που άφησε δίπλα στην κόρη του όσο την είχε δεμένη στο αυτοκίνητο, τη μέρα των δολοφονιών. Επιπλέον, η αστυνομία είχε και την κατάθεση της μεγάλης του κόρης, η οποία από καθαρή τύχη είχε σωθεί.

Λίγο αργότερα δόθηκαν από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, τα τηλεφωνήματα που είχε κάνει μετά το τριπλό έγκλημα στην πρώην γυναίκα του και μητέρα των παιδιών του. Ο Γιώργος Μεταξάκης κρίθηκε προφυλακιστέος, αλλά οι διευθυντές των φυλακών Χανίων και Νεαπόλεως δήλωσαν πως δεν μπορούσαν να εγγυηθούν για τη σωματική του ακεραιότητα. Τελικώς, οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

έγκλημα

Η δίκη και η αποφυλάκιση

Στις 19 Μαρτίου 2001, ο 40χρονος παιδοκτόνος, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου Κρήτης. Συγγενείς της συζύγου του, Αργυρώς Μεταξάκη, απείλησαν να τον λιντσάρουν τόσο κατά την είσοδό του στην αίθουσα του δικαστηρίου όσο και κατά την έξοδό του μετά το τέλος της δίκης και την καταδίκη του. Ο Γιώργος Μεταξάκης αρνήθηκε να απολογηθεί και δεν άνοιξε το στόμα του να πει μια κουβέντα, ενώ φαινόταν να είναι υπό την επήρεια φαρμάκων. Καταδικάστηκε ομόφωνα σε τρεις φορές ισόβια, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, ενώ άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Τον Δεκέμβριο του 2006 προσέφυγε στο Εφετείο Χανίων, ωστόσο, η πρωτόδικη απόφαση δεν άλλαξε. Στις 26 Νοεμβρίου 2018, μετά από 19 χρόνια εγκλεισμού στις φυλακές Δομοκού, ο καταδικασμένος τρις ισόβια, ο 60χρονος πλέον Γιώργος Μεταξάκης αποφυλακίστηκε. Ανάμεσα στους όρους της αποφυλάκισης υπήρχε η απαγόρευση να πάει στην Κρήτη όπου ζουν οι συγγενείς του, αλλά και η οικογένεια της πρώην συζύγου του. Η Αργυρώ δε γνώριζε τίποτε για την αποφυλάκιση του πρώην συζύγου της και ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ, μένοντας έκπληκτη με αυτή την εξέλιξη.

πηγή: https://www.enimerotiko.gr/