Σοκ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους: Ή τεστ ή δεν πληρώνονται τον μισθό!

Ανεμβολίαστοι: Σε δύσκολη θέση βρίσκονται όσοι ανεμβολίαστοι δεν επιθυμούν να κάνουν rapid test, αφού κινδυνεύει και ο μισθός τους.

Μέχρι και με παρακράτηση μισθού κινδυνεύει μια κατηγορία ανεμβολίαστων. Δείτε τι ισχύει.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη δόση του εμβολίου μετά την πάροδο 7 μηνών από τη δεύτερη ή τρεις από το μονοδοσικό, τότε υπωχρεούνται να κάνουν rapid test ή pcr test δύο φορές την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση.

Η υποχρέωση αίρεται άμεσα από την ημέρα διενέργειας της αναμνηστικής δόσης.

«Αν δεν κάνουν το rapid test, τότε οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να προσέλθουν στη δουλειά τους, καθώς τα πρόστιμα τόσο για την επιχείρηση όσο και για τον ίδιο είναι τσουχτερά», τόνισε σήμερα, μιλώντας στο OPEN ο εργατολόγος κ. Γιάννης Καρούζος. «Σε μία τέτοια περίπτωση βεβαίως και δεν δικαιούνται μισθό για τη συγκεκριμένη μέρα», συμπλήρωσε.

Τόνισε δε, πως ακόμα και αν η επιχείρηση πληρώσει για το rapid test των εργαζομένων της, η υποχρέωση για πληρωμή των δύο τεστ από τον εργαζόμενο παραμένει.

Ανεμβολίαστοι: Ποιοι δεν είναι υπόχρεοι σε τεστ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test οι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει από κορονοϊό και το αποδεικνύουν με την επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης.

Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση rapid test. Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες, μετά τον θετικό έλεγχο.

Αναφορικά με τον έλεγχο της συμμόρφωσης με την υποχρέωση διενέργειας rapid test, υπενθυμίζεται ότι τα διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, κλπ, στέλνουν εντός 24ωρου στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, που τηρείται στην ΗΔΙΚΑ, τα στοιχεία των προσώπων που ελέγχθηκαν και το αποτέλεσμα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό).

Αν το αποτέλεσμα του ελέγχου είναι αρνητικό, μετά την καταχώριση αυτή, ο εργαζόμενος μπορεί να εκδίδει από το gov.gr βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος ενημερώνει άμεσα τον εργοδότη, τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις του άρθρου 62 του ν. 4886/2022 και της εφαρμοστικής ΥΑ 6924/27.1.2022 (ΦΕΚ Β’ 291) για την ειδική άδεια, λόγω νόσησης εργαζομένου από κορονοϊό.

Ανεμβολίαστοι: Τι θα γίνει με τις αναστολές των υγειονομικών

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την πορεία της πανδημίας, την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό και τις αναστολές των υγειονομικών.

Αρχικά, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στο ζήτημα του εμβολιασμού της τρίτης δόσης στο πέρας του επτάμηνου. «Οι 300.000 συμπολίτες μας που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό της 3ης δόσης, στο πέρας του επτάμηνου, στην κοινωνική τους δραστηριότητα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι δηλαδή εμπίπτουν στους περιορισμούς που εμπίπτουν οι ανεμβολιαστοι ως προς στην πρόσβασή τους στους χώρους εστίασης τος εξωτερικούς, δεν μπορούν να μπουν στους εσωτερικούς χώρους.

Στην πραγματικότητα έχουν μεν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό και μπορούν να κινούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά έχουν και τους περιορισμούς που έχουν οι ανεμβολίαστοι στη λοιπή ζωή τους.

Ως προς το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, θεωρείται κίνηση, αλλά η οποιαδήποτε χώρα έχει τους δικούς της περιορισμούς. Εάν περάσει 7μηνο και για Ευρωπαίο πολίτη, τότε και εκείνος δεν μπορεί ερχόμενος στη χώρα μας, να μπει στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, και όλους τους υπόλοιπους», δήλωσε αρχικά ο κ. Πλεύρης.

«Ισχύει το ίδιο και για τους υγειονομικούς. Δεν μπαίνουν μεν σε αναστολή, όπως οι συνάδελφοί τους που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, ωστόσο πρέπει να ακολουθήσουν το εργασιακό πρωτόκολλο δηλαδή με τα 2 rapid tests και έχουν τους περιορισμούς που έχουν οι ανεμβολίαστοι.

Εμβολιασμένοι είναι και αυτοί που έχουν κάνει την 2η δόση, ωστόσο δεν μπορούμε ισοπεδώσουμε την κατάσταση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους».
«Μέχρι τις 31 Μαρτίου υπάρχει αναστολή, από εκεί και πέρα ή θα συνεχιστεί ή θα τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας και τότε θα πρέπει να επιλέξουν τον εμβολιασμό ή οχι. Αυτή τη στιγμή υπολογίσιμε ότι 1000 άτομα, από το ΕΣΥ, που έχουν νοσήσει και δεν ξέρουμε στο πέρας του 3μηνου εάν θα εμβολιαστούν ή οχι .

Υπάρχει το δεδομένο της παράτασης της αναστολής και δεύτερον εάν αποφασίσουμε ότι παραμένει η πανδημία, και είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, τότε εκείνος που δεν θα εμβολιαστεί θα προβεί σε αναστολή εργασίας. Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει εάν στις 31 Μαρτίου θα επιλέξουμε την αναστολή ή την παράταση της αναστολής», υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης.

Οι θέσεις των ανθρώπων που έχουν βγει σε αναστολή έχουν καλυφθεί με δύο τρόπους. Με 3μηνες συμβάσεις, που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1000 συμβάσεις ή με υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, υπηρεσίες μέσα στο νοσοκομεία, με μπλοκάκια και άλλες οδούς. Το 70% αφορά στο λοιπό προσωπικό και το 30% σε υγειονομικό προσωπικό», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας.

Πηγή: xristika.gr