Σπ. Γαλιατσάτος: “Οι επιπτώσεις από την έλλειψη υποδομών μπορεί να μη φαίνονται αλλά υπάρχουν”

Οι συνέπειες στον τουρισμό από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο με τα απορρίμματα, είναι υπαρκτές και επικίνδυνες, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν είναι εμφανείς. Αυτό επεσήμανε μιλώντας στον –Ε- ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε τους αρμόδιους να αντιληφθούν την κατάσταση και να δράσουν προς όφελος όχι μόνο της τουριστικής οικονομίας, αλλά και της δημόσιας υγείας των πολιτών!

Δεδομένου ότι στην Κέρκυρα, όπου το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι πιο οξυμένο σε σχέση με τη Ζάκυνθο, οι τουρ οπερέιτορς έχουν ήδη αρχίσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ο κ. Γαλιατσάτος ανέφερε πως δεν υπάρχει ακόμη ακύρωση συμβολαίων γιατί η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και υπάρχει ο φόβος να χαθούν οι κλίνες που έχουν δεσμευτεί.

«Ο Θεός μας έδωσε πανέμορφα νησιά και εμείς παλεύουμε με το…έτσι θέλω να τα ισοπεδώσουμε όλα. Είναι θέμα αδυναμίας, ανικανότητας ή ανοησίας; Δυστυχώς δεν είναι τίποτα από αυτά αλλά δυστυχώς οφείλονται σε καταστάσεις που πρέπει επιτέλους να εκλείψουν! Είναι θέμα προτεραιοτήτων και για ποιο λόγο κατέρχεται κάποιος στον πολιτικό στίβο. Για να ενδώσει σε κάποιους ξύπνιους ή για να κάνει κάτι καλό για τον τόπο του;» αναρωτήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης αναγνωρίζοντας πως τα προβλήματα της Ζακύνθου έχουν σε μεγάλο βαθμό «επισκιαστεί» από αυτά της Κέρκυρας που είναι ιδιαίτερα οξυμένα.

«Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα και δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ζήτηση για το τουριστικό προϊόν της Ζακύνθου, της Κέρκυρας και γενικότερα των Ιονίων Νήσων θα είχαμε κατακλυσμικές επιπτώσεις και οι τουρ οπερέιτορς θα σταματούσαν τις πωλήσεις, θα έπαιρναν τον κόσμο και θα έφευγαν. Αυτό το έχουν πει ευθαρσώς από τις αρχές του 2017 στην έκθεση του Βερολίνου και αυτό είναι κάτι που η Περιφέρεια δεν ξέχασε. Για αυτό το λόγο δουλέψαμε για να υπάρχει μια καλή δημοσιότητα, φιλοξενία δημοσιογράφων και σποτ σε κανάλια όπως το Travel Channel για να αναφέρω κάποιες χαρακτηριστικές δράσεις. Υπάρχει ζήτηση αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Αυτό το γαϊτανάκι δεν μπορεί να σταματήσει και όποιος δεν μπορεί να πάει σπίτι του!» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατόν οι τουρίστες μας να μην αγανακτούν με τις εικόνες των σκουπιδιών ή να μην αναμεταδίδουν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τις εικόνες με τα σκουπίδια.

«Ευτυχώς η Περιφέρεια λειτουργεί με τέτοιες δομές που προλαβαίνει τέτοιες καταστάσεις αλλά δεν μπορεί να το κάνει για πολύ. Του χρόνου θα έχουμε βάλει μυαλό; Για αυτό είμαστε σε εγρήγορση για να καλύπτουμε ελλείψεις άλλων!» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης υποστηρίζοντας πως δεν είναι δυνατόν ακόμη και σήμερα να μιλάμε για υποδομές που έπρεπε να υπάρχουν εδώ και μια 20ετία.

«Η στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε» σχολίασε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει και με το παραπάνω τα έργα που αφορούν τη διαχείριση των υγρών και των στερεών αποβλήτων.

«Πέρα από τον τουρισμό υπάρχει και το ζήτημα της δημόσιας υγείας. Για ποιο λόγο θα πρέπει μια κοινωνία να ταλαιπωρείται και να υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής της;» αναρωτήθηκε.

Για τα υδατοδρόμια

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στη διαδικασία αδειοδότησης των υδατοδρομίων σε Λευκάδα Ιθάκη, Κεφαλονιά και Μεγανήσι αλλά και Ζάκυνθο, την οποία πλέον έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Για τα πρώτα 4 νησιά εκκρεμεί η καταβολή κάποιων παραβόλων προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ σε σχέση με τη Ζάκυνθο επανέλαβε πως λόγω των γνωστών καθυστερήσεων αυτή η διαδικασία θα ακολουθήσει στην συνέχεια.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Πηγή φωτογραφιών: corfutvnews.gr και BKTVNEWS

Αναδημοσίευση από www.ermisnews.gr