ΣτΕ: “Ναι” στην απαγόρευση καπνίσματος σε ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ

Με τη “βούλα” του Συμβουλίου της Επικρατείας απαγορεύεται το κάπνισμα στους χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, κ.λπ.) και η επιβολή προστίμων στους παραβάτες.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης και ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 15.11.2019 κοινή υπουργική απόφαση για την απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1727/2020 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση ακύρωσης του εν λόγω Σωματείου, επικαλούμενο και παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν είναι αντίθετο στα άρθρα 5 παράγραφος 1 (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και προσωπική ελευθερία) και 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος (το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και λαμβάνει ειδικά μέτρα), ενώ παράλληλα συνιστά θεμιτό περιορισμό της ελευθερίας (ατομικής και επαγγελματικής).

Επίσης, τα μέλη του ΣτΕ επισημαίνουν ότι η πρόβλεψη για την επιβολή προστίμων στους παραβάτες δεν αντίκεινται στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά ούτε στο δικαίωμα της δίκαιης δίκης που κατοχυρώνει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Πηγή: newsit.gr