Στέφανος Σαράτσης: Ο ιδιοκτήτης εστιατορίου που προσφέρει φαγητό σε 100 απόρους

Ο Στέφανος Σαράτσης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, από τις 2 Νοεμβρίου μαγειρεύει καθημερινά φαγητό και το προσφέρει με αγάπη σε απόρους και αστέγους της πόλης

«Δίνοντας ένα πιάτο φαγητό σε κάποιον που το έχει ανάγκη, κανείς δεν έγινε φτωχότερος. Αν όλοι το προσφέραμε, δεν θα είχαμε ως κοινωνία τη φτώχεια που βλέπουμε σήμερα. Δεν θα χάναμε τίποτα αν δίναμε το φαγητό που μας περισσεύει σε αυτούς που έχουν ανάγκη, αντί να το πετάμε. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω στην κοινωνία».

Εδώ και δύο μήνες από τις 2 Νοεμβρίου, όταν εφαρμόστηκαν για δεύτερη φορά τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και έκλεισε η εστίαση, ο Στέφανος Σαράτσης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, μαγειρεύει καθημερινά φαγητό και το προσφέρει με αγάπη σε απόρους και αστέγους της πόλης.

Όπως λέει στο ethnos.gr, το χαμόγελο στα πρόσωπά τους και το ευχαριστώ που «σχηματίζεται» στα μάτια τους, αποτελούν την καλύτερη ανταμοιβή για την προσπάθειά του, την οποία είναι αποφασισμένος να μη σταματήσει μέχρι να αρθούν τα μέτρα για τον κορονοϊό και να ανοίξει και πάλι η εστίασηΑνεκτίμητο δώρο που εισέπραξε, ένα ζευγάρι κάλτσες, τις οποίες έπλεξε και του πρόσφερε μία άπορη γυναίκα, λέγοντάς του ότι «δεν μπορώ να κάνω πολλά για σένα, αλλά αυτές μπορώ να σου τις προσφέρω για την αγάπη που μας δίνεις».

saratsis2.jpg

«Όταν έκλεισε η εστίαση και ξέραμε όλοι οι επιχειρηματίες ότι αυτό θα κρατήσει για αρκετό καιρό, βρεθήκαμε σε απόγνωση. Τότε ήρθαν στο μυαλό μου οι άνθρωποι που δυσκολεύονται πάρα πολύ και έδωσα μία υπόσχεση στον εαυτό μου. Να βοηθήσω αυτούς που δυσκολεύονται περισσότερο από εμένα. Σκέφτηκα ότι οι άποροι πλέον θα έχουν τεράστιες ανάγκες, αφού μαζί με τα εστιατόρια θα κλείσουν και οι αίθουσες των εκκλησιών που τους σιτίζουν», λέει στο ethnos.gr ο κ. Σαράτσης.

Μόλις ο πατέρας Αλέξανδρος, εφημέριος του ιερού ναού των Αγίων Πάντων, στη Θεσσαλονίκη, του επιβεβαίωσε ότι όχι μείνουν κλείνουν οι αίθουσες των συσσιτίων, αλλά θα σταματήσει και η προσφορά γευμάτων σε πολλές εκκλησίες, αφού έχουν νοσήσει και κάποιες από τις γυναίκες που τα ετοιμάζουν, ο κ. Σαράτσης, μαζί με τους εργαζόμενους στο εστιατόριό του ξεκίνησε να μαγειρεύει για απόρους και αστέγους.

«Ξεκινήσαμε στις 2 Νοεμβρίου και την πρώτη ημέρα προσφέραμε φαγητό σε 10 άτομα. Τη δεύτερη μέρα τα άτομα έγιναν 15 και πλέον καθημερινά έξω από το μαγαζί μου προσέρχονται περίπου 100 άτομα. Έρχονται με τα πόδια ακόμα και από την άλλη άκρη της πόλης. Μαζί με τη μερίδα φαγητού, τους προσφέρουμε νερό, φρούτα αναψυκτικά και λίγο κρασάκι τις Κυριακές. Τους παρέχουμε την ίδια ποιότητα, με αυτήν που προσφέρουμε στους πελάτες μας. Έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι θα συνεχίσω την καθημερινή προσφορά φαγητού για όσο διάστημα η εστίαση παραμένει κλειστή», τονίζει ο κ. Σαράτσης.

saratsis3.jpg

Συγκινητική η προσφορά από όλον τον κόσμο

Μπορεί να ξεκίνησε μόνος του την προσπάθεια ο κ. Σαράτσης, ωστόσο, πολύ σύντομα αρωγοί του στάθηκαν απλοί άνθρωποι από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και από διάφορα σημεία του πλανήτη. «Έρχονται στο εστιατόριο ηλικιωμένες κυρίες και από το υστέρημά τους προσφέρουν για τους άπορους, ό,τι μπορούν. Και δύο πακέτα μακαρόνια που μας δίνουν, αποτελούν σημαντική βοήθεια. Άτομα από τη Λάρισα και άλλες πόλεις της χώρας μάς στέλνουν τρόφιμα, για να τα μαγειρέψουμε για τους απόρους. Κάποιος από τις ΗΠΑ πληρώνει με κάρτα ποσά σε σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, αγοράζει τρόφιμα και μου τα στέλνουν στο μαγαζί. Είναι ιδιαιτέρως συγκινητική η αγάπη, η βοήθεια και η στήριξη που παίρνω από πάρα πολλούς απλούς ανθρώπους, οι οποίοι μου είναι άγνωστοι. Τα χαμόγελα των ανθρώπων που βοηθάμε, δεν πληρώνονται με τίποτα», λέει με συγκίνηση ο κ. Σαράτσης.

Να σημειωθεί ότι και άλλες φορές στο παρελθόν ο κ. Σαράτσης βοηθάει για τη σίτιση απόρων. Όπως λέει χαρακτηριστικά, εδώ και χρόνια τρεις – τέσσερις φορές κάθε έτος παρέχει φαγητό για την ενίσχυση των συσσιτίων εκκλησιών.

saratsis4.jpg

Η μεγάλη αγάπη του, ο ΠΑΟΚ

Ο κ. Σαράτσης δεν ξεχνάει ποτέ να αναφερθεί και στη μεγάλη αγάπη του, τον ΠΑΟΚ, τον οποίο έχει στην καρδιά του από παιδί. Είναι και ο ίδιος προσφυγικής καταγωγής -Πόντιος από την πλευρά της μητέρας του- και διετέλεσε μέλος της διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όταν την ανέλαβε ο Ιβάν Σαββίδης. Μάλιστα, στο εστιατόριό του έχει φιλέψει αρκετές φορές την ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ. «Όταν ήθελε το 2012 να αναλάβει την ομάδα ο Ιβάν Σαββίδης, ήμουν μέλος της τότε διοίκησης. Του προσφέραμε με μεγάλη χαρά την ομάδα. Είμαι σίγουρος ότι ο ΠΑΟΚ θα συνεχίσει το δρόμο των επιτυχιών», τονίζει ο κ. Σαράτσης.

saratsis5.jpg

Πηγή: ethnos.gr