Στο «παρά πέντε» το Αγιο Φως στις Εκκλησίες φέτος – Σε κάποιες μπορεί να μην φτάσει

Διαφορετική και η Ανάσταση φέτος – Τι λέει ο εκπρόσωπος τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Αθηναγόρας

Διαφορετικό θα είναι το Πάσχα φέτος –εξαιτίας του κορονοϊού– ακόμα και σε ό,τι αφορά το Αγιο Φως που φτάνει κάθε χρόνο στις Εκκλησίες πριν την Ανάσταση. Αυτή την φορά θα σημειωθούν δυσκολίες στον διαμοιρασμό του, καθώς η Ανάσταση είναι προγραμματισμένη για τις 9 το βράδυ. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Αθηναγόρας, κάποιες Εκκλησίες στην χώρα δεν θα το λάβουν καν.

Πιο συγκεκριμένα, το Αγιο Φως θα ταξιδέψει με ειδική πτήση στην Αθήνα και θα μεταφερθεί στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου. Οι Εκκλησίες της Αθήνας αναμένεται να προλάβουν οριακά. Στους νομούς και τα νησιά που το Αγιο Φως δεν θα έχει φτάσει έγκαιρα, οι ιερείς θα κληθούν να κάνουν μια ακολουθία μπροστά στην Αγία Τράπεζα και στη συνέχεια να μοιράσουν το φως από τη λεγόμενη ακοίμητη καντήλα, που καίει 24 ώρες το 24ωρο, λέει ο Μητροπολίτης στο Mega.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Ανάστασης η ακολουθία θα αρχίσει στις 20.00 το βράδυ και μια ώρα μετά θα ακουστεί το Χριστός Ανέστη. Η αναστάσιμη ακολουθία θα ολοκληρωθεί στις 22.30 πάντα με τον προβλεπόμενο αριθμό πιστών, που θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, μέχρι τις 23.00 το βράδυ που ξεκινάει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι ιερείς σε ολόκληρη τη χώρα θα ενημερωθούν με εγκύκλιο που θα εκδώσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Όλοι δηλώνουν έτοιμοι και σίγουροι πως η μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας θα κυλήσει δίχως απρόοπτα στο γνώριμο πνεύμα κατάνυξης.

Πηγή: ethnos.gr