Στο στόχαστρο η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων: Το πιο σκληρό μέτρο που ανακοινώνει η κυβέρνηση για την εξοικονόμηση ενέργειας

Δυστυχώς τα χειρότερα δεν έχουν περάσει αλλά φαίνεται πως πλησιάζουν

Η Ευρώπη βρίσκεται σε συναγερμό αναφορικά με τα ενεργειακά αποθέματα και όσο η απειλή Πούτιν για τη διακοπή της παροχής του φυσικού αερίου σε κράτη που θα αρνηθούν την πληρωμή σε ρούβλια, με τις κυβερνήσεις αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναζητούν έκτακτα μέτρα ώστε να μπορέσουν να περιορίσουν τις καταναλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν καταστρωθεί πλάνα τα οποία περιέχουν παρεμβάσεις στην καθημερινότητα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την επάρκεια σε ρεύμα και φυσικό αέριο εν όψει του καλοκαιριού αλλά και του επόμενου χειμώνα.

Δυστυχώς τα χειρότερα δεν έχουν περάσει αλλά φαίνεται πως πλησιάζουν. Σύμφωνα με πληροφορίες της ισπανικής El Pais που αναδημοσίευσαν «Τα Νέα», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμματίζει να εγκρίνει σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών από μία ξαφνική διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το κόστος της ενέργειας θα εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.

Ανάμεσα στα μέτρα που είναι υπό επεξεργασία είναι και ένα που θυμίζει το lockdown. Ουσιαστικά είναι ένα είδος απαγόρευσης μετακίνησης αφού εξετάζεται να απαγορεύεται η μετακίνηση των αυτοκινήτων κάθε Κυριακή στις πόλεις. Ταυτόχρονα εξετάζεται και η μείωση των ορίων ταχύτητας αφού στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα ισούται με 430.000 βαρέλια λιγότερα.

Επίσης εξετάζονται τα εξής μέτρα:

  1. Τηλεργασία: Μια ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
  2. Κοινή χρήση αυτοκινήτου: Με άλλους ανθρώπους και ήπια οικονομική ενίσχυση σημαίνει 470.000 λιγότερα βαρέλια.
  3. Χρήση μονών – ζυγών στις πόλεις: Εξοικονομεί 210.000 βαρέλια πετρέλαιο
  4. Περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους
  5. Χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.

Πηγή: https://media-insider.gr/