Στον Εισαγγελέα 20 κατηγορούμενοι για ψευδείς ειδήσεις κατά της πανδημίας

Ειδικότερα, έπειτα από εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκίνησε έρευνα για τους διαδικτυακούς αρνητές με σκοπό να σταματήσει η συνωμοσιολογία και τα fake news.

Τι περιλαμβάνουν οι δικογραφίες

Συγκεκριμένα, για 5 άτομα κάνει λόγο η δικογραφία που αφορούν υπευθύνους της ιστοσελίδας «Έλληνες αυτόχθονες ιθαγενείς», ενώ η δεύτερη αφορά 15 άτομα που είναι διαχειριστές των δύο ομάδων στο facebook «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο» και «Απαιτώ καθαρό αέρα για τα παιδιά μας. Δεν τα στέλνω με μάσκα στο σχολείο». Ο μεγαλύτερος ηλικιακά είναι 77χρόνων και ο μικρότερος 20.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της διέγερσης σε ανυπακοή και της διασποράς των ψευδών ειδήσεων, με την υπόθεση να βρίσκεται πλέον στα χέρια της Εισαγγελίας Αθηνών.

Οι καταγγελίες για τις αναρτήσεις

Όπως γίνεται γνωστό, στην υπόθεση των 5 κατηγορουμένων, υπάρχει σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προτρέπουν τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν μάσκα προστασίας κατά του κοροναϊού στα σχολεία. Οι δημοσιεύσεις τέθηκαν τέθηκαν υπόψη αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στοιχείων μέσω εταιρείας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης για την εξακρίβωση των στοιχείων τους. Τα προφίλ των δραστών ταυτοποιήθηκαν.

Αναφορικά με την υπόθεση των 15, έπειτα από καταγγελίες πολιτών για ιστοσελίδα που διέδιδε ψευδείς ειδήσεις, όπως αναφέρεται προέτρεπαν στη μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά της διάδοσης του κοροναϊού, με αποτέλεσμα να τεθούν υπόψη εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του διαχειριστή της ιστοσελίδας και ακόμη 4 ατόμων.

Στη συνέχεια, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησε κατ’ οίκον έρευνα κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο και αποδείξεις συναλλαγών, ενώ παράλληλα εξακριβώθηκε η εμπλοκή τους στην υπό έρευνα υπόθεση.

Πηγή: timeline.gr