Τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να μειώσουν υποχρεωτικά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο

Ο πιο δύσκολος ενεργειακά χειμώνας είναι προ των πυλών και η εξοικονόμηση ενέργειας από τους Ευρωπαίους πολίτες θεωρείται κομβικής σημασίας για να μην υπάρξει μπλακ άουτ στο ρεύμα.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να μειώσουν υποχρεωτικά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πετύχει τον στόχο μέσω της ενεργοβόρου βιομηχανίας.

Τα νοικοκυριά καλούνται να μειώσουν εθελοντικά την κατανάλωση ρεύματος ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το 65% της συνολικής κατανάλωσης στην Ελλάδα έρχεται από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα καμπάνια για εθελοντική εξοικονόμηση από τους οικιακούς καταναλωτές τις ώρες αιχμής, που για την Ελλάδα θα οριστούν 18:00 με 22:00. Η καμπάνια θα ξεκινήσει να τρέχει τον Νοέμβριο ενώ στόχος είναι να μπουν και τα νοικοκυριά στη φιλοσοφία της εξοικονόμησης ενέργειας.

Προτεινόμενα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

Ήδη από τον προηγούμενο μήνα, το υπουργείο Ενέργειας ανήρτησε την ίδια ημέρα που έγιναν οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις, μια λίστα με προτεινόμενα μέτρα προς τους οικιακούς καταναλωτές για εξοικονόμηση ενέργειας.

Μεταξύ αυτών είναι:

 • Ο περιορισμός της διάρκειας που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τον χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας (απώλεια ψύξης, φως ψυγείου) με συνέπεια να μειώνεται η κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ.
 • Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη του aircondition (εάν το αφήνουμε ανοικτό) κατά τις ώρες απουσίας μας από το σπίτι σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Επίσης κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία έως και 2 βαθμούς.
 • Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία.
 • Κλείσιμο συσκευών όταν είναι σε κατάσταση αναμονής (stand-by).
 • Κλείνουμε το φούρνο μας 10 – 15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα που υπάρχει επαρκεί για να ετοιμαστεί το φαγητό μας.
 • Τα μαγειρικά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα μάτια της κουζίνας.
 • Όπου είναι εφικτό όταν μαγειρεύουμε χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας.
 • Χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα όσο μπορούμε στις συσκευές με οθόνη (π.χ. Η/Υ, τηλεοράσεις).
 • Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα
 • Αντικατάσταση συσκευών με συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης βάσει του πλαισίου ενεργειακής σήμανσης και των προδιαγραφών EnergyStar.
 • Αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με τεχνολογία led.

Πηγή: instanews.gr

Προηγούμενο άρθροΜη δίνεις σημασία στο τεστ: Το σύμπτωμα που εμφανίζουν 7/10 «φωνάζει» ότι κόλλησες Όμικρον 5
Επόμενο άρθροΟ καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας στην πρώτη γραμμή της μάχης γράφει η Κυριακάτικη REALNEWS