Συγκίνηση: Η εικόνα της Παναγίας μετά απο πολλά χρόνια εισήλθε μέσα στο φρούριο του Κάστρου [εικόνες+video]

Δείτε το βίντεο του Γιάννη Παπαδάτου

Η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας των Σισσίων στό ΚΆΣΤΡΟ ΑΓΊΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Posted by Γιαννης Παπαδατος on Sunday, May 15, 2022

Μετά από δύο χρόνια απουσίας τελέσθηκε παράκληση και Λιτάνευση της Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μονής Σισσίων στο Κάστρο.

Ιερείς απ΄όλη την Κεφαλονιά συνόδευσαν την θαυματουργή εικόνα. Και φέτος την Λιτανεία παρακολούθησε πλήθος πιστών όλων των ηλικιών.
Η θαυματουργή εικόνα, θα αναχωρήσει από το Κάστρο Αγίου Γεωργίου και θα επιστρέψει στην βάση της, στην Ιερά Μονή Σισσίων, το πρωί της Κυριακής 22 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από πολλά χρόνια η εικόνα της Παναγίας μπήκε στο εσωτερικό του Κάστρου μετά από την ειδική άδεια που έδωσε η Αρχαιολογική υπηρεσία της Κεφαλονιάς.

Ένα έθιμο από τα παλιά

Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του πολύ πίσω όταν στη Κεφαλονιά υπήρχε η Ενετοκρατία και η Εικόνα της Θεοτόκου μεταφερόταν στο Κάστρο, την τότε πρωτεύουσα για να την προσκυνήσει ο Διοικητής του Νησιού. Παλαιότερα η λιτανεία γίνονταν απευθείας από την Ιερά Μονή των Σισσίων στο κάστρο, η παράδοση όμως λέει ότι κάποτε, μια ξαφνική καταιγίδα στο δρόμο για το κάστρο ανάγκασε τους πιστούς να βρουν καταφύγιο στην Αγία Μαρίνα και από τότε η διαδρομή έχει ενδιάμεσο σταθμό στα Βλαχάτα.

Σήμερα στο Κάστρο διακρίναμε να συνοδεύουν την εικόνα της Παναγίας, μεταξύ άλλων, τον βουλευτή Παναγή Καππάτο, την αντιδήμαρχο της περιοχής Κρυσταλλία Μιχαλάτου κ.α.

Οι φωτογραφίες από τη σημερινή λαμπρή λιτάνευση είναι του Βαγγέλη Μαζαράκη. Και του χρόνου!