Συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης στο 19ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο

Με επιτυχία και σημαντική επιστημονική ανακοίνωση, συμμετείχε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, στις εργασίες του 19ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου, το οποίο είχε θέμα: “Η συμβολή των δασικών οικοσυστημάτων στην ορεινή οικονομία και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος”. Οι εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στο Λιτόχωρο Πιερίας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2019.

Στο Συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τοπικούς φορείς του Ν. Πιερίας, τον Φορέα Διαχείρισης εκπροσώπησε, ο Αν. Διευθυντής Δρ. Δασολόγος Μιχαήλ Ξανθάκης. Στο Συνέδριο αυτή τη χρονιά παρουσιάστηκαν σύγχρονες δασικές έρευνες που αφορούν όλους τους τομείς που ασχολούνται με την διαχείριση των δασών, δασικών εκτάσεων και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα. Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε εκδρομή στον Όλυμπο για ενημέρωση των Συνέδρων σχετικά με την παγκόσμια οικολογική/ιστορική/δασική αξία του σημαντικότερου Εθνικού Δρυμού της Ελλάδας.

Ο Φορέας Διαχείρισης συμμετείχε με επιστημονική ανακοίνωση (ομιλία και αναρτημένη ανακοίνωση) των Ξανθάκη Μ., Βουτσινά Χ., Μαρούλη Χ. & Μινέτο Π., με τον τίτλο: “Ανάπτυξη μίας βάσης δεδομένων με τις καταγραφές ειδών χλωρίδας της Κεφαλονιάς”. Σκοπός της ανακοίνωσης ήταν να ενημερώσει τους Συνέδρους για το έργο που διεξάγει ο Φορέας και την συστηματική προσπάθεια που καταβάλλεται από το προσωπικό του, για την συλλογή και επεξεργασία δεδομένων βιοποικιλότητας, όπως χλωρίδας, πανίδας, ορνιθοπανίδας, τύπων οικοτόπων κ.α.

Τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια, τόσο για τον ίδιο το Φορέα, όσο για τις προστατευόμενες περιοχές Κεφαλονιάς-Ιθάκης, αλλά και για την τοπική κοινωνία, θα παρουσιαστούν σε ειδική θεματική ημερίδα που θα διεξαχθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου με την συμμετοχή διεθνούς κύρους επιστημόνων και εκπροσώπων μελών δικτύων προστατευόμενων περιοχών και Φορέων Διαχείρισης. Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του μέτρου «Οικονομική Υποστήριξη Εξωστρεφών Δράσεων 2019», που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Το πρόγραμμα της ημερίδας θα ανακοινωθεί σε Δελτίο Τύπου το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου επιδίωξε με την συμμετοχή του στο 19ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο, την παρουσίαση του επιστημονικού του έργου, την ανταλλαγή απόψεων, την δικτύωση και την εξασφάλιση συνεργασίας με Έλληνες και ξένους δασολόγους επιστήμονες που συμμετείχαν στο Συνέδριο, με απώτερο σκοπό την προστασία, ορθή διαχείριση και ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του

Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Γεώργιος Δρακάτος

Δρ. Σεισμολόγος

Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών