Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση-ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Το θέατρο στην Εκπαίδευση» που διοργανώθηκε από το Θεατρικό Εργαστήρι Σύγχρονης Τέχνης Κεφαλονιάς και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Κεφαλονιάς- Ιθάκης στο χώρο του Θεατρικού Εργαστηρίου.

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν μετέφεραν την εμπειρία τους από την ενασχόλησή τους με το θέατρο στην εκπαίδευση, εξέθεσαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους αυτή, μοιράστηκαν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας , της κοινωνίας και της πολιτείας για την αναγκαιότητα και τα πολλαπλά οφέλη της θεατρικής πράξης για όλους τους εμπλεκόμενους καθώς και για τη μαθησιακή διαδικασία.

Ένα από τα προβλήματα που ανέφεραν οι εκπαιδευτικοί είναι ότι δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για το ανέβασμα μίας μαθητικής παράστασης και ότι αισθάνονται μόνοι τους σε αυτή την προσπάθεια.

Εκ μέρους του Θεατρικού Εργαστηρίου ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πάνος Βαρδάκος ανέλυσε με περιεκτικό και σαφή τρόπο τα στάδια που ακολουθούνται για μια επιτυχημένη θεατρική παράσταση από την επιλογή του έργου, τη θεατρική ανάγνωση, την διανομή των ρόλων, το δέσιμο του ρόλου και της κίνησης μέχρι τη συμβολή της μουσικής, της σκηνογραφίας και του φωτισμού στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρδάκος ανέφερε ότι το Θεατρικό Εργαστήρι προτίθεται να πραγματοποιήσει Σεμινάρια Θεάτρου μία φορά το δεκαπενθήμερο για τους εκπαιδευτικούς που είτε ασχολούνται είτε επιθυμούν να ασχοληθούν με το θέατρο στην εκπαίδευση και οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή μέσω του Συνδέσμου Φιλολόγων. Η πρόταση αυτή έγινε με ενθουσιασμό αποδεκτή από όλους τους παριστάμενους.

Η Οργανωτική Συντονίστρια του 2ου Π.Ε.Κ.Ε.Σ Ι. Νήσων & Σ.Ε.Ε. Φιλολόγων κ. Κουμαριώτου Διονυσία εξήρε τον παιδαγωγικό ρόλο του θεάτρου στην εκπαίδευση και δεσμεύτηκε ότι εκ μέρους του 2ου Π.Ε.Κ.Ε.Σ θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας με πραγματοποίηση επιμορφωτικών δράσεων για το θέμα αυτό.
Από τη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση των σχολείων του νομού μέσω του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη συνάντηση-ανοιχτή συζήτηση με εκπαιδευτικούς της Α/θμιας Εκπαίδευσης του νομού που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με το θέατρο στην εκπαίδευση σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Από τα Διοικητικά Συμβούλια

του Συνδέσμου Φιλολόγων                         του Θεατρικού Εργαστηρίου
Κεφαλονιάς- Ιθάκης                                       Σύγχρονης Τέχνης Κεφαλονιάς.